17 Sierpnia 2026, 16:45:40 czas Polski

Autor Wątek: Wyrówniarka  (Przeczytany 4090 razy)

Offline bigber

Wyrówniarka
« dnia: 05 Lutego 2017, 08:54:17 czas Polski »
Szukam wyrówniarki o szerokości strugania od 30cm z blatem długości od 140 do 180cm i wagą nie więcej niż 200kg, może być SAM byle ładnie strugała, cena około 1000zł

Offline robson

Odp: Wyrówniarka
« Odpowiedź #1 dnia: 05 Lutego 2017, 21:11:32 czas Polski »
Za takie pieniądze nie znajdziesz nic konkretnego :)

Offline bigber

« Odpowiedź #2 dnia: 06 Lutego 2017, 08:39:52 czas Polski »
« Ostatnia zmiana: 06 Lutego 2017, 08:42:37 czas Polski wysłana przez bigber »

Offline noprofi_semi

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Gwóźdź wystaje, chwytaj za młotek.
  • View Gallery
« Odpowiedź #3 dnia: 06 Lutego 2017, 09:29:41 czas Polski »
Hmm, w tym drugim ogłoszeniu brak info ile noży ma wałek. Ponadto warto jechać i sprawdzić położenie blatów względem siebie i wału z nożami. Choć jeśli o mnie chodzi bardzo przeszkadzałby mi w pracy ta wystająca część wału z końcówką na uchwyt - wole myśleć jak obrobić materiał a nie o tym że wlezę w wirujący wał. Wydaje mi się, że cena nie jest wygórowana. A co do silnika to zawsze można istniejący sprzedać a założyć większy.

Offline bigber

« Odpowiedź #4 dnia: 06 Lutego 2017, 09:43:42 czas Polski »
Właśnie nie mogę się dodzwonić a chciałbym się dowiedzieć kilku rzeczy bo nawet nie wiem czy ten wał jest łożyskowany. Co do wystających cześć to fakt jest taki że jak nie ma możliwości ucięcia z jednej części to dupa bo można się nadziać no ale żeby coś powiedzieć to trzeba pojechać i zobaczyć, przestrugać coś i będzie jasne. Dlatego szukam coś w promieniu 50km od Częstochowy bym mógł podjechać zobaczyć a ewentualnie wieczorem podjechać z przyczepą. Najczęściej wychodzi tak że najpierw coś znajdę co jest warte uwagi a jak już się wyrobię by podjechać to dzwonie lecz najczęściej jest już nieaktualne. No ale do lata jeszcze sporo czasu wiec co jakiś czas będę coś wrzucał aż znajdę to moje  ;D

Offline bigber

« Odpowiedź #5 dnia: 07 Lutego 2017, 14:27:27 czas Polski »
Nie mogłem się dodzwonić bo już było nieaktualne hehe standard, szukamy dalej

Offline bigber

« Odpowiedź #6 dnia: 12 Lutego 2017, 21:58:36 czas Polski »
https://www.olx.pl/oferta/heblarka-wyrownarka-komplet-z-silnikiem-3-kw-CID628-IDhsnxB.html#75eaf90874 co sądzicie o tym. Kurde trochę późno by dzwonić, a jutro pewnie już nie będzie  >:(

Offline przemoprzem

« Odpowiedź #7 dnia: 12 Lutego 2017, 22:19:37 czas Polski »
Jak tylko blaty przyzwoicie proste to spoko maszyna. Wał na kliny, płynna regulacja stołu podawczego, sam silnik i przewód wart lekko 400 zł. Dodać osłonę wału i przykładnicę boczną i jest to dużo lepsze jak DYMA8 i inne popierdułki. Niestety żeliwna fabryczna to już min. ok 2500 zł.

Offline jasiop

« Odpowiedź #8 dnia: 12 Lutego 2017, 22:31:55 czas Polski »
Za taką cenę brałbym sam, ale trochę za daleko jechać z Rzeszowa ... ;-)
Jasio P - Rzeszów

Offline bigber

« Odpowiedź #9 dnia: 12 Lutego 2017, 22:33:57 czas Polski »
znając życiem jak się wyrobię by zadzwonić to już będzie pozamiatane, ale chociaż wiadomość zostawiłem może będzie ok

Offline bigber

« Odpowiedź #10 dnia: 13 Lutego 2017, 18:52:58 czas Polski »
dobra zaklepana będzie u mnie w piątek temat można zamknąć

Offline przemoprzem

« Odpowiedź #11 dnia: 20 Lutego 2017, 09:17:18 czas Polski »
dobra zaklepana będzie u mnie w piątek temat można zamknąć

Mamy poniedziałek!  >:( :o ;D

Offline bigber

« Odpowiedź #12 dnia: 20 Lutego 2017, 11:12:10 czas Polski »
Już jest u mnie, domówiłem już szajbę 180mm bo była 130mm, spędziłem 4 godziny na szlifowaniu blatów bo chodź są proste mają masę wżerów i rdzy wiec jeszcze przy tym posiedzę ( zastanawiam się też czy nie dać na to blachy 5mm i będzie chyba lepiej, naostrzyłem też noże lecz są to jakieś samoróbki wiec się zastanawia czy by nie kupić glbusa. Ogólnie jestem zadowolony bo silnik nówka, wałek ładnie chodzi lecz nie wiem czy łożyska dają radę bo obecnie było około 4600obr a po zmianie będzie 6400obr. Waga jest ok bo w dwie osoby mogę znieść ją do piwnicy czy też wynieś na podwórko. Zostało zrobienie celugi, dorobienie kół, dorobienie osłony na wał i dorobienie napinasz na silnik i już heheh ;D

Offline przemoprzem

« Odpowiedź #13 dnia: 20 Lutego 2017, 11:30:26 czas Polski »
A to 4600 nie wystarczy? Wżerami to daj sobie spokój - byle by się rdzy pozbyć.

Najlepiej do by było dać CAŁĄ maszynę i wtedy planować blaty, ale chyba mało wykonalne żeby ktoś miał frezarkę żeby weszła cała maszyna. Ale w sumie jak chcesz się wżerów pozbyć najszybciej to zdejmij blaty i daj do gości od głowic - zrobią ci na lustro. Jak są proste to ma to sens, bo jakbyś miał krzywe to magnes je naprostuje i wyszlifuje, ale po odpuszczeniu i tak blacha wróci - znajomy to przerabiał. Dlatego najlepiej dać całą maszynę i dopiero obrabiać blaty już zamontowane docelowo, ale jak masz proste to niech lizną ci od głowic.

Offline bigber

« Odpowiedź #14 dnia: 20 Lutego 2017, 11:41:24 czas Polski »
jak dzwoniłem w sobotę to za planowanie blatu 40x70 chciał gość 300zł wiec słabo to wygląda bo mam dwa :p 
Obroty no nie wiem im więcej tym lepiej  ;D ale zobaczymy
dzwoniłem też do gości o cnc i wycięcie dwóch blatów idealnie prostych 40x70 to 1300zł wiec kurde troszkę dupa

dlatego zastanawiam się nad blachą 5mm i naspawać na istniejący blat

ogólnie dupa z tymi blatami myślałem że taniej wychodzą