20 Maja 2026, 15:32:01 czas Polski

Autor Wątek: Famot DPSA - dtr-ka  (Przeczytany 4808 razy)

Offline jendrekk2

Famot DPSA - dtr-ka
« dnia: 18 Stycznia 2017, 20:34:17 czas Polski »
Witam,

Nabyłem na początek taką starą piłę produkcji FAMOT model DPSA  z przystawką do frezowania i czopowania, niestety nie mogę nigdzie znaleźć dtrki do tego urządzenia, może ktoś z was ma lub mógłby zeskanować bo w necie pusto. Oczywiście za przesyłkę się odwdzięczę.

Offline jendrekk2

Odp: Famot DPSA - dtr-ka
« Odpowiedź #1 dnia: 21 Stycznia 2017, 21:02:05 czas Polski »
To może ktoś wie jaką maksymalną średnicę może mieć tarcza do tej piły. Czy 400 mm czy może 450 mm?  Teraz założona jest 350 mm.

Offline kipi

« Odpowiedź #2 dnia: 22 Stycznia 2017, 12:24:58 czas Polski »
a nie możesz zmierzyć ile masz pozostałego miejsca na tarczę?

Fajna piła, też szukam czegoś podobnego. Dużo taki przybytek kosztował?

Offline jendrekk2

« Odpowiedź #3 dnia: 23 Stycznia 2017, 21:13:09 czas Polski »
Miejsca jeszcze sporo jest, docisk ma średnicę 17 cm to, nie mogę tylko znaleźć mocowania dla klina i nie wiem czy był w ogóle zakładany kiedyś i jeśli nie to czy go dorabiać bo Remy niektóre mają,  przy rozcinaniu fosztów myślę że może się przydać bo silnik jet typu jamnik i jak go zablokuje to nie wiem co się może stać. Koszt tego zbytku to 2tyś.

Offline kipi

« Odpowiedź #4 dnia: 26 Stycznia 2017, 22:07:12 czas Polski »
17 cm docisku to na prawdę sporo. Ja w mojej krajzedze SAM mam tarczę 450 mm, a prawdę mówiąc to przydałaby się jeszcze sporo większa, bo mam bardzo małą prędkość obrotową wałka.

Kupując tarczę musisz patrzeć na maksymalną prędkość obrotową lub liniową do jakiej tarcza jest przystosowana 
Czym większa tarcza tym ryzyko bicia będzie większe i oczywiście jej cena też znacząco rośnie wraz z wzrostem rozmiaru. Pytanie tylko czy potrzebujesz jakichś astronomicznych grubości cięcia.

A obecna tarcza daleko pod blatem jest przy maksymalnym obniżeniu?

Offline Filip

« Odpowiedź #5 dnia: 26 Stycznia 2017, 22:26:51 czas Polski »
Z tego co kojarzę to Rema DPSA wychodziła w opcji 400 i 500. Mam taką z założoną piłą 400, ale widać po wcięciach we wkładce, że były zakładane większe. Z tym, że wtedy nie ma miejsca na mocowanie klina.
Szczęściarz z Ciebie. :) Wyrwałeś maszynę z wózkiem, wiertarką i prowadnicą. To rzadkość - zazwyczaj są zdekompletowane.

Offline jendrekk2

« Odpowiedź #6 dnia: 27 Stycznia 2017, 20:30:21 czas Polski »
Z piłą jest tarcza globusa 350 mm 78 zębów - naostrzyłem ją w tym tygodniu i zobaczę jak będzie cięła ( muszę jeszcze ogarnąć elektrykę bo wtyczka jest na 4 bolce a ja mam instalację na 5), ale z tą ilością zębów to raczej po długości będzie ciężko coś przeciąć - w sensie jakieś grubsze drewno - bo tylko drewno przewiduję.
Przy obniżonym na maksa stole i tej tarczy 350 mm, wysokość cięcia wynosi coś ponad 70 mm. Myślę o drugiej tarczy żeby zakupić i tu mam wątpliwości czy wziąć 400 mm ale z małą ilością zębów np. 18 i z zębem prostym - to by było do rozcinania wzdłuż grubszych i cieńszych desek wtedy wysokość cięcia wynosiła by coś ponad 90 mm, czy wziąć 350 mm z ilością zębów ok 48 z zębem na przemian skośnym i wtedy była by do rozcinania wzdłuż i w poprzek.
Odnośnie klina nie mam koncepcji jak go zamocować - może ma ktoś zdjęcia jak były mocowane kliny w tych maszynach no i jego wymiary oraz położenie trzeba by pewnie dostosować do konkretnej tarczy.
No i to nie jest REMA tylko FAMOT - z tego co patrzyłem to konstrukcja obu producentów bardzo podobna.
Silnik ma obroty 2800 obr/min więc przy większej tarczy prędkość liniowa skrawania powinna być większa.

Offline Filip

« Odpowiedź #7 dnia: 27 Stycznia 2017, 20:50:15 czas Polski »
No wiem, że to Famot, ale to to samo, co Rema. Mogę zrobić Ci zdjęcia, ale będę w warsztacie dopiero w przyszłym tygodniu.
Co do piły, weź 400 18 zębów. Mam taką z ogranicznikiem posuwu. Z doświadczenia wiem, że coś dużego na wysokość rozcina się wzdłużnie raczej tylko zgrubnie. A do dokładniejszego cięcia wzdłuż mam kilka rodzajów 315 - bo takie miałem w poprzedniej maszynie. Do cięcia poprzecznego mam inną pilarkę.
Jak kupisz 400 to będziesz miał na wysokość spokojnie 10cm, a to wystarczy. 20cm kantówa to już sporo kloc, resztę zostaw do roboty ludziom na traku. :P

Offline jendrekk2

« Odpowiedź #8 dnia: 27 Stycznia 2017, 21:07:02 czas Polski »
/podzial_ze_wzgledu_na_narzedzia.25.28.pily_z_ogranicznikiem_posuwu_do_ciecia_wzdluznego_drewna_litego.3.html#.WIumZn36t-w
ewentualnie coś takiego http://www.globus-wapienica.eu/podzial_ze_wzgledu_na_narzedzia.25.28.pily_z_wyrzutnikiem_wiora_do_ciecia_drewna_litego.4.html#.WIunA336t-w
Może ma ktoś doświadczenia z tymi tarczami albo jakąś inną propozycję tarczy o takiej średnicy.
Będę wdzięczny za zrobienie zdjęć tego klina, nie spieszy mi się bardzo ponieważ miejsce gdzie jest piła jest nieogrzewane więc i tak czekam na ocieplenie.

Offline jendrekk2

« Odpowiedź #9 dnia: 27 Stycznia 2017, 21:12:49 czas Polski »
Przepraszam pomyłka - coś mi ucięło.
Miało być tak:

Do cięcia wzdłużnego myślałem o takiej tarczy średnicy 400mm lub 450 mm: http://www.globus-wapienica.eu/podzial_ze_wzgledu_na_narzedzia.25.28.pily_z_ogranicznikiem_posuwu_do_ciecia_wzdluznego_drewna_litego.3.html#.WIupj336t-w
ewentualnie coś takiego http://www.globus-wapienica.eu/podzial_ze_wzgledu_na_narzedzia.25.28.pily_z_wyrzutnikiem_wiora_do_ciecia_drewna_litego.4.html#.WIunA336t-w
Może ma ktoś doświadczenia z tymi tarczami albo jakąś inną propozycję tarczy o takiej średnicy.
Będę wdzięczny za zrobienie zdjęć tego klina, nie spieszy mi się bardzo ponieważ miejsce gdzie jest piła jest nieogrzewane więc i tak czekam na ocieplenie.

Offline Filip

« Odpowiedź #10 dnia: 27 Stycznia 2017, 21:17:37 czas Polski »
Pracuję tylko na piłach FABY, nie wiem, jak z jakością Globusa.
Postaram się podesłać zdjęcia. Ale klin jest mocowany, tak jak chyba wszędzie. Zapiłą, w korpusie są dwie fasolki i o to zaczepiane są łby śrub.

Offline jendrekk2

« Odpowiedź #11 dnia: 27 Stycznia 2017, 21:30:07 czas Polski »
Niestety nie znam tych tarcz ale widocznie mało poznałem. Mam tylko doświadczenie z tarczami Globusa i Boscha do ukośnicy.
Nie widziałem od spodu niestety żadnych otworów w kształcie fasolek, są tylko otwory do mocowania tej wkładki przy pile - 4 szt.
Te otwory są widoczne od spodu czy od góry?
Może jutro zrobię zdjęcia i pokażę jak jest u mnie.

Offline Filip

« Odpowiedź #12 dnia: 27 Stycznia 2017, 21:35:23 czas Polski »
Otwórz tę boczną klapę z lewej strony maszyny (tam gdzie masz zmianę piły) i zrób zdjęcie, to Ci pokaże co i jak.

Offline jendrekk2

« Odpowiedź #13 dnia: 27 Stycznia 2017, 21:51:30 czas Polski »
Oki otworzę jutro a w zasadzie już jest otwarta a jutro zrobię zdjęcia.

Offline jendrekk2

« Odpowiedź #14 dnia: 28 Stycznia 2017, 20:28:31 czas Polski »
Otwarłem zrobiłem zdjęcie ale nie widzę miejsca gdzie by można zamocować ten klin.