03 Maja 2026, 10:45:29 czas Polski

Autor Wątek: Pyatnie o migomat do spawacza  (Przeczytany 6290 razy)

Offline Yar0

Pyatnie o migomat do spawacza
« dnia: 28 Stycznia 2017, 19:55:44 czas Polski »
Witam
Przypadkowo stałem się posiadaczem migomatu widocznego na zdjęciach. Ktoś pomoże mi w ustaleniu do czego służy dany przełącznik, co do niego dokupić itp. Mam od kilku lat spawarkę inwerterową ale z migomatem nie miałem nigdy do czynienia. W sieci nie wiele znalazłem na jego temat. Próbowałem ustalić jego wartość ale na portalach zero ogłoszeń. Może ktoś z Was miał do czynienia z tym modelem?

meridox

• Gość
Odp: Pyatnie o migomat do spawacza
« Odpowiedź #1 dnia: 28 Stycznia 2017, 20:20:11 czas Polski »
a o który przełącznik dokładniej chodzi??
zielony wygląda na włącznik,
w prawo od niego termik,
górne czerwone pokrętło do regulacji posuwu drutu
pomarańczowa dioda sygnalizuje przegrzewanie się
czarne pokrętło nie wiem jak to fachowo nazwać ale ustawiasz czas spawania (bez znaczenia jak długo spust będziesz wciskał będzie spawał spawem przerywanym żeby nie przegrzać materiału)
czerwone pokrętło na dole po lewej ustawia moc - amperaż
czerwone pokrętło na dole po prawej tu nie jestem pewien ale chyba zmienia biegunowość plusa z minusem w zależności jaki materiał spawasz

Offline Yar0

« Odpowiedź #2 dnia: 28 Stycznia 2017, 20:26:41 czas Polski »
O wszystkie przełączniki mi chodziło ;D Dzięki meridox!  Muszę dokupić uchwyt, butlę oraz reduktor. Kupując uchwyt sugerować się tylko potrzebną mi długością i wtyczką euro czy jeszcze na coś mam zwrócić uwagę? Co z reduktorem i butlą? Sporo tego na allegro i mam  :o w głowie :)

meridox

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 28 Stycznia 2017, 20:50:24 czas Polski »
uchwyt kup mocniejszy nie raz ci spadnie, stuknie w coś i iskry słabe przewody potrafią przepalić, co do butli to zależy ile chcesz nim spawać jak sporo to dużą jak sporadycznie do przydomowych prac to wystarczy mała, a jeśli masz kogoś znajomego w straży pożarnej niech ci załatwi gaśnice ( z tego co pamietam to chyba śniegowa) i masz już butle z gazem. Możesz też kupić drut proszkowy jest droższy ale nie wymaga osłony z gazu. Co do reduktora to bez znaczenia czy kupisz zwykły dwu zegarowy czy z rotametrem bez problemu do stówki znajdziesz kilka do wyboru

Offline Arek15

« Odpowiedź #4 dnia: 28 Stycznia 2017, 20:54:40 czas Polski »
mieliśmy na firmie migomat helvi 230 chyba-spawało mi się nim świetnie, maszyna była niezniszczalna- zaliczyła kilka upadków z naczepy, zahaczona była c360:) i sam osobiście spuściłem miga z 5 m wysokości(przypadkowo oczywiście) butla wbiła się w posadzkę, mig poszedł w mak-poskładałem do kupki i musielibyście widzieć moją minę jak włączyłem i spawałem dalej:)- mam o helvi dobre zdanie , trafo całe na miedzi chyba , mig był katowany  przez 10 lat z tego co wiem nadal nim spawają

Offline leeching

« Odpowiedź #5 dnia: 28 Stycznia 2017, 21:02:30 czas Polski »
Biegunowość zmieniasz w zależności czy będziesz robił na drucie proszkowym (w skrócie taki bez dodatkowego gazu, bo ma już w sobie) czy w osłonie gazu obojętnego/aktywnego.

Od siebie dodam, że jak już masz możliwość zabawy z gazami, to szkoda pieniędzy na droższe druty z proszkiem. Po drugie mi się nigdy nie udało osiągnąć ładne spawy, kiedy robiłem na drutach "2w1"

Butla spokojnie na początek starczy 8l, napełniona zwykłym CO2. Gazów aktywnych raczej nie będziesz potrzebował.

Uchwyt spawalniczy z wtyczką euro, z porządnym kablem, np. Binzel, rolka drutu, uchwyt do masy i możesz jechać :)

Offline Yar0

« Odpowiedź #6 dnia: 28 Stycznia 2017, 21:51:29 czas Polski »
Migomat kupilem za 650zl. Pracowal sporadycznie na utrzymaniu ruchu fabryki nie zwiazanej ze slusarstwem. Mialem kupic bestera w casto za 1700zl ale trafil sie ten. Ponoc firma Helvi jest bardzo ok, a jako nowy kosztowal kupe kasy. Przerazaja mnie tylko jego gabaryty. Skurwiel jest naprawde spory. Moj inwerter wyglada na nim jak gwizdek ma parowozie :P

Offline Arek15

« Odpowiedź #7 dnia: 28 Stycznia 2017, 22:11:14 czas Polski »
za 230 mój szef zapłacił koło 3k kiiiiilka lat temu więc za 650 zł toś ustrzelił okazje życia(jeśli wszystko działa)

Offline Sparrow2

« Odpowiedź #8 dnia: 29 Stycznia 2017, 14:40:23 czas Polski »
Po kolei:
Prawy górny róg to podawanie drutu. Prędkość z jaką podaje.
Ten pod spodem ustaw zawsze na 0. To impuls taki bajer którego nikt nie używa xD
Od 1-7 to mniejszy zakres prądu. A-B to duży A mniejszy B większy.
A używasz do spawania cieńkich blaszek ok 1-3mm B do grubszych. Spawarkę masz 288 czyli max grubość blachy to ok 30mm w pionie a pachwinie hmm nawet 20mm.
Jak ustawić drut i amperaż:
Górna spoina to za szybko ciągnie uchwyt ze żródłem i za dużo drutu.
http://spawalnicy.pl/images/stories/art-9/napoina-spoina.jpg
Spoina dolna. Za mało drutu za szybko ciągnie. Spawa "pędzlem".

W miarę prawidłowa spoina tzw a7:
http://x3.wykop.pl/cdn/c3201142/comment_fOXKu1LVsyFpZ1wslKLGDXxKzYfvId2M,wat.jpg?author=SUQ-MADIQ&auth=570fd60feff705517381f56e858acec4

Do tego dążyć musisz ;)
PS. Spawarka mocna i dobra.

Co do uchwytu ten będzie wystarczający:
http://allegro.pl/sherman-tw-25-5m-uchwyt-do-miga-mb25-mig-mag-euro-i6291867248.html#thumb/2
Drut max 1.2. Większy nie bardzo twoja spawarka pociągnie i nie ma sensu.
I to uchwyt bez chłodziwa. Bo są jeszcze z układem chłodzącym na uchwyt. Twoja spawarka tego nie ma.
Warto zaopatrzyć się w to:
http://allegro.pl/prowadnik-do-drutu-fi-1-0-1-2-mm-5m-i5653051836.html
Zresztą najlepiej wybrać się do sklepu z akcesoriami to Ci pomogą dobrać. Bo dużo by pisać. Potrzebujesz z parę końcówek dysz itp ;)
Przyłbica:
Taka Cię przeżyje ;) Tylko dodatkowo zwróć uwagę na wyświetlacz warto samozaciemniający dla amatora ;)
 http://www.narzedzia.pl/new-vision-most-7200961000,40730.html
Filtr:
http://www.rywal.com.pl/produkty/%C5%9Brodki-ochrony-pracy/ochrona-spawacza/przy%C5%82bice,-tarcze-i-filtry-spawalnicze/automatyczny-filtr-spawalniczy-v-913-ds-most-detail.html
U mnie w firmie nowi pracownicy dostają te maski na okres próbny. Sprawdzają się idealnie ;)
W razie pytań wal na PW.

Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: 29 Stycznia 2017, 14:43:16 czas Polski wysłana przez Sparrow2 »

Offline Yar0

« Odpowiedź #9 dnia: 30 Stycznia 2017, 15:59:35 czas Polski »
Dzięki Sparrow2 za dokładny opis i linki. Na tą chwilę mam dylemat czy go sprzedać dalej i kupić coś jednofazowego czy zostawić. Na tą chwilę nie mam siły w garażu.

Offline krzyś48

« Odpowiedź #10 dnia: 30 Stycznia 2017, 17:02:25 czas Polski »
nie mam siły w garażu.
NA tej stronie,ale nie po naszemu
http://www.agozalo.com/a_maximig_288_completo_caudant_masa_6256.html
Jest pdf instrukcja także nie po naszemu
http://www.agozalo.com/docs/ML%20MIG%20TRIFASICAS%20ESP.pdf
Z której wynika że na 230V można przełączyć.
Drążyć zacząłem po obejrzeniu twojej drugiej fotki,na której jest że,przy połączeniu na 230 V potrzebny jest bezpiecznik 25A.

Offline Yar0

« Odpowiedź #11 dnia: 30 Stycznia 2017, 17:15:29 czas Polski »
Tez mnie to zastanowiło, ale z braku przewodu jednofazowego w zestawie drążyć przestałem ;D Muszę się dokładnie przyjrzeć jak to niby ma pracować na 230V. W którymś migu po prostu oprócz kabla siłowego był przewód ze zwykłą wtyczką. Na tą chwilę nie pamiętam jakie mam zabezpieczenie przy liczniku. 16 albo 20A. Może jest szansa z mniejszymi prądami coś pospawać :) Krzychu dzięki za linka :)

Offline Arek15

« Odpowiedź #12 dnia: 30 Stycznia 2017, 18:06:44 czas Polski »
jakbyś sprzedawał to ja chętny

Offline Sparrow2

« Odpowiedź #13 dnia: 30 Stycznia 2017, 20:42:33 czas Polski »
Na 230 to Ty będziesz smarkać a nie spawać..
Nie wnikam czy można czy nie ale spawarki mag muszą mieć moc. Może blaszki 2 czy może 3mm pospawasz..
Siłę możesz zamontować to nie jest duży koszt. A sprzedawać taką maszynę szkoda ;)

Pozdrawiam

Offline Arek15

« Odpowiedź #14 dnia: 30 Stycznia 2017, 21:45:07 czas Polski »
ale pomagasz sparrow :), chociaż wiem ile warte(jeśli w 100% sprawne) i wiecej niz 650 bym dał spokojnie , szukam nowej i ciężko mi wybrać czy tiger 305 trafo na miedzi w 100% czy linclon 305 c inverter wszytsko oczywiście 4x4. jkaby używaka po pieniądzach była by lepsza bo ja amator i kaski szkoda:)
« Ostatnia zmiana: 30 Stycznia 2017, 21:50:10 czas Polski wysłana przez Arek15 »