16 Maja 2026, 14:11:21 czas Polski

Autor Wątek: z palet - dużo przykładów ...  (Przeczytany 2874 razy)

Offline jasiop

Jasio P - Rzeszów

Offline Robsonik

Odp: z palet - dużo przykładów ...
« Odpowiedź #1 dnia: 29 Stycznia 2017, 22:37:26 czas Polski »
Myślę, że niedługo będę mógł tu wrzucić mój pomysł na przeróbkę palety  ;)

Offline Lopi1

« Odpowiedź #2 dnia: 31 Stycznia 2017, 20:19:09 czas Polski »
Fajne ale dużo desek z palet nadajs sie tylko do spalenia. Widuje czasem fajne palety ale do mnie dociera najgorszy sort, dostaje na nich  ekogroszek w workach.

kozio

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 31 Stycznia 2017, 20:40:53 czas Polski »
Często jest tak że paleta wygląda na opał tylko ale po szlifowaniu pojawiają się piękne deseczki z przeróżnych gatunków. Najlepsze sa te stare bo drewno jest często wyschniete już.

Offline Lopi1

« Odpowiedź #4 dnia: 31 Stycznia 2017, 21:18:30 czas Polski »
Rozbiłem kilka palet i zamierzam wykorzystać troche tych desek na półki do garażu ale dużego wyboru nie ma.

kozio

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 31 Stycznia 2017, 21:33:18 czas Polski »
Badz cierpliwy.

Offline Nikodamn

« Odpowiedź #6 dnia: 08 Lutego 2017, 13:51:08 czas Polski »
Ponieważ niedaleko pada jabłko od jabłoni, a skrzynka po owocach od palety, dorzucam do wątku zdjęcia inspiracyjne dla osób chętnych spróbować swych sił właśnie w robieniu mebli ze skrzynek.

http://domifikacje.pl/porady/praktyczne-meble-ze-skrzynek-po-owocach-nowy-trend-diy-na-rok-2017/

Pozdrawiam serdecznie.

Offline Grzegorz58

« Odpowiedź #7 dnia: 08 Lutego 2017, 16:17:27 czas Polski »
mnie najbardziej się podoba ten stoliczek na kółkach z czterech skrzynek, widziałem takie nawet w sklepach na sprzedaż.

Offline orandas

« Odpowiedź #8 dnia: 09 Lutego 2017, 16:52:14 czas Polski »
ten stoliczek jak dla mnie tochę słaby

Offline raptor123

« Odpowiedź #9 dnia: 09 Lutego 2017, 17:02:04 czas Polski »
orandas do odpowiedniego działu marsz.

Offline krzyś48

« Odpowiedź #10 dnia: 09 Lutego 2017, 18:54:47 czas Polski »
Chyba jakiś automat,w trzy minuty 5 wpisów >:(

Offline floogiorgio

« Odpowiedź #11 dnia: 11 Lutego 2017, 15:22:26 czas Polski »
Jeśli mowa o paletach, to pokażę ławki ze składanymi oparciami jakie wykonałem w lecie w tamtym roku. Palety 1200 x 800 mm, ok. 4 palety na jedną ławkę. Palety używane, wiele z nich nie miało identycznych rozmiarów, trzeba było sporo kombinować, jak również ich rozkładanie sprawiało trudności ze względu na dość mocne śruby (wkręcane maszynowo na stałe). Za to cena przy ilości 25 szt. to jakieś 150 zł. 5 zł za 1 szt. Części desek nie odzyskałem, uległy zniszczeniu.
Ze względu na łatwiejsze przechowywanie palety zyskały składane oparcia na zawiasach, przy czym wzmocnione z tyłu dłuższymi deskami, tak żeby oparcie opierało się na siedzisku. Większość ławek jakie widziałem w internecie nie posiadało takiej funkcji. Nie jest to dzieło typowo stolarskie i dokładne, jednak jego zastosowanie jest super alternatywą dla drogich mebli ogrodowych. Służyło już podczas wielu imprez i spotkań towarzyskich. Po drugie wykonane samodzielnie za nie wielkie pieniądze, za to przy dużym wysiłku i przeznaczonym czasie.
Gdybym miał zrobić ponownie takie meble, zdecydował bym się raczej na identyczne, nowe palety. Ich odróbka była by znacznie łatwiejsza.
Na ten moment zdjęcie jest mniej aktualne, ławki i stół (na drugim) zostały pomalowane lakierobejcą sadolin. Stół został też wzmocniony, na zdjęciu pierwszym nie spełniał swojej funkcji.
Otoczenie też się zmieniło, widoczny pawilon połamał się przy potężnej wichurze (nie polecam takich), mam już nowy stalowy, a trawnik na którym stoją ławki zmienił się w podest z płytek chodnikowych.
Na wiosnę obiecuję zrobić aktualne zdjęcia.