28 Kwietnia 2026, 08:50:52 czas Polski

Autor Wątek: cięcie na grubość  (Przeczytany 7850 razy)

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
Odp: cięcie na grubość
« Odpowiedź #15 dnia: 27 Stycznia 2017, 10:52:37 czas Polski »
Moim zdaniem piła ramowa jest bardziej uniwersalna chociażby ze względu na ilość brzeszczotów jakie można zastosować.

wiem co miałeś na myśli
,ale porównanie błędne - ja nie widziałem by stolarz wymieniał brzeszczoty w zależności co w danej chwili robi  ( czasochłonne itd ).Po prostu ma ich kilka rodzai .
A  różnych  płatnic można też mieć  kilka.

Offline Berbelek

« Odpowiedź #16 dnia: 27 Stycznia 2017, 11:28:16 czas Polski »
Bardziej chodziło mi w sumie o to, że piła ramowa to zbyt ogólne określenie. Czasami można na portalach znaleźć ogłoszenia, gdzie ktoś sprzedaje właśnie kilka starych pił ramowych, każda z innym brzeszczotem. Dla stolarza na pewno tak jak piszesz wymiana brzeszczotu mija się z celem, ale dla amatora który poświęca na swoją pasję kilka godzin tygodniowo i jednocześnie nie może jednorazowo zainwestować większej kwoty (czyli także i dla mnie) takie rozwiązanie wydawało mi się warte rozważenia, szczególnie że ramę można wykonać samodzielnie.

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #17 dnia: 27 Stycznia 2017, 11:38:06 czas Polski »
Starczy że masz dwie ,do ciecia wzdłużnego i poprzecznego. Wymiana brzeszczotu : często ich długości są różne , często są nitowane w rączkach co   utrudnia wymianę - to nie blaty do cięcia metalu z dziurką na zaczep. Brzeszczot w ramówkach się zwęża wchodząc w nacięcie w rączce i tam jest przynitowany.

Offline Berbelek

« Odpowiedź #18 dnia: 27 Stycznia 2017, 11:47:59 czas Polski »
Czyli uważasz, że ten pomysł nie ma racji bytu?. Myślałem żeby sobie kiedyś kupić brzeszczoty od jednego producenta w tej samej długości i do nich dorobić ramę, np. http://do-drewna.pl/sklep/index.php?products=product&prod_id=2311

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #19 dnia: 27 Stycznia 2017, 11:56:48 czas Polski »
Jeśli taki typ brzeszczotu z dziurką ( ja miałem na myśli inny typ ) ,to możesz wymieniać . Z tym że w rączkach będą zamocowane   na stałe blaszane  wyjścia ( dwie blaszki z otworem). Wkładasz wtedy brzeszczot między te blaszki i skręcasz śrubką.

Offline wronks

« Odpowiedź #20 dnia: 30 Stycznia 2017, 08:15:01 czas Polski »
Pisząc że płatnica jest bardziej uniwersalna miałem na myśli to że jest chyba najczęściej używaną piłą, taką zawsze pod ręką. Gdybym miał mieć jedną piłę, wybrał bym płatnicę.

Offline Rafalski

« Odpowiedź #21 dnia: 31 Stycznia 2017, 16:23:08 czas Polski »
Co do tych brzeszczotów i dziurek, to może uda mi się coś wyjaśnić.
Mam kilka pił ramowych, a w nich brzeszczoty z dwoma rodzajami zakończeń.
Jedne, i wydaje mi się że te są częściej używane w piłach ramowych, mają na końcach wąskie blaszki z dziurką na końcu. Te inne mają dziurkę po prostu na końcu brzeszczotu.
Wkleję kilka zdjęć, aby pokazać jak to wygląda w moich piłach.
Na pierwszym zdjęciu widać te dwa różne typy brzeszczotów.
Na drugim zdjęciu, brzeszczoty z tymi wydłużonymi blaszkami, już założone w płach. Tutaj widać, że przez dziurki przechodzi mały gwózdek, który tkwi w nie całkowicie przewierconej rękojeści. Czyli nie są to nity. Ten górny brzeszczot akurat nie dawno ostrzyłem. Ten środkowy był kupiony nowy razem z piłą. Zęby były tylko wytłoczone z blachy, więc też je musiałem ostrzyć pilnikiem.
Na trzecim zdjęciu te inne brzeszczoty wraz z opisanymi wyżej obejmami. Te obejmy też tkwią w rękojeściach i są podobnie zabezpieczone gwózdkami. Ta górna piła to na razie prowizorium.

Klo

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: 31 Stycznia 2017, 17:14:58 czas Polski »