22 Czerwca 2026, 16:09:01 czas Polski

Autor Wątek: Płyta grubości 36mm  (Przeczytany 7648 razy)

Offline piotraspl

Odp: Płyta grubości 36mm
« Odpowiedź #15 dnia: 27 Stycznia 2017, 11:40:13 czas Polski »
Widziałem ten film i myślałem o klejeniu ale z tego co zrozumiałem w tym i innych filmach to nie bardzo jest możliwość ruszania materiałem jak już się zacznie kleić. O ile przy obrzeżach to nie problem bo jest zapas po bokach to klejąc 2 płyty 2x0,5m trzeba super spasować (chyba że tak jak proponował Bladepoland: skleić większe i jechać na docięcie na wymiar)

A może jakiś inny klej do łączenia płyt? Jakby zrobić formatkę (takie duże L) i na spokojnie spasować płyty lekko stukając młotkiem aby wyszło równo? Wikol? inne? nierówności na 1mm nie mają znaczenia bo nie będzie tego widać a obrzeża przykryją łączenia.

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #16 dnia: 27 Stycznia 2017, 12:04:40 czas Polski »

O ile przy obrzeżach to nie problem bo jest zapas po bokach to klejąc 2 płyty 2x0,5m trzeba super spasować (chyba że tak jak proponował Bladepoland: skleić większe i jechać na docięcie na wymiar)

Bo tak się właśnie robi. Nawet jakbyś miał czas na ruszanie to nie wierzę, że idealnie co do mikrona by Ci się płyty spasowały.
Naddatek kilka mm musisz zrobić i po sklejeniu wyrównać.
Samo sie nie zrobi ale mogłoby sie samo wnosić.

Offline Bladepoland

« Odpowiedź #17 dnia: 27 Stycznia 2017, 13:32:34 czas Polski »
Dokładnie, na stolarniach, czy w hurtowniach gdzie kleją, tak się to robi. Sklejają dwie odrobinę większe płyty razem, a potem docinają na wymiar na formatówce. Jak zamawiasz skręcane, a niektórzy tak zamawiają, to metoda jest identyczna. Ja tam wole klejone, a jak musi być większa wytrzymałość na zginanie, to jeśli jest możliwość ukrycia łbów to dodatkowo wkręty.
Jeśli nie masz czego robić, nie rób tego tutaj...

Offline Chrisso

« Odpowiedź #18 dnia: 04 Lutego 2017, 07:01:32 czas Polski »
W Toruniu w Forpłycie sklejenie 30 zł za szt +klej, i formatki do klejenia o 1 cm z każdej strony wieksze. Sklejenie o tyle lepsze, że  nie widać wkrętów
« Ostatnia zmiana: 04 Lutego 2017, 07:13:30 czas Polski wysłana przez Chrisso »

Offline piotraspl

« Odpowiedź #19 dnia: 11 Lutego 2017, 14:17:51 czas Polski »
U mnie w okolicy jest np. Mazzi, byłem i koszty to:

formatka 18mm - 3,5pln za szt
klejenie - 15pln za m2
wycięcie formatki 36mm (sklejona) - 5,6pln za szt

tragedii nie ma ale, że z natury jestem miłośnikiem "zrób to sam" to chciałby się jeszcze podpytać. Czy da się użyć innego kleju jak kontaktowy? chodzi mi o rozwiązanie które pozwoli popracować nad spasowaniem 2 płyt zanim wyschnie - może zwykły klej montażowy? I później lekko gumowym młotkiem + podkładką spasować.

Ostatnio na próbę skleiłem 2 kawałki płyty wikolem ale nie trzymało.... może trzeba było najpierw ponacinać powierzchnie piłą żeby było chropowate? ;)

kozio

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 11 Lutego 2017, 14:31:51 czas Polski »
W Toruniu w Forpłycie sklejenie 30 zł za szt
Ja już omijam forpłyt.  Nie mają, nie potrafią, itd. Drogo za takie usługi a to żadna fizjologia skleić płytę.

kozio

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 11 Lutego 2017, 14:34:38 czas Polski »
Czy da się użyć innego kleju jak kontaktowy?
Kontaktowy jest najlepszy ale możesz też użyć taśmy dwustronnej. To i tak na czas oklejania.  Potem się będzie już trzymać.