09 Lipca 2026, 00:12:26 czas Polski

Autor Wątek: jaki agregat do malowania  (Przeczytany 7988 razy)

Offline andrzej8522

jaki agregat do malowania
« dnia: 19 Stycznia 2017, 21:03:11 czas Polski »
Witam jestem tu nowy i chciałbym zasięgnąć porady odnośnie malowania ścian farbami gruntującymi i emulsjami. Jakieś pół roku temu zakupiłem zbiornik ciśnieniowy do malowania http://www.sklep-pneumatyczny.pl/p1261,zestaw-zbiornik-cisnieniowy-do-natrysku-malowania-10l-ez-145-bez-mieszadla-weze-pistolet.html  i do niego kompresor 50 l żeby bez trudu wnieść do mieszkania np. w bloku tylko nie dawał sobie rady bo za szybko spadało ciśnienie do 3 bar i już nie pyliło farby tylko pluło, więc podłączyłem 2 zbiornik 50 l i już było lepiej tz mogłem już pomalować ok 6m2, po czasie pistolet zaczął jedną stroną nie pylić jak powinien myślałem że zapchany dolot powietrza w głowicy ale nic w tym rodzaju nawet zmieniłem cały pistolet na nowy i dalej to samo więc pomyślałem nad zakupem agregatu hydrodynamicznego https://www.topmarket.pl/narzedzie-budowlane-dedra-ded7421-p50200.html  i chciał bym jakiejś porady może ktoś miał z tym agregatem do czynienia i może się podzielić wrażeniami

MChObi

• Gość
Odp: jaki agregat do malowania
« Odpowiedź #1 dnia: 19 Stycznia 2017, 21:05:19 czas Polski »
Kolego miło by było odpowiedzieć Tobie ale najpierw napisz w
http://forum.domidrewno.pl/przedstaw-sie-na-did/

Offline andrzej8522

« Odpowiedź #2 dnia: 19 Stycznia 2017, 21:24:02 czas Polski »
dzięki za info ale napisałem że jestem nowy i jeszcze nie wiem co i jak :P

MChObi

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 19 Stycznia 2017, 21:46:50 czas Polski »
Wydaje mi się ( często różne rzeczy mi się wydają ) że masz za mało mocy ( wydajności l/min) i potrzebujesz czegoś co da radę i nadąży z pompowaniem powietrza . Zobacz w karcie tech chemii której używasz z jaką dyszą powinie być pistolet ( to może być przyczyną tego że pyli ) mieszaj częściej to co wlewasz do zbiornika . Ew kup wydajniejszy kompresor ( z tym że ciężko się go wnosi na 3 piętro ) a może potrzebujesz czegoś lepszego np http://www.2w.pl/gr,pompy_lakiernicze_zbiorniki_cisnieniowe.html

Offline andrzej8522

« Odpowiedź #4 dnia: 19 Stycznia 2017, 21:57:38 czas Polski »
no właśnie w tym pistolecie nie ma wymiennej dyszy tylko regulacja pokrętłem dawki farby a co mocy to już na 2 zbiornikach to przy ciągłym malowaniu 5,5bar to chyba już wystarczające ciśnienie a co sądzisz o agregacie ded7421 hydrodynamicznym bo więcej nie chcę wydawać niz ok 1500 zł

Offline andrzej8522

« Odpowiedź #5 dnia: 20 Stycznia 2017, 08:47:19 czas Polski »
drodzy użytkownicy nikt nie jest w stanie mi odpowiedzieć na mój post odnośnie ded7421? czy to jest warte zakupu?

m_kola

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 20 Stycznia 2017, 10:17:31 czas Polski »
Jako, że w pamięci mam ostatnie kopanie się z malowaniem wałkiem a zbliża się nieubłagalnie następne malowanie zainteresowałem się tym "cudem".
Generalnie opinie są w miarę jednakowe czyli "po opanowaniu jest OK". Parę filmów na YT jest ale nie wierzę, by to było takie proste od samego początku. Pistoletem parę(dziesiąt) sztachet malowałem i wyszło OK to zakładam, że i tutaj jakoś ogarnę.
Reasumując: jak przyjdzie pora to mocno rozważę zakup tego na użytek własny (tak mocno, że jak nic się nie wydarzy to pewnie kupię).
Tyle (choć to niewiele) mogę Ci pomóc ;)

Offline andrzej8522

« Odpowiedź #7 dnia: 20 Stycznia 2017, 10:57:32 czas Polski »
chyba kupie a za tydzień podziele się wrarzeniami bo mam do malowania ponadc200 m2

m_kola

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 20 Stycznia 2017, 11:00:53 czas Polski »
Ktoś musi być pierwszy ;)

Offline andrzej8522

« Odpowiedź #9 dnia: 20 Stycznia 2017, 11:10:42 czas Polski »
albo będe zadowolony albo w plecy ale wy już się cos dowiecie pod warunkiem żę wam powiem :)

Offline mir

« Odpowiedź #10 dnia: 20 Stycznia 2017, 11:11:37 czas Polski »
pierwszy raz kupujemy tanio,
drugi raz już różnie.
Unikam produktów ocenianych "za tą cenę ok"
Zerknij na graco.

Offline andrzej8522

« Odpowiedź #11 dnia: 20 Stycznia 2017, 11:12:51 czas Polski »
no ale cena jaka na graco

m_kola

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 01 Lutego 2017, 11:19:04 czas Polski »
I jak? Kupiłeś? Używałeś?

Offline peter

« Odpowiedź #13 dnia: 01 Lutego 2017, 15:16:31 czas Polski »
ja mogę podpowiedzieć że jeżeli robisz zarobkowo to nie kombinuj z wynalazkami bo i tak się niedługo popsują ,a zwłaszcza wtedy kiedy są najbardziej potrzebne np. w trakcie roboty. polecam graco lub titan używałem rok bez problemu , tani zarobi na siebie ale nie na ciebie

m_kola

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 01 Lutego 2017, 15:19:36 czas Polski »
Jak ze wszystkim ALE.. chcesz sobie mieszkanie pomalować to nie musisz mieć sprzętu za 8 tysiaków. Koledzy co żyją z mebli mają festoole i inne. Ja który się tym hobbystycznie bawię mam parkside i też działa (aczkolwiek pewnie zarobkowo by nie wytrzymał).
Nie popadajmy w paranoje i dopierajmy sprzęt do swoich potrzeb/możliwości.