08 Maja 2026, 06:07:38 czas Polski

Autor Wątek: regał na książki i rozwiązanie braku wiertarki poziomej  (Przeczytany 4424 razy)

Offline Andriu

regał na książki i rozwiązanie braku wiertarki poziomej
« dnia: 29 Stycznia 2017, 18:38:58 czas Polski »
Cześć wszystkim, miałem do zrobienia  regały na książki i 6 półek  z mocowaniami niewidocznymi  na dwóch ścianach.
półki miały być zrobione z podwójnej płyty wiórowej,  i zamontowane na  kotwie chemicznej na szpilkach gwintowanych fi 10 mm
projekt mniej więcej taki 
tylko jak ty zrobić równoległy otwór na szpilkę fi 10 mm o głębokości 150 mm nie posiadając wiertarki poziomej tylko wiertarkę  stołową o skoku 50 mm.

Offline Andriu

Odp: regał na książki i rozwiązanie braku wiertarki poziomej
« Odpowiedź #1 dnia: 29 Stycznia 2017, 18:47:40 czas Polski »
Półki mają 170 cm długości i 22 cm  głębokości, dałem 4 szpilki na tej długości.
postanowiłem dorobić  trzymanie boczne do wiertarki  pionowej za pomocą  kawałków płyty. mniej więcej w taki sposób,

najpierw wierciłem na głębokość 5 cm, potem  dźwigałem  półki  podkładając dwie płyty wiórowe i wysuwałem  wiertło z głowicy wiertarki, w sumie w ten sposób wywierciłem otwór na 12 cm głęboki, potem poprawiłem  i pogłębiłem  otwory  wiertarką ręczną

Offline Andriu

« Odpowiedź #2 dnia: 29 Stycznia 2017, 19:00:04 czas Polski »
tak wywiercony otwór sfazowałem aby nadmiar kotwy chemicznej nie zbabrał mi ściany

po 24 otworach wygląda to tak

następnie pociąłęm szpilki na odcinki  25 cm, i z jednej strony  fazowałem aby pręt  rozprowadził kotwę w ścianie i się nie zakleszczył coś ala grot od strzały
w ścianach wierciłem otwory fi 12  następnie przy pomocy pompki ręcznej do balonów zabranej  dzieciakom  i kawałku rurki  ze strzykawki do Ibumu dla dzieci wydmuchałem  pył z otworów  w ścianie.
 najpierw umieszczałem kotwę w otworach w ścianie najniższej półki i potem  2 i 3  i między nie wkłądałem płyty o długości  rozstawu i całość spinałem ściskami

dla bezpieczeństwa  z lewej strony  przykręciłem półki do regału a z drugiej strony dałem  pionową płytę  mocowaną na 2 kotwach aby spiąć całość do kupy.
a tak wygląda całość po zmontowaniu.

rozstaw półek w regale 304 mm, a między pozostałymi półkami  340 mm

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #3 dnia: 29 Stycznia 2017, 19:59:56 czas Polski »
A czemu nie zrobiłeś środków grubości półek na jednym poziomie ? Jak jest tak małe przesunięcie to wygląda jakby ktoś się po prostu walnął.
Wiem, że się czepiam ;)
Samo sie nie zrobi ale mogłoby sie samo wnosić.

Offline Granado

« Odpowiedź #4 dnia: 29 Stycznia 2017, 20:23:11 czas Polski »
czy aby przesunięcie nie wynika z konieczności uzyskania miejsca na  skręcenie półek?

Offline Andriu

« Odpowiedź #5 dnia: 29 Stycznia 2017, 20:25:58 czas Polski »
faktycznie jest małe przesunięcie nad  blatem  o grubość półki, walnąłem się  bo miałem szablon do wiercenia na półki i przyłożyłem go do  półki. Reszta półek jest na identycznej wysokosci  Półki są klejone na lamelkach

Offline Andriu

« Odpowiedź #6 dnia: 29 Stycznia 2017, 20:29:31 czas Polski »
tzn co druga jest klejona.  a w sumie kobitka znalazła jakiś album  ze zdjęciami na 32 cm wysoki i stwierdziła żeby to zostawić

Offline MarekET

« Odpowiedź #7 dnia: 29 Stycznia 2017, 21:11:30 czas Polski »
Andriu , nie chcę Cię straszyć ale ta dolna półka jest zbyt nisko nad wersalką to samo półka z boku , swego czasu zrobiłem sam sobie regały wiszące nad wersalką i ostatnia półka kończyła się na podobnej wysokości co na tym twoim zdjęciu a może nawet trochę była wyżej i łeb na samo wspomnienie o tym mnie boli do dziś .
Skróciłem regały o jeden poziom od dołu bo inaczej musiałbym siedzieć w kasku na wersalce . A ta boczna półka to już całkiem odpada na tej wysokości . Dziś mam najniższy poziom tego regału 110 cm od siedziska wersalki a przed skróceniem był ten najniższy poziom o 30 cm niżej czyli 80 cm od siedziska , mam 182 cm wzrostu ani to dużo na dzisiejsze czasy ale też nie mało ale waliłem łepetyną przy siadaniu , półki miały głębokość 25 cm a bok półki 30 cm i tyle odstawały od ściany .
Góra siedziska z wersalki jest około 43 cm od podłogi .

Marek .
« Ostatnia zmiana: 29 Stycznia 2017, 21:20:51 czas Polski wysłana przez MarekET »

Offline Granado

« Odpowiedź #8 dnia: 30 Stycznia 2017, 08:19:23 czas Polski »
MarekET ma cholerną rację z wysokością półki. Córka przywaliła głową i skończyło się poważnymi problemami - pobyt w szpitalu i bóle głowy przez bardo długi czas. Konsultacje z neurologiem itp.

Offline Andriu

« Odpowiedź #9 dnia: 30 Stycznia 2017, 08:55:49 czas Polski »
dolna  półka jest  na wys  1 m,  wysokość  konsultowałem z  klientami wiec  reklamacji nie  będzie,  nie mają dzieci, najgorzej  siadac z rozpędu na  kanapę,   

Offline Andriu

« Odpowiedź #10 dnia: 30 Stycznia 2017, 08:57:03 czas Polski »
następnym razem projekt  wrzuce na  forum, można na was liczyć   z dobrymi radami,  czasami człowiek wszystkiego nie przewidzi.

Offline MarekET

« Odpowiedź #11 dnia: 30 Stycznia 2017, 11:54:48 czas Polski »
Tu pozwolę sobie wrzucić obrazkowo jak to wyglądało w rzeczywistości u mnie i dla przestrogi konsekwencje jakie tego mogą być na własnym czerepie :) ))))

Offline Andriu

« Odpowiedź #12 dnia: 30 Stycznia 2017, 12:11:41 czas Polski »
toś zaj...ł.  pewnie w tą  pionową  płytę,  dobrze że to okleiłem  okleiną  2mm
u mnie te półki mają 22 cm  głębokości. mam nadzieję że  będą  uważać

Offline Paweł B.

« Odpowiedź #13 dnia: 02 Lutego 2017, 13:30:43 czas Polski »
trochę dziwnie sobie rozplanowali to inwestorzy:) jedynie co można pomóc to odsunąć kanapę od ściany. Ale znowu można lewym ramieniem też za każdym razem zaczepiać jak się będzie siadać bo jest blisko drugiej ściany:)

Offline Andriu

« Odpowiedź #14 dnia: 02 Lutego 2017, 14:09:17 czas Polski »
to jest taki pokój dla gości, a niech sobie radzą,  z tym odsunięciem do ściany to już zrobione