04 Czerwca 2026, 15:09:26 czas Polski

Autor Wątek: Festool surfix heavy duty na podłogę  (Przeczytany 2469 razy)

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +11/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
Festool surfix heavy duty na podłogę
« dnia: 04 Lutego 2017, 08:19:19 czas Polski »
Panowie i panie.
Zamierzam odświeżoną, nie wiem czym w przeszlosci olejowaną podłogę, zaolejować jak w temacie olejem festool HD.
Czy ktokolwiek z was używał już tego oleju na podłogę i czy są jakieś przeciwwskazania?

Podłoga jest zrobiona z paneli  pokrytych kilkumilimetrowym oblogiem.
Calkowite zeszlifowanie oleju nie wchodzi w grę. Przeszlifowanie lekkie tak.

przemek77

• Gość
Odp: Festool surfix heavy duty na podłogę
« Odpowiedź #1 dnia: 04 Lutego 2017, 09:55:51 czas Polski »
Podłogi tym olejem nie wykańczałem . Za to poprawiałem blaty kuchenne po fachowcach , które były wykończone jakimś tanim marketowskim olejem. Przy szlifowaniu zebrałem wierzchnią warstwę starej powłoki i naniosłem z powodzeniem HD i nie było żadnych niespodzianek . Na konkurencyjnym forum czytałem wypowiedzi fachowców  od podłóg , schodów , którzy opisywali że używali tego oleju bez problemu . Jedynym minusem była cena.

krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 04 Lutego 2017, 09:56:49 czas Polski »
Nie bardzo wiem po co chcesz ten olej stosować :
- wyższy koszt dla Klienta
- czy przyszpanować.
Jest to "na bank" zwykły olej lniany tylko w sprytnym aplikatorze.
Ten sam efekt można osiągnąć wkładając rękawiczkę ochronną i posługując się gąbką-zmywakiem.
Robert 0,3l tego oleju kosztuje prawie 32€ ale tylko dlatego ,że jest w aplikatorze firmowanym przez FESTOOL.
Może nie do końca odpowiedziałem Ci na pytanie, ale pytasz to i różne odpowiedzi możesz dostać. :)

przemek77

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 04 Lutego 2017, 10:05:57 czas Polski »
Krzysiu nie zgodzę się z tobą ,że jest to zwykły olej . Robię sporo kuchni z blatami z drewna . Przy zabezpieczaniu powierzchni używałem wcześniej tańszych olejów i po około 3-4 miesiącach użytkowania przez klientów na powierzchni powstawały białe okręgi po wszelkiego typu kubkach , szklankach itp. I trzeba było drzeć do żywego ,żeby to usunąć . Odkąd zacząłem używać oleju HD te problemy się skończyły . Blaty , owszem olejuje po jakiś 10-12 miesiącach użytkowania , ale polega to na delikatnym szlifie powierzchni i nałożeniu świeżej warstwy . Olej ten ma w sobie dodatkowo wosk ( jest to tzw. olejowosk ) , wiec z własnego doświadczenia powiem ,że nie jest to tylko zwykły olej lniany . Dodatkowo , w pomieszczeniu , w którym nakładany jest olej nie ma przykrego zapachu , co dodatkowo wpływa na korzyść produktu . Owszem jest drogi , ale jeżeli się spojrzy na ceny olejów Osmo lub Voca to wychodzi na to samo .
Dodatkowo ,jeżeli stosuję się sporo tego oleju , to można zakupić pojemnik 5l za cenę niecałych 600zł , co wychodzi bardzo korzystnie w stosunku do pojemniczków 0,3 l.
« Ostatnia zmiana: 04 Lutego 2017, 10:12:37 czas Polski wysłana przez przemek77 »

krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 04 Lutego 2017, 13:33:29 czas Polski »
Przemku jak wiesz , albo i może nie wiesz -to teraz się dowiesz na naszym forum walczę z uporem porównywalnym z uporem i zacięciem Don Kichot'a , z szarlatanerią i bełkotem marketingowym w sprawie olejowania. Mój poprzedni postem był tego oczywistym dowodem. Piszesz ,że to jest olejowosk, tylko ,że producent deklaruje ,że jego produkt nie zawiera rozpuszczalników.
Skoro nie zawiera rozpuszczalników to nie może zawierać wosku bo ten rozpuszcza się w oleju. Jedyny wosk ,który można by zmieszać z olejem to tzw. olej jojoba ale to by było bez sensu bo to jest wosk kosmetyczno-farmaceutyczny i bardzo trudnio się utlenia.
Jak dobrze wiesz cała tajemnica tkwi w sposobie olejowania. Można to zrobić tak jak zrobił to autor wcześniejszego wątku i po prostu wysmarować drewno olejem a potem zastanawiać się co z tym zrobić. "Patent" Fetool'a w tym przypadku dotyczy sposobu aplikacji i to jest jego niewątpliwa zaleta - "patentu" . Reszta to już tylko marketing
Ja aplikuje olej lniany półsuchym tamponem i zaraz wycieram ręcznikiem papierowym. W ten sposób w ciągu dnia można nałożyć trzy warstwy oleju, przy dobrze wciągającym drewnie, i każda jest nakładana na suchą warstwę. Olej wnika równomiernie i głęboko.
Powtórzenie tego manewru trzy cztery razy w jedno- lub dwu-dniowych odstępach daje efekt na kilka miesięcy.
Butelka oleju lnianego kosztuje około 4 €.

przemek77

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 04 Lutego 2017, 13:40:19 czas Polski »
Ok Krzysiu . Nie znam się na składzie w/w oleju . Tylko jak to się ma powierzchni przeze mnie wykańczanych olejem z marketu i olejem festoola i zachowaniu się w późniejszym użytkowaniu . Oba oleje nakładane tą samą metodą . Dodatkowo , jak w takim wypadku w festoolu występują jeszcze trzy rodzaje oleju jeżeli to tylko olej lniany . Jest to HD do podłóg i blatów , olej onestep do frontów i out door na zewnątrz do tarasów . Każdy z nich ma inne zastosowanie . Sam już nie wiem co ot tym myśleć  ;)

krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 04 Lutego 2017, 14:43:57 czas Polski »
Ja broń Boże nie chciałem Ci namieszać w głowie. Może jestem konserwatywny czy może wręcz skostniały w swoich poglądach, ale z jednakową rezerwą podchodzę do olejów marketowych jak i olejów firmowych. Mój pewnie zwapniały mózg toleruje tylko :
- czysty olej lniany do zastosowań wewnętrznych,
- czysty olej teakowy do szlachetniejszego drewna i do bardziej eleganckich realizacji ale we wnętrzach,
- czysty olej tungowy do realizacji na zewnątrz,
- pokost lniany ,tylko i wyłącznie do gruntowania.
Według mnie EEE - ekologicznie, efektownie, ekonomicznie :D ;)
Dodatkowo , jak w takim wypadku w festoolu występują jeszcze trzy rodzaje oleju jeżeli to tylko olej lniany . Jest to HD do podłóg i blatów , olej onestep do frontów i out door na zewnątrz do tarasów . Każdy z nich ma inne zastosowanie .
Skład olejów firmowych jest oczywiście "tajemnicą" firmy, jeśli chodzi o w/w oleje Festool'a to podejrzewam ,że może być tak:
HD - baza olej lniany
Onestep - baza olej teakowy - bardzo efektowny
Outdoor - baza olej tungowy - przez pierwszych parę dni potrafi czasem "capić jak małpie z ucha".
Wszystkie trzy oleje schnące i polimeryzujące
Ale to są moje przypuszczenia.