08 Maja 2026, 06:15:34 czas Polski

Autor Wątek: Stara grubosciowka  (Przeczytany 7449 razy)

Offline grzesiek86

Stara grubosciowka
« dnia: 25 Stycznia 2017, 21:03:56 czas Polski »
Witam :).  Mam do kupienia stara grubosciowke tylko problem w tym że ma ona kwadratowy wałek z dwoma nożami. Szukam informacji na ten temat ale nic nie mogę znaleźć. Może ktoś podpowie czy warto coś takiego kupić czy dać sobie spokój.

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
Odp: Stara grubosciowka
« Odpowiedź #1 dnia: 25 Stycznia 2017, 21:16:49 czas Polski »
Noże  grube  mają poprzeczne wycięcia na śruby ,którymi są przykręcone ?

Offline robson

« Odpowiedź #2 dnia: 25 Stycznia 2017, 21:19:00 czas Polski »
Musi być bardzo stara , wycofano je ze  względu na bezpieczeństwo,
choć właściwie na jego brak ,
 w pewnym momencie między wałem a stołem pojawiała się duża szczelina co było dodatkowym zagrożeniem dla operatora

dotyczy to wyrówniarki
« Ostatnia zmiana: 25 Stycznia 2017, 21:20:38 czas Polski wysłana przez robson »

Offline grzesiek86

« Odpowiedź #3 dnia: 25 Stycznia 2017, 21:45:38 czas Polski »

Noże  grube  mają poprzeczne wycięcia na śruby ,którymi są przykręcone ?
Z tego co pamiętam to chyba tak.

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #4 dnia: 25 Stycznia 2017, 22:07:54 czas Polski »
Mam jeszcze podobną grubościówkę . Wał ma dwa grube noże przykręcane z góry na szerokie płaskie nakrętki   ( tonie  są  klapy ),kwadratowy to on do końca nie jest ,bo tam gdzie nie ma noży ma przykręcane pół okrągłe  nakładki.
Maszyna żeliwna ,bez awaryjna . Jakość strugania nie taka jak na 4 nożach , ale po zmniejszeniu szybkości posuwu się poprawiła .

Podaj nazwę maszyny ,albo zdjęcia.

Offline grzesiek86

« Odpowiedź #5 dnia: 25 Stycznia 2017, 22:54:10 czas Polski »
Maszyna nie ma tabliczki wiec nie wiadomo co to za model ani producent. Mam tylko jedno zdjecie

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #6 dnia: 25 Stycznia 2017, 23:55:19 czas Polski »

Bardzo słabe to zdjęcie i noży tam nie widać.
Stara ,bo jeszcze ma kolo na pas transmisyjny
Konstrukcja solidna , nie wiadomo jaki jej stan .Jak  masz trochę zapału to można  odnowić.
W blacie dolnym ,są wałki co umożliwia obróbkę nawet mokrego drewna jest to +.
Co do przeglądu i ewentualnej regeneracji : Wałki dolne jak i górne będą na panewkach z "kalamitkami" tzn smarowniki nakręcane - tam mogą być luzy .
Wał główny -  wiadomo nowe łożyska , sprawdzenie wyważenia .
Kolo pasowe na paski klinowe + silnik ok  4 kv
Regulacja stołu ( z boku mogą być do tego regulowane sztabki wybierające luz.
Mechanizm napędowy i włączania posuwu  do przeglądu (tam mogą być łożyska)

nie wiem co będziesz strugał , czasem warto odrestaurować i masz spokój na lata.

Offline Filip

« Odpowiedź #7 dnia: 26 Stycznia 2017, 00:22:38 czas Polski »
Jeśli w dobrych pieniądzach, to nawet się nie zastanawiaj - kupuj. Tylko doprowadź ją do użyteczności, popraw bezpieczeństwo (osłony). I Twoje wnuki będą jeszcze na niej pracować.

Offline grzesiek86

« Odpowiedź #8 dnia: 26 Stycznia 2017, 07:56:26 czas Polski »

Bardzo słabe to zdjęcie i noży tam nie widać.
Stara ,bo jeszcze ma kolo na pas transmisyjny
Konstrukcja solidna , nie wiadomo jaki jej stan .Jak  masz trochę zapału to można  odnowić.
W blacie dolnym ,są wałki co umożliwia obróbkę nawet mokrego drewna jest to +.
Co do przeglądu i ewentualnej regeneracji : Wałki dolne jak i górne będą na panewkach z "kalamitkami" tzn smarowniki nakręcane - tam mogą być luzy .
Wał główny -  wiadomo nowe łożyska , sprawdzenie wyważenia .
Kolo pasowe na paski klinowe + silnik ok  4 kv
Regulacja stołu ( z boku mogą być do tego regulowane sztabki wybierające luz.
Mechanizm napędowy i włączania posuwu  do przeglądu (tam mogą być łożyska)

nie wiem co będziesz strugał , czasem warto odrestaurować i masz spokój na lata.
Jak będzie stała już u mnie w garażu to prześlę lepszej zdjęcia 😀:-). Zaczynam dopiero zabawę w drewnie więc jeszcze dokładnie nie wiem co będę na niej robił ale z mokrym materiałem będę miał napewno styczność. Co do poświęcenia dla niej czasu to jestem tego świadom ale raczej będzie to dla mnie przyjemność bo lubię majsterkowac:-)

Offline przemoprzem

« Odpowiedź #9 dnia: 26 Stycznia 2017, 21:48:29 czas Polski »
Bierz. Wał jak coś to przecież możesz kupić nawet pod wymiar - popatrz w necie ale z tego co kojarzę to 100 zł za 10 cm szerokości. Mówię o wale na kliny.

Offline Arek15

« Odpowiedź #10 dnia: 26 Stycznia 2017, 22:37:51 czas Polski »
he ja chciałem wał dorobić i 600 zł mi za sam materiał powiedzieli, internety kłamią :), taki wał może nie być utwardzony i wyważony tylko ststycznie, a powinien być dynamicznie , nie kupił bym przez neta

Offline grzesiek86

« Odpowiedź #11 dnia: 08 Lutego 2017, 21:17:24 czas Polski »
Grubosciowki już u mnie w garażu :). Mam trochę lepsze zdjęcia. Teraz tylko potrzebny czas do pracy bo chęcią są ;).

Offline Roberto2005r

« Odpowiedź #12 dnia: 17 Października 2018, 21:23:18 czas Polski »
A może wie ktoś gdzie dostać ,albo kto wykonuje na zamówienie noże grube do takiej maszyny

Offline jendrekk2

« Odpowiedź #13 dnia: 09 Listopada 2018, 22:26:01 czas Polski »
Mam podobną tylko nowszą bo wał na 4 noże na klapy. Wału nie dorabiałem tylko mocowanie klap tzn. śruby i nakrętki, chcąc dorobić nowy wał na kliny i 4 noże to raczej 1,5 tys bym musiał pewnie dać. Jak masz wał na 2 noże to taki można jeszcze znaleźć w rozsądnych pieniądzach na kliny ( widziałem swego czasu za 1.2 tyś). 
Ja rozebrałem maszynę do zera. Konstrukcja prosta i można z dobrym tokarzem temat ogarnąć.
Jedyna wada jaką zauważyłem do tej pory to muszę ustawiać głębokość zbierania materiału do 1 mm bo przy większej głębokości jakość obróbki jest nie najlepsza, ale to raczej wina braku przełożeń i zmiany prędkości ewentualnie w przyszłości zainwestuję w lepsze noże ale przy 4 szt to 400 zł.
Po odnowieniu dokładność obrabiania poniżej 1 mm ( 1/4 obrotu daje 0.5 mm) wydaje mi się że to jest ok.
Czas poświęcony na odnowienie to ok  5 dni nie licząc toczenia.
Co ciekawe silnik do napędu to ok 3 kW i ok 1000 obr. ale masy takiej że nie podniesiesz.
Powodzenia w odnawianiu.

Offline Roberto2005r

« Odpowiedź #14 dnia: 13 Listopada 2018, 13:17:50 czas Polski »
A jakie wymiary masz noży,