13 Maja 2026, 21:56:50 czas Polski

Autor Wątek: Frezarka ręczna do grawerowania i pozostałych prac frezarskich  (Przeczytany 11456 razy)

Offline Kapelmajster

Frezarka ręczna do grawerowania i pozostałych prac frezarskich
« dnia: 07 Lutego 2017, 10:37:29 czas Polski »
Potrzebuje frezarki którą będzie można grawerować różności w drewnie ale wieksze projekty( do malych mam juz Dremela 3000 z osprzętem). Chcialbym także by zaraz mozna bylo obrobić brzegi deski,płyty itp. Kusi mnie zestaw Makity RT0700CX2 lub podrobka tegoż zestawu z firmy BASS lub Bavaria 1250. A moze lepiej jakąś osobno gornowrzecionowa i krawędziowa? A moze porządną jedna gornowrzecionową i tym tez krawedzie da sie ofrezowac obrobić?  Ten bass czy bavaria to dobre podróbki makity czy tylko tyle ze identycznie prawie że wygladaja i jednak omijać to to? Nieukrywam że polowa ceny, reszta kasy mogła by pójść np na szlifierke Metabo SXE 3125 ;) głownie chce napisy, loga itp  grawerowac w drzewie. Dzięki za wszystkie sugestie.

fyme

• Gość
Odp: Frezarka ręczna do grawerowania i pozostałych prac frezarskich
« Odpowiedź #1 dnia: 07 Lutego 2017, 11:17:37 czas Polski »
Ja właśnie kupiłem makitę RT0700CX2. Do wczoraj miałem ten sam dylemat co kupić ale przełamałem się i kupiłem droższą makitę stwierdzając że kupuję sprzęt na lata (mam nadzieję). Do tego mam jeszcze zwykłą frezarkę meeca więc teraz będę miał makitę do drobnych rzeczy a meec wyląduje pod stolikiem

Offline Kapelmajster

« Odpowiedź #2 dnia: 07 Lutego 2017, 11:30:57 czas Polski »
Ja właśnie kupiłem makitę RT0700CX2. Do wczoraj miałem ten sam dylemat co kupić ale przełamałem się i kupiłem droższą makitę stwierdzając że kupuję sprzęt na lata (mam nadzieję).

Mam wkretarke 14.4 makity , kątową szlifierke chodza jak burza dlatego kusi i ten zestaw tylko czy do tego co ja chce nie bedzie słaba troche?

fyme

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 07 Lutego 2017, 12:17:16 czas Polski »
Jeszcze jej nie mam więc nie potwierdzę ani nie zaprzecze ale czytałem masę pozytywnych opinii także o mocy tej frezarki. Jest tu na forum kilku kolegów którzy mają tą makitę i też ją chwalą. Być może któryś z nich wypowie się opierając się na swoich doświadczeniach.

Offline robi30

« Odpowiedź #4 dnia: 07 Lutego 2017, 14:34:56 czas Polski »
Kolego bierz tą Makite ,naprawde fajny sprzęt,poręczna nie męczy ręki i moc 700Vat czego sam sie obawiałem wystarczajaca.gdyby trzeba większym frezem wykonać obróbkę to na dwa przejścia.
Słyszałem - zapomniałem
Widziałem - pamiętam
Zrobiłem - rozumiem

Offline Bladepoland

« Odpowiedź #5 dnia: 07 Lutego 2017, 22:27:39 czas Polski »
Czyżby kolega kupił w Euro? Bo tak się składa, z mojej wiedzy, że właśnie sprzedali jedną w ciągu ostatnich 2 dni, a druga jedzie aktualnie do mnie :).
Jeśli nie masz czego robić, nie rób tego tutaj...

fyme

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 08 Lutego 2017, 05:23:41 czas Polski »
Kupiłem w narzędzia kropka pl :) Dziś powinna być u mnie.

Offline Kapelmajster

« Odpowiedź #7 dnia: 08 Lutego 2017, 06:37:20 czas Polski »
Czyżby kolega kupił w Euro? Bo tak się składa, z mojej wiedzy, że właśnie sprzedali jedną w ciągu ostatnich 2 dni, a druga jedzie aktualnie do mnie :).
Tez chce właśnie w Euro brac bo maja dogodne raty, chcec dobrac jak juz na raty ukośnice Metabo kgs215m ale sie zastanawiam jeszcze 

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #8 dnia: 08 Lutego 2017, 07:58:54 czas Polski »
Jeżeli chcesz frezować napisy, wykonaj sobie  Pantograf 3D, do którego pasuje  frezarka krawędziowa Boscha , Makita, Maktek i podobne.
Zrobiłem sobie taki Pantograf, który może służyć do wycinania bardzo różnych kształtów i napisów.
Frezarka może być w nim umocowana na stałe ( jeżeli wykonujesz dużo napisów) lub okazjonalnie - wtedy możesz tak jak ja, wykorzystywać ją do prac bieżących i zamiennie do innych urządzeń.
Niżej zdjęcia mojego Pantografu i oryginału - jego twórcy Matthiasa Wandela:  http://woodgears.ca/pantograph/index.html

Offline Johny Mnemonic

« Odpowiedź #9 dnia: 08 Lutego 2017, 18:32:42 czas Polski »
Cytat: fyme
Ja właśnie kupiłem makitę RT0700CX2. Do wczoraj miałem ten sam dylemat co kupić ale przełamałem się i kupiłem droższą makitę stwierdzając że kupuję sprzęt na lata (mam nadzieję).
I będziesz Pan Panie @fyme zadowolony, to dobry wybór, mam używam i chwalę sobie, choć na oku silniejszą maszynę już sobie upatrzyłem.

Cytat: amigorg
...Zrobiłem sobie taki Pantograf, który może służyć do wycinania bardzo różnych kształtów i napisów.
@amigorg Ty jednak jesteś czarodziej i to wszechstronny ;)

fyme

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 08 Lutego 2017, 18:37:43 czas Polski »
Dziś dotarła :)  aż mnie łapki swędzą a na dworze mróz :(

Offline Kapelmajster

« Odpowiedź #11 dnia: 08 Lutego 2017, 21:41:41 czas Polski »
Dziś dotarła :)  aż mnie łapki swędzą a na dworze mróz :(

to z euro rtvagd tak? jest pełen zestaw wszystkie koncówki i przystawki?

fyme

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 08 Lutego 2017, 21:48:53 czas Polski »
@Kapelmajster ja kupiłem w narzedzia.pl. Jeśli chodzi o zawartość to wszystko jest. Cena była dobra (809 PLN) i wysyłka gratis.

Offline Bladepoland

« Odpowiedź #13 dnia: 08 Lutego 2017, 23:26:59 czas Polski »
Potwierdzam w Euro jest pełen komplet przystawek, oczywiście bez opcjonalnej jednej stopy. W komplecie jest mała stopa, mała kątowa, duża stopa, komplet prowadnic, w tym z rolką, itd. Nic nie jest okrojone jeśli o to ktoś pyta. Oczywiście żadnych frezów nie ma. Swoją właśnie godzinę temu odebrałem i sobie właśnie przed chwilą skończyłem oglądać  :) :) :). Cena zbliżona do sprzętu kolegi.
Jeśli nie masz czego robić, nie rób tego tutaj...

Offline Kapelmajster

« Odpowiedź #14 dnia: 09 Lutego 2017, 07:03:44 czas Polski »
Cytat: Bladepoland link=topic=8418.msg11821 na3#msg118213 date=1486592819
Potwierdzam w Euro jest pełen komplet przystawek, oczywiście bez opcjonalnej jednej stopy. W komplecie jest mała stopa, mała kątowa, duża stopa, komplet prowadnic, w tym z rolką, itd. Nic nie jest okrojone jeśli o to ktoś pyta.
Czyli najwazniejszej do krawedziowego frezowania nie ma czy czego nie ma bo juz mam metlik😀
A juz wiem😀
« Ostatnia zmiana: 09 Lutego 2017, 07:13:11 czas Polski wysłana przez Kapelmajster »