20 Maja 2026, 11:07:10 czas Polski

Autor Wątek: Produkcja mebli.  (Przeczytany 4608 razy)

Offline rafałw

Produkcja mebli.
« dnia: 07 Lutego 2017, 00:19:43 czas Polski »
Witam! Jestem w trakcie otwierania własnej produkcji mebli i mam kilka pytań.

Posiadam hale o wielkości 150m2 , moim zdaniem na początek wystarczy.
Wie ktoś czy osoby sąsiadujące , mogą mi zabronić prowadzenia w niej działalności ?!
Podobno jest zasada "wolność tomku w swoim domku" ale..

Przez pierwsze miesiące myslałem o kupowaniu płyt pociętych i skręcaniu na hali.
Dopiero po pozyskaniu stałęgo obrotu , chciał bym kupić w leasing okleiniarke i formatówke.

Staram się o dofinansowanie i wybrałem głównie elektronarzędzia festool'a.
Co myślicie o tym zestawie i czy macie jakieś uwagi ?

-Wkrętarki 2szt Festool cxs
-Frezarka Festool OF 1400
-Zagłębiarka Festool TS 55
-Odkurzacz Festool CTL MIDI
-Młotowiertarka Festool BHC 18
-Wyrzynarka Festool PS 300
-Szlifierki Festool ETS 125 (głównie do szlifowania frontów lakierowanych) , Festool BS 75
-Urządzenie wielofunkcyjne  Fein

Praz kilka innych narzędzi.

Dziękuje Pozdrawiam !  ;)

Offline SpecPiotr

Odp: Produkcja mebli.
« Odpowiedź #1 dnia: 07 Lutego 2017, 06:55:31 czas Polski »
Coś tam z tymi sąsiadami jest na rzeczy ale mam znajomych co mają przy domu warsztatu i wszystko legalnie działa. Jedynie z lakiernia będziesz miał problem. Samo skręcqnie nie jest też jakoś uciążliwe.

Co do wyboru narzędzi to jedynie do młotowiertarki bym się przyczepił. Jak masz kasę to czemu nie jednak w to miejsce wybrałbym inne narzędzie bardziej stolarskie.
Samo sie nie zrobi ale mogłoby sie samo wnosić.

kozio

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 07 Lutego 2017, 07:45:04 czas Polski »
Popieram Piotra.
Jeśli zaczynasz i masz miejsce to zaczął bym od dużych rzeczy. Festoole królują widzę na forum. Kupując inne równie znane marki kupisz więcej bo w Twojej liście zabrakło kilku drobiazgów. O jaka kwotę się starasz?

kozio

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 07 Lutego 2017, 07:50:50 czas Polski »
Amigorg już to witałeś w innym wątku ;)

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +11/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #4 dnia: 07 Lutego 2017, 08:12:01 czas Polski »
Podstawą jest sprawdzenie w miejscowym planie zagospodarowania przestrzennego, jeśli taki jest opracowany dla twojej miejscowości, jakie jest przeznaczenie terenu.
Czy można prowadzić działalność.

Offline rafałw

« Odpowiedź #5 dnia: 07 Lutego 2017, 09:09:22 czas Polski »
Podstawą jest sprawdzenie w miejscowym planie zagospodarowania przestrzennego, jeśli taki jest opracowany dla twojej miejscowości, jakie jest przeznaczenie terenu.
Czy można prowadzić działalność.

W tej hali przez 15 lat była prowadzona działalność.
O samo skręcanie sie nie boję , bardziej jak wejdę z większymi maszynami.

Popieram Piotra.
Jeśli zaczynasz i masz miejsce to zaczął bym od dużych rzeczy. Festoole królują widzę na forum. Kupując inne równie znane marki kupisz więcej bo w Twojej liście zabrakło kilku drobiazgów. O jaka kwotę się starasz?

Jakie dokładnie maszyny masz na myśli ?
Staram się o prawie pełną kwote 24 tys z groszem .
Wiem ze za tą kwote kupię dużo wiecej maszyn innych dobrych firm , ale pracuje caly czas na festool'u i czasami przewijają sie inne maszyny różnych firm , z doświadczenia dużo lepiej i sprawniej bracuje mi sie jednak na festool'u.

Coś tam z tymi sąsiadami jest na rzeczy ale mam znajomych co mają przy domu warsztatu i wszystko legalnie działa. Jedynie z lakiernia będziesz miał problem. Samo skręcqnie nie jest też jakoś uciążliwe.

Co do wyboru narzędzi to jedynie do młotowiertarki bym się przyczepił. Jak masz kasę to czemu nie jednak w to miejsce wybrałbym inne narzędzie bardziej stolarskie.

Na lakierni mi bardzo zależy z tego powodu , że firmy mają bardzo dużą marżę. A lakierować potrafię dosyć dobrze !

Tez mam właśnie przy domu , ale do około jest wiele innych.
Młotowiertarke myślę na zmianę jakąś inną na przykład hitachi równie dobra a dużo tańsza!

Offline Andriu

« Odpowiedź #6 dnia: 07 Lutego 2017, 09:29:51 czas Polski »
widze że skoro  umiesz lakierować  to na twojej liście nie  ma  kompresora  i  pistoletów, jakiejś maski

Offline rafałw

« Odpowiedź #7 dnia: 07 Lutego 2017, 09:33:22 czas Polski »
widze że skoro  umiesz lakierować  to na twojej liście nie  ma  kompresora  i  pistoletów, jakiejś maski

Z tego powodu ze posiadam te rzeczy

Offline RobRob

« Odpowiedź #8 dnia: 07 Lutego 2017, 10:47:00 czas Polski »
i znowu ten Festool
-Wkrętarki 2szt Festool cxs    wymienił bym na metabo 10,8v i 18v
-Frezarka Festool OF 1400
-Zagłębiarka Festool TS 55      zamienił bym na mafella
-Odkurzacz Festool CTL MIDI   może starmix minus tego odkurzacza ze rur nie ma gdzie schować
-Młotowiertarka Festool BHC 18    młotowiertarka tylko nie Festool i nie na akumulator jak ci się trafi w bloku zelbeton
i poco tyle kasy wydawać. Jeśli chcesz naprawdę tak dużo wydać to według mnie nr 1 jest Hilti jeśli chodzi o wiercenie
ale po co,co ty będziesz wiercił lub kuł
Postawił bym na Metabo,Hitachi,Bosch i to w cenie do 900 zł
Ja mam Makite Hr 2450 i złego słowa nie powiem ,ale mam takie wrażenie ze makita straciła ostatnio trochę na jakości
-Wyrzynarka Festool PS 300
-Szlifierki Festool ETS 125 (głównie do szlifowania frontów lakierowanych) , Festool BS 75
-Urządzenie wielofunkcyjne  Fein

Offline robson

« Odpowiedź #9 dnia: 07 Lutego 2017, 11:38:15 czas Polski »
Do listy powinieneś koniecznie dorzucić frezarkę typu ,,Lamello''

Offline rafałw

« Odpowiedź #10 dnia: 07 Lutego 2017, 11:41:55 czas Polski »

Offline robson

« Odpowiedź #11 dnia: 07 Lutego 2017, 11:45:15 czas Polski »
Lamelownica znacznie przyśpiesz pracę przy sklejaniu np.korpusów .

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +11/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #12 dnia: 07 Lutego 2017, 13:11:43 czas Polski »
A moze Festool Domino?

Zgadzam sie z kolegą że do cięcia plyt, szczególnie laminowanych zamiast festoola kup mafella, ale zamień tarczę na festoola.

krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 07 Lutego 2017, 13:36:59 czas Polski »
Potwierdzam to co napisał Robert , zacznij przede wszystkim od planu zagospodarowania przestrzennego.
To ,że była tam prowadzona działalność to jeszcze nic nie znaczy. Plan ten mógł się w międzyczasie zmienić,  wtedy ta zmiana nie dotyczy restrykcyjnie już prowadzonej działalności , natomiast na nową jest już bezwzględny szlaban.
Każdy zakład produkcyjny musi mieć strefę ochronną, jeśli rozpoczynasz produkcję  a w strefie znajdują się budynki mieszkalne to prawem chroniony jest przede wszystkim interes mieszkańców a nie Twój jako przedsiębiorcy.
Zanim zaczniesz kupować Festoole i te wszystkie klamoty to sprawdź najpierw co możesz robić , bo potem będziesz miał problem z ciągłymi kontrolami inspekcjami itd. Znam to z własnego doświadczenia.

Offline Andriu

« Odpowiedź #14 dnia: 07 Lutego 2017, 13:51:34 czas Polski »
najlepiej to kup od razu mafellPSS3100E  hehe
a tak na marginesie, co chcesz robić,  czy  poza  nauką w czasie szkoły pracowałeś  w jakimś  zakładzie, piszesz że masz 20 lat  i 4 lata doświadczenia,  chyba  nikt cie nie zatrudniał jako  młodocianego pracownika, chyba że w warsztacie u  taty np. zastanów się   czy samodzielnie potrafisz zrobić  projekt, kosztorys, czy masz już jakąś bazę potencjalnych klientów,   może najpierw zatrudnij się  u  kogoś  zobaczysz  na czym to polega,  jak trzeba się  użerać  z klientami,  dostawcami, a potem  idź we własną działalność.