09 Maja 2026, 22:15:49 czas Polski

Autor Wątek: Drewno rozszczepia się po lakierobejcy  (Przeczytany 5311 razy)

Offline LaCharles

Drewno rozszczepia się po lakierobejcy
« dnia: 20 Stycznia 2017, 18:04:28 czas Polski »
Witam.

Mam problem jak z opisu.
Rozebrałem kilka palet i mam z nich klocki, z których postanowiłem zrobić coś użytecznego dla siebie do do pokoiku córki.
Na początek wymyśliłem sobie stojaki na długopisy. Przeciąłem piłką ręczną klocek na pół, przeszlifowałem ręcznie z każdej strony, powierzchnia była jak lustro. Wywierciłem otwory, przeszlifowałem je wewnątrz dremelkiem, przeszlifowałem całą powierzchnię jeszcze raz ręcznie papierem 120 i zabrałem się za malowanie lakierobejcą palisander.

Ku mojemu zdziwieniu, podczas nakładania pierwszej warstwy patrzę, a tu wystają zadziory i wychodzi ich coraz więcej.
Pierwszy stojak przeszlifowałem po wyschnięciu i pomalowałem jeszcze 2 razy, niestety widoczne są różnice w kolorach.
Drugi stojak szlifowałem chyba 2 godziny. Nakłądam lakierobejcę i.... to samo...

Zastanawiam się, czy taki sposób by pomógł,gdybym przed malowaniem nałożył pędzlem wodę, tak by wyszły te zadziory, zeszlifował i po wyschnięciu dopiero malował?

Czy ktoś wie co się dzieje, że one tak wychodzą i co zrobić by to się nie działo?
Na pierwszym zdjęciu widać różnice w kolorze, na 2 "zadziory".
Pozdrewniam

Offline marcin6391

Odp: Drewno rozszczepia się po lakierobejcy
« Odpowiedź #1 dnia: 20 Stycznia 2017, 19:19:40 czas Polski »
Lakierobejca nie da jednolitego koloru.

Te zadziory wyglądają, jakbyś niedostatecznie oczyścił drewno

Offline LaCharles

« Odpowiedź #2 dnia: 20 Stycznia 2017, 19:30:51 czas Polski »
Też mi się tak wydawało, dlatego gdy robiłem drugi stojak, przyłożyłem się do szlifowania (przynajmniej tak uważam  :) )
Ponadto na żadnej powierzchni oprócz tej gdzie wierciłem otwory tych zadziorów i wybrzuszeń (chyba włókien drewna) nie ma. Wszystko jest gładkie.
Jest to powierzchnia, którą przecinałem piłą ręczną, klocek chyba z sosny, bo z palety to raczej nic innego. może to ma jakieś znaczenie, może jakoś "nie w tę stronę co trzeba ciąłem materiał"?

Pozdrewniam

Offline marcin6391

« Odpowiedź #3 dnia: 20 Stycznia 2017, 20:20:39 czas Polski »
Ten drugi klocek jest słabo wyszlifowany

akwa-stolarz

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 20 Stycznia 2017, 20:55:32 czas Polski »
Robiłeś wodowanie? Po szlifowaniu delikatnie mokrą szmatką lub psikawką moczysz powierzchnię która ma być pomalowana. Po tym zabiegu włókna się podnoszą i należy ponownie szlifować. Potem nakladasz bejce

P.s. Jakim papierem szlifujesz?

przemek77

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 20 Stycznia 2017, 21:00:17 czas Polski »
Ewidentnie nie doszlifowane. Następnym razem zacznij od 80-100 , później stopniowo 120,150 ,180 , wodowanie i kolejny szlif 220 lub 240 . Tak powierzchnię przygotowuję pod lakier lub olej i jest ok ;)

Offline LaCharles

« Odpowiedź #6 dnia: 20 Stycznia 2017, 21:01:58 czas Polski »
nigdy wcześniej nie "wodowałem", ale jak napisałem w pierwszym poście miałem taki plan, bo wydawało mi się, że właśnie to może "podnieść" włókna, które zeszlifuję i dopiero lakierobejca.

Szlifowałem najpierw 80 potem 120. Po szlifowaniu powierzchnia była gładziutka (przynajmniej taka się wydawała)
Pozdrewniam

akwa-stolarz

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 20 Stycznia 2017, 21:05:02 czas Polski »
Czyli dobrze kombinowales :-) spróbuj tak jak napisał przemek77 i pochwal się co wyszło

Offline LaCharles

« Odpowiedź #8 dnia: 20 Stycznia 2017, 21:14:36 czas Polski »
jestem analitykiem więc jak coś nie wychodzi to od razu próbuję rozkminiać o co chodzi i dlaczego :)

Mam jeszcze kilka klocków, jutro je przetnę i zrobię wg rad. Dam znać jak wyszło, dzięki (również za to, że poznałem termin wodowanie :))
Czy stosujecie to zawsze przed malowaniem?
Ja zrobiłem już kilkanaście rzeczy, malowałem lakierobejcą i pierwszy raz coś takiego zobaczyłem na tych klockach..
Pozdrewniam

przemek77

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 20 Stycznia 2017, 21:18:03 czas Polski »
Podobno wodowanie powinno się robić za każdym razem .

Offline swfr

« Odpowiedź #10 dnia: 20 Stycznia 2017, 21:42:59 czas Polski »
A ta peleta nie leżał gdzieś zalewana wodą (deszczową) przypadkiem?
Bo to drewno wygląda na powierzchniowo (w takiej kolejności):
nadgnite, jako tako wysuszone, wyszlifowane, pomalowane, i rozwarstwione na skutek skurczu schnącego lakieru

Offline LaCharles

« Odpowiedź #11 dnia: 20 Stycznia 2017, 21:52:49 czas Polski »
Trochę leżało na zewnątrz. Zabrałem ją z pod niezakrytego śmietnika po 2 dniach odkąd ją pierwszy raz zobaczyłem i pomyślałem - darmowe drewno :D
Jutro udokumentuję pracę i zobaczymy co z tego będzie.
Pozdrewniam

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #12 dnia: 20 Stycznia 2017, 21:57:48 czas Polski »
Do lakierowania lakierobejcą jeśli nie jest na bazie wody nie potrzeba wodować , ale można.
drugie : coś  z tymi klockami jest , na pierwszym  zdjęciu to wygląda jak by były mokre i w miejscach "wypranych" lakier nie chwycił.
Po trzecie : wpierw  strug a dopiero następnie papier ścierny i to od granulacji 60 ,a jak po samej pile  ,to od 40 ,80 ,120 , 240.

No to potwierdziłeś moje przypuszczenia ,jak ja pisałem
« Ostatnia zmiana: 20 Stycznia 2017, 21:59:28 czas Polski wysłana przez tomekz »

Offline LaCharles

« Odpowiedź #13 dnia: 21 Stycznia 2017, 13:55:13 czas Polski »
Ten na pierwszym zdjęciu pomalowałem, wyszły zadziorny, zeszlifowałem i pomalowałem, dlatego takie plamy są.

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka

Pozdrewniam

Offline marcin6391

« Odpowiedź #14 dnia: 21 Stycznia 2017, 14:37:43 czas Polski »
Gdzie w tej Stolicy mieszkasz ?