10 Czerwca 2026, 15:44:09 czas Polski

Autor Wątek: DYMA 8 podnoszenie stolu grubosciowki  (Przeczytany 2091 razy)

Offline starszy

DYMA 8 podnoszenie stolu grubosciowki
« dnia: 31 Stycznia 2017, 06:02:13 czas Polski »
Witam.Kupilem wczoraj maszyne dyma 8. Maszyna stala dluzszy czas w stodole.Nieco ja odkurzylem,naoliwilem widoczne gwinty,umylem.Poniewaz zalezalo mi na grobosciowce,postanowilem sprobowac na sucho,podnoszenie i opuszczanie stolu grubosciowki.I tu kalabania.Stol podjechal,chociaz bardzo ciezko,do gory,ale za diabla nie chce wrocic na dol.Lancuch jest przesmarowany.
Postanowilem zdemontowac lancuch,i sprawdzic sruby pojedynczo.Poluzowalem napinacz,ale nie udaje mi sie sciagnac lancucha .Trzeba go rozpinac?
Wydaje mi sie ze, stol nie stoi idealnie rownolegle do walka.
Moze ktos z Was mial podobny problem,i podpowie cos? Dzisiaj juz mi przeszly nerwy,wiec bede spokojnie pracowal nad uruchomieniem maszyny Pozdrawiam.

Offline starszy

Odp: DYMA 8 podnoszenie stolu grubosciowki
« Odpowiedź #1 dnia: 01 Lutego 2017, 14:18:35 czas Polski »
Usterka znaleziona i usunieta.Powodem niecheci stolu grubosciowki,do poruszania sie w dol,byl brak wspolosiowosci na tylnym trzpieniu prowadzacym stol.Bolec z otworem prowadzacym nieznacznie sie odchylil i "kantowal" .Skutkiem tego caly mechanizm stawal. W czasie transportu nie mozna unosic maszyny,chwytajac za jej wystajace elementy.Delikatny material latwo sie poddaje i odksztalca.Teraz tylko odnowic elektryke, zalozyc nowe noze i strugac,strugac strugac. Temat zamkniety.