27 Czerwca 2026, 13:03:01 czas Polski

Autor Wątek: Realna cena schodów  (Przeczytany 14210 razy)

Offline Sparrow2

Odp: Realna cena schodów
« Odpowiedź #30 dnia: 28 Stycznia 2017, 11:59:51 czas Polski »
Nie wiem jak takie obkładanie by wyglądało.
Jeżeli już to takie schody mogą być ale tylko w tedy gdy naprawdę zaoszczędź. Bo jak mam dach za konstrukcję ok 1tys do tego stopnie z 2 tyś i balustrada z hmmm 1500 to minimum. To wychodzi ok 4500. A jak uda mi się dostać faktycznie schody za ok 8tys. To efekt jest nieporównywalne lepszy dla Drewnianych. I te 3000 czy nawet 4000 tyś oszczędności nie warte są efektu końcowego.
Po to tu jestem. Dla realnej fachowej porady i realnej wyceny. Bez myślenia oczu. Minimum szykuj tyle i już ;)

Edit:
Jestem z zawodu spawaczem. Sprawam dźwigi portowe. I wiem jak wykonać taką konstrukcję. Jak spawać aby nie sciągalo materiału ;)
To prawda to nie płot. I trzeba zabezpieczyć wszystko. Ale uwierz mi taka konstrukca to przy drewnianych schodach to Pikuś... nie wart połowy ceny.

Pozdrawiam

« Ostatnia zmiana: 28 Stycznia 2017, 12:04:51 czas Polski wysłana przez Sparrow2 »

Offline Morświn

« Odpowiedź #31 dnia: 28 Stycznia 2017, 12:08:42 czas Polski »
Na cenę nie składa się sam materiał i robocizna. Do tego trzeba doliczyć między innymi czynsz,opłaty,amortyzację sprzętu, niejednokrotnie pracowników, w twoim przypadku koszt wystawienia ogłoszenia,  i coś czego nie kupisz, czyli wiedzę... Poza tym ktoś bierze odpowiedzialność za to że sobie nóg nie połamiesz jak się schody złożą.
Nie wszyscy szukają tanio szybko i porządnie. Ci rozsądnie myślący kierują się tym by wyrób był zrobiony profesjonalnie. Bo jakaś różnica musi być w schodach za 8k a za 30. To że ktoś znalazł niszę ;D ;D i trzepie w miesiącu 20 sztuk schodów z zarobkiem 3,5k za dzień to dobrze, on w końcu nie musiał kupić sprzętu i zdobywać wiedzy, co w przypadku stolarza jest procesem dużo droższym i dłużej trwającym...
Podsumowując rozmowa o cenach nie zawsze jest rozsądna :)

Offline Sparrow2

« Odpowiedź #32 dnia: 28 Stycznia 2017, 12:20:35 czas Polski »
Zbędna dyskusja. Pytam o cenę bo zastanawiam się czy zrobić właśnie takie stalowe. Ale efekt nie jest w 100% zadowalający. 8 tyś realnie za schody dam. I bawić się nie będę.

Jeszcze co do porównania. Jeśli za taką konstrukcję biorą 3500. To powiem tak za schody drewniane stolarz powinien brać ok 10tys na start.
Wiem ile pracy trzeba włożyć tu i tu. I nie warta jakość efekt tej ceny.
Spawarka to z 1500 tyś i szlifierka inne pierdoly. Zamkną się z 25 tyś. A ile warsztat stolarza...

Offline mir

« Odpowiedź #33 dnia: 28 Stycznia 2017, 12:33:41 czas Polski »
Dwa ciekawe wątki w temacie :)

Prawidłowo wykonane połączenie słupa ze stopniem prędzej wyrwie stopień z wangi.
Prawidłowo czyli gniazdo i klin. Zakładając właściwą wilgotność materiału i parę innych drobiazgów.
Wkręty, kołki z pewnością nie wystarczą podobnie jak "prawie" precyzyjne wykonanie :)

Drugi, radośniejszy przypomina mi wizytę niedoszłego klienta.
Chciał fronty drewniane ale jak zaznaczył zna cenę drewna, choćby z castoramy.
Podejście typowe dla ignorantów w dodatku zarozumiałych dla których spanie w drewnianym łóżku czyni z Nich stolarzy.

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +11/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #34 dnia: 28 Stycznia 2017, 12:38:45 czas Polski »
Na pożegnanie tego watku napiszę tak.
Cena to umowna sprawa pomiedzy klientem a uslugodawcą.
Jeśli klient jest gotowy zapłacić za schody 100 000 to tyle są warte.
A jesli komuś szkoda wydać 1000 to ma schody jak na początkowym zdjęciu lub jak te które poprawiłem z wątku o schodach angielskich.
I proszę tej wypowiedzi nie brać personalnie.
Pozdrawiam i powodzenia.

m_kola

• Gość
« Odpowiedź #35 dnia: 28 Stycznia 2017, 13:21:07 czas Polski »
To ja może odpowiem tak.

Konstrukcja stalowa, stpnie dębowe. 6 lat temu kosztowały 7000.

Offline Sparrow2

« Odpowiedź #36 dnia: 28 Stycznia 2017, 14:48:28 czas Polski »
Ładna konstrukcja.... Trochę wąskie mi sie wydają. Mozesz napisac jaka szerokosc blachy jest. Cos kolo 4-5 mm chyba co?
100x lepsze niz z profila twoje schody

Pozdrawiam

Offline Argos

« Odpowiedź #37 dnia: 28 Stycznia 2017, 14:59:24 czas Polski »
Niektóre schody dywanowe są na podkonstrukcji stalowej, efekt wg mnie naprawdę wart uwagi.
Jeśli kolega potrafi spawać to może warto to wykorzystać.
 Stal zapewni nośność, a drewno będzie ( może poza stopniami) dekoracja.

Czy nie warto ? Wydaje mi się że schody dywanowe są dużo droższe od zwykłych, więc porównywanie ich do pierwotnego przekładu nie do końca ma sens.

m_kola

• Gość
« Odpowiedź #38 dnia: 28 Stycznia 2017, 15:02:50 czas Polski »
Szerokość stopni to 90cm. Grubość stalowej konstrukcji to 8mm.

Offline אדם

« Odpowiedź #39 dnia: 28 Stycznia 2017, 16:12:21 czas Polski »
Podobają mi się proste schody drewniane.
Jak nie masz dwóch lewych rąk do pracy wykonaj schody samemu , to nie jest coś trudnego , a zaostrzędzone pieniądze przeznaczysz sobie na zakup sprzętu.

Z doświadczenia wiem ,że zlecanie tego firmie jest nieopłacalne - ceny kosmos porównując z Polskimi zarobkami ....
Ja wszystko wykonuje z dziadkiem ...

« Ostatnia zmiana: 28 Stycznia 2017, 16:18:24 czas Polski wysłana przez אדם »

krzysiek_z

• Gość
« Odpowiedź #40 dnia: 28 Stycznia 2017, 16:26:27 czas Polski »

Podobają mi się proste schody drewniane.
Jak nie masz dwóch lewych rąk do pracy wykonaj schody samemu , to nie jest coś trudnego ,...

Do czego to dochodzi. 17 latek poucza Tomka....

A usługi sa drogie i będzie drożej. Bo chocby do ceny materiałów trzeba dodać wszystkie podatki i opłaty stałe, utrzymanie warsztatu i pracowników.

Offline אדם

« Odpowiedź #41 dnia: 28 Stycznia 2017, 16:31:43 czas Polski »
krzysiek_z
Nikogo nie pouczam tylko wyrażam swoje zdanie.
Skoro ja z dziadkiem coś takiego wykonuje mając tylko 17 lat , to autor tematu tymbardziej nie będzie miał z tym problemu ... Zleci to firmie - niczego się nie nauczy.

Offline krzyś48

« Odpowiedź #42 dnia: 28 Stycznia 2017, 17:51:28 czas Polski »
Mam.... Eureka!!!-czy jakoś tam ::)
Wszystko się pomieszało :P
Kolego DTX jak cytujesz,to patrz kogo,bo cytat przypisałeś Tomkowiz a to napisał kolega Sparrow2.
Ja natomiast nie przyjąłem do wiadomości że doradzam spawaczowi :-[
Kolego Sparrow2 spawaj konstrukcję bo umiesz-a resztę kup,albo z ,,nami'' zrobisz ???
Pozdrawiam ;)
« Ostatnia zmiana: 28 Stycznia 2017, 17:55:25 czas Polski wysłana przez krzyś48 »

Offline Sparrow2

« Odpowiedź #43 dnia: 28 Stycznia 2017, 18:15:31 czas Polski »
Podoba mi się wizja z takimi schodami:

O ile konstrukcja jest banalna o tyle samą obudowę stopnia nie wiem jak zrobić. Czy kleić tylko czy jakoś się skręca taką skrzynkę...

Pozdrawiam

przemek77

• Gość
« Odpowiedź #44 dnia: 28 Stycznia 2017, 18:41:07 czas Polski »
taki stopień kleisz . Można także skręcić , ale to już padaka . Ogólnie stosuj jak najmniej widocznych wkrętów , śrub itp. Można całość  przygotować poprzez sklejenie , szlif lakier lub olej i gotowy wyrób nasunąć na stelaż  ;)