04 Maja 2026, 11:34:14 czas Polski

Autor Wątek: Realna cena schodów  (Przeczytany 14093 razy)

Offline Sparrow2

Realna cena schodów
« dnia: 27 Stycznia 2017, 15:17:17 czas Polski »
Witam
Jestem na etapie adaptacji stodoły. W projekcie muszę myśleć o wszystkim z racji tępa prac muszę myśleć już o schodach. Czas oczekiwania na realizację to parę miesięcy. Trzeba się przygotować...
Pytanie o realną cenę schodów w projekcjie mam tak: 17 stopni x 18,7x28. Mają być w L Wysokość pomieszczenia 2.86m Szerokość optymalnie 90cm
Podobają mi się proste schody drewniane.
Przykładowe z allegro: https://b.allegroimg.com/original/01df23/c99560d149e4b40499a7fc2536fb
Wystawione na allegro za ok 5tyś zł. Pytanie czy to realna cena. Schody zaczynają się raczej od 7tyś zł.

Dziękuje za porady ;)
Pozdrawiam

Online tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
Odp: Realna cena schodów
« Odpowiedź #1 dnia: 27 Stycznia 2017, 15:28:30 czas Polski »
Nie mamy tutaj  w zwyczaju rozmawiać o pieniądzach -  :(

Offline Filip

« Odpowiedź #2 dnia: 27 Stycznia 2017, 15:35:43 czas Polski »
Schody, a schody...
Te ze zdjęcia to tak na szybko, źle poklejone zabiegi, wanga z boku słupa, zamiast centralnie z czopem + słabo poklejone trójkąty. Szybko i tanio. Stąd ta cena.

Offline robson

« Odpowiedź #3 dnia: 27 Stycznia 2017, 16:24:50 czas Polski »
Pewnie się narażę tym co napiszę , co to za majster skoro swoje wyroby musi sprzedawać na portalach aukcyjnych
widać ,że nie za bardzo ma swoją klientele

Offline Morświn

« Odpowiedź #4 dnia: 27 Stycznia 2017, 17:14:01 czas Polski »
Robson, nie zgodzę się, bo to jest dodatkowa droga do klientów. To że ktoś wystawia swoje wyroby na takich portalach nie musi wcale oznaczać że nie ma zbytu ;)

Online tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #5 dnia: 27 Stycznia 2017, 17:50:06 czas Polski »
Sparrow2
Proszę -  zamknij ten wątek  ,z doświadczenia wiem ,że pójdzie w złym kierunku.

Offline Lauter

« Odpowiedź #6 dnia: 27 Stycznia 2017, 18:09:43 czas Polski »
Nikt przecież nikogo nie zmusza do czytania i pisania w tym wątku.

Offline Argos

« Odpowiedź #7 dnia: 27 Stycznia 2017, 18:56:36 czas Polski »
Schody, a schody...
Te ze zdjęcia to tak na szybko, źle poklejone zabiegi, wanga z boku słupa, zamiast centralnie z czopem + słabo poklejone trójkąty. Szybko i tanio. Stąd ta cena.
A czy mógłby kolega doprecyzować o co dokładnie chodzi za źle po sklejanymi elementami.?

Offline Gerdo

« Odpowiedź #8 dnia: 27 Stycznia 2017, 19:15:46 czas Polski »
Według mnie zarzut o wandze z boku jest całkowicie nieuzasadniony. Przeciez po prawej stronie jest słup.

przemek77

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 27 Stycznia 2017, 19:20:32 czas Polski »
Gerdo , właśnie do tego słupa powinna być zamontowana wanga  :)

Offline Filip

« Odpowiedź #10 dnia: 27 Stycznia 2017, 19:47:55 czas Polski »
Od czoła wangi powinien być czop osadzony w gniazdo w słupie.
Co do poklejonych elementów. Wangi ze stopniem nakładanym robi się zazwyczaj poprzez doklejenie trójkątów do prostej części wangi. Trójkąt ma wymiary: wysokość podniesienia - grubość stopnia x szerokość stopnia - nosek. Trzeci wymiar wychodzi sam. Słój na trójkącie powinien iść równolegle do słojów na prostym elemencie wangi. Tak jest najbardziej estetycznie - wygląda jakby wanga była z jednego kawałka.
Na zdjęciu słoje na trójkącie idą wzdłuż krawędzi, na której mocowany jest stopień. Taki trójkąt łatwiej jest wyciąć i wychodzi mniej odpadu.
Już sam kształt wang jest co najmniej dziwny. Na zabiegu wanga powinna płynnie przechodzić w kształcie fali, a tu to jest jakoś tak ordynarnie odcięcie do linii.

PS Sam wycinam w ten sposób trójkąty, bo jest łatwiej, pod konstrukcje schodów na tarasy, zejścia itp. Często jest to dodatkowo obudowane, więc tego nie widać. Ale pod lakier, do domu coś takiego u mnie by nie przeszło.

przemek77

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 27 Stycznia 2017, 19:52:45 czas Polski »
Filip stąd ta cena . Jeśli fachowiec robiłby wszystko zgodnie ze sztuką to cena , która jest podana nie była by realna  ;)

Offline Filip

« Odpowiedź #12 dnia: 27 Stycznia 2017, 20:01:24 czas Polski »
Dlatego już pisałem, tanio, bo szybko. ;)
Ja za takie wziąłbym 8 w buku, 10 w dębie. Chociaż coraz bardziej odchodzę od lakierów...

Online tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #13 dnia: 27 Stycznia 2017, 20:04:51 czas Polski »
Na zdjęciu słoje na trójkącie idą wzdłuż krawędzi, na której mocowany jest stopień.

Krytykujesz kolego ,a nie masz racji - dobrze się  przypatrz , zrobione zgodnie z wangą.

Offline Gerdo

« Odpowiedź #14 dnia: 27 Stycznia 2017, 20:30:32 czas Polski »
Przemek jesteś pewny, że my o tym samym gadamy? :)
Spójrz dokładnie na dwa pierwsze stopnie. Na nich wanga jest z obu stron. Potem jest słup, a wanga na drugim biegu zaczyna się od 6 stopnia.

Nie usłyszałem argumentu dowodzącego tezie, że wanga musi być na środku. Dlaczego nie może być po bokach, a właśnie po bokach te wangi wykonane są.
Dlatego twierdzę, że ten zarzut jest nieuzasadniony.