28 Czerwca 2026, 22:26:34 czas Polski

Autor Wątek: Najlepsze popychacze do piły tarczowej.  (Przeczytany 3039 razy)

Dentarg

• Gość
Najlepsze popychacze do piły tarczowej.
« dnia: 16 Stycznia 2017, 23:12:03 czas Polski »
Do piły tarczowej z reguły dodawany jest popychacz w postaci kijka, który ma na końcu coś na kształt litery V, żeby popychać materiał, który jest na tyle wąski, że popchnięcie tego ręką skończyło by się utratą palców. Powiem szczerze, że chyba użyłem tego raz. I było to takie dziwne, że więcej tego nieporęcznego narzędzia nie używałem, tylko zrobiłem sobie coś na wzór popychaczy z kanały YT Jeremy Schmidt (
)

Niestety filmik Jeremy'ego jest zdjęty z YT, bo microjig podobno ma patent na popychacz, który przesuwa na raz cięty element i offcut. I to microjig zdjął mu ten film z YT.
W każdym razie zapamiętałem koncept i zmieniłem go trochę. Jeremy zrobił sobie z 5 popychaczy, w zależności od grubości odcinanego materiału. Bodaj od 3mm do 40mm. Ja jeszcze do wczoraj miałem jeden, który pozwalał bezpiecznie przepychać obok ostrza elementy 20-32mm.
Ale, że okazało się że mam wyciąć listewki 13mm szerokości, to zrobiłem sobie kolejny popychać, którym można pchać 11-28mm bezpiecznie.
Oczywiście są też popychacze "jednorazowe" czyli takie, które zużywają się przy każdym cięciu, ale dla mnie to średnie rozwiązanie, bo odpadów mam mało i wolę zrobić sobie takie urządzenia na dłużej.

Wszystko zrobiłem z odpadów sklejki 18mm oraz 10mm. Pięknie nie wyglądają, ale nie wyobrażam sobie cięcia cienkich listew bez takich popychaczy.
Myślę, że fotki jasno pokazują zasadę działania. Podstawową zaletą tych popychaczy jest to, że przepychają za ostrze i odcinany element i "odpad".

Dentarg

• Gość
Odp: Najlepsze popychacze do piły tarczowej.
« Odpowiedź #1 dnia: 16 Stycznia 2017, 23:14:29 czas Polski »
Chyba fotki pod słabym kątem. W każdym razie w środku każdego popychacza jest zagłebienie ~5mm głębokości i 18mm szerokości, dzięki czemu ostrze nie tnie popychacza za każdym razem, obniżone boki elegancko przepychają materiał po obu stronach ostrza. Na dole papier scierny 180 + z tyłu kawałek sklejki który zaczepia się o koinec ciętego materiału.

Offline robson

« Odpowiedź #2 dnia: 16 Stycznia 2017, 23:34:47 czas Polski »
Do piły tarczowej z reguły dodawany jest popychacz w postaci kijka, który ma na końcu coś na kształt litery V, żeby popychać materiał, który jest na tyle wąski, że popchnięcie tego ręką skończyło by się utratą palców. Powiem szczerze, że chyba użyłem tego raz. I było to takie dziwne

Coś mi się wydaje ,że  niewłaściwie  używasz tego popychacza bo niby jak możesz stracić palce prowadząc popychacz pod
kątem 30-40 stopni dociskając jednocześnie  cięty element do blatu i culagi :o

mily68

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 16 Stycznia 2017, 23:37:03 czas Polski »
Koledze chodziło o popychanie materiału ręką zamiast fabrycznym popychaczem :)

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +65/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #4 dnia: 17 Stycznia 2017, 00:37:15 czas Polski »
Nie używałem takiego popychacza
ale
oglądając go ,doszedłem do wniosku ,
że
gdy bym go używał to pewno nie miał bym   już czym pisać na klawiaturze. :(

wyobraźmy sobie : pilarka silnik 5 Kw  ,tarcza piły wystaje z blatu 80 mm i moja ręka przesuwa się nad piłą . Popychacz przekrzywia się w tym momencie ( nie wiadomo dlaczego, sęki , zakleszczenie , odłamek drewna  itp)
Nie ma mocnych bym bezpiecznie mógł utrzymać ten popychacz ,jak wgryzie się w niego piła.

Mam życiową zasadę , stoję lekko z boku maszyny w takiej odległości by ręka nie dotknęła tarczy ,zaopatrzony w prosty tradycyjny popychacz.

Offline Morświn

« Odpowiedź #5 dnia: 17 Stycznia 2017, 00:54:22 czas Polski »
I tych zasad chyba najlepiej się trzymać...

Dentarg

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 17 Stycznia 2017, 14:46:51 czas Polski »
Ogólnie przy pracy z urządzeniami jak piły, frezarki i tokarki trzeba być ciągle świadomym tego co się robi.

Co do piły to podstawową zasadą jest zdrowy rozsądek i jeżeli zaczynamy coś ciąć i wygląda na to, że coś może pójść nie tak, to należy przerwać taką operację.

Dla mnie większość cięć z zastosowanie zwykłego popychacza jest dziwna i nie zdecydowałbym się na ich zrobienie (bo z reguły tnę wąskie elementy - max 4cm).
Podstawą jest to, żeby nie stać bezpośrednio za tarczą i nierobić cięć, gdzie popycha się materiał jedną ręką (popychaczem) a odpad drugą.

Minusem takiego popychacza jest to, że w pewnym momencie tarcza jest zasłonięta i nie wiadomo dokładnie, w którym jest miejscu.
Ale jego profil powoduje to, że podczas całej operacji ręka jest w odległości większej niż 15cm od ostrza. Trzymanie ciętego materiału jest dużo pewniejsze niż w przypatku tych kijkowych popychaczy. Z kijkowymi popychaczami dużo łatwiej o kickback, a sposób w jakie się je trzyma przy kickbacku najcześciej powoduje to, że ręka leci do przodu na wirującą tarczę.
Ale to też pewnie kwestia doświadczenia, dla mnie kilkowe popychacze są mniej komfortowe w pracy z piłą stołową.

A na pile 5kW raczej małych listewek się nie tnie, więc takiego popychacza się nie stosuje.

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +65/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #7 dnia: 17 Stycznia 2017, 16:30:41 czas Polski »
popycha się materiał jedną ręką (popychaczem) a odpad drugą.

Nie wiem jak Ty to robisz , ale jest odwrotnie . Popychaczem popycha się materiał , który zostaje między przykładnicą a tarczą piły .

Ważne  byś robił bezpiecznie

A na pile 5kW raczej małych listewek się nie tnie, więc takiego popychacza się nie stosuje.

Jak jest w zakładzie  ,to się  tnie

Offline Gerdo

« Odpowiedź #8 dnia: 17 Stycznia 2017, 17:47:17 czas Polski »
Ja też używam kijkowych popychaczy. Te tworzywowe dostarczone fabrycznie do pilarki i uważam to za proste i bezpieczne narzędzie. Prawa dłoń dzierżąca taki popychacz jest bezpieczna choćby z tego powodu, że ma jakieś 30cm.
Jedyny minus to jest taki, że lewą ręką trzeba dociskać do przykładnicy cięty element. Jednak jeżeli ten element jest wąski i lewa ręka znalazła by się zbyt blisko tarczy, wówczas oczywistym jest, że należy materiał cięty popychać i dociskać wyłącznie popychaczami.

Tarcze tez powinno się wysunąć kilka mm ponad cięty materiał i kciuk lewej ręki nie powinien zachaczać o końcówkę ciętego materiału, lecz cała dłoń powinna sie znajdować nie przed tarczą, a na jej wysokości. Obok tarczy.
Lewa ręka nie jest do popychania materiału, do tego służy prawa dzierżąca popychacz.