18 Kwietnia 2026, 23:47:15 czas Polski

Autor Wątek: Lamerskie pytanie o grubościówkę.  (Przeczytany 2997 razy)

Offline Filo

Lamerskie pytanie o grubościówkę.
« dnia: 08 Lutego 2017, 12:49:35 czas Polski »
Witam,

pytanie większości z Was wyda się głupawe ale ja niestety nie mam żadnego doświadczenia w pracy grubościówką.
Czy samej grubościówki jak np.
TRITON TPT-125
(http://www.tritontools.com/pl-PL/Product/Narz%C4%99dzia%20stacjonarne/Narz%C4%99dzia%20stacjonarne/TPT125)
można używać jako strugarki np. przez ustalenie przepustu tylko minimalnie mniejszego niż grubość materiału ?

Pytam, bo raczej piszecie, że strugarko-grubościówki (ze strugiem na wierzchu) te tanie są kiepskie więc zastanawiam się nad zakupem droższej maszyny ale te do 3 kPLN nie mają struga na górze.

Offline sajo

Odp: Lamerskie pytanie o grubościówkę.
« Odpowiedź #1 dnia: 08 Lutego 2017, 12:53:16 czas Polski »
Nie można używać jako struga. Grubościówka "powiela" powierzchnię "na dole". Czyli jak miałeś śmigło, będziesz miał śmigło. Można zastosować sanki (płaską deskę, która służy jako powierzchnia referencyjna, na którą kładziesz tą do przestrugania). Było o nich na forum, musisz poszukać.

Offline Filo

« Odpowiedź #2 dnia: 08 Lutego 2017, 13:03:25 czas Polski »
Sajo dziękuję za podpowiedź.
Znalazłem taki filmik
i już wiem węcej !

Chciałbym się jeszcze upewnić, jeśli chce tylko wygładzić powierzchnię materiału bez jej "wyprostowania" to mogę po prostu przepuścić przez grubościówkę ?

Przy okazji ma ktoś doświadczenie pracy z tą właśnie maszyną ?

Offline sajo

« Odpowiedź #3 dnia: 08 Lutego 2017, 13:05:03 czas Polski »
Będziesz miał krzywą, przestruganą deskę. Czyli tak ;)
A ten filmik nakręcił kolega z forum "Lirorobert"

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #4 dnia: 08 Lutego 2017, 13:56:14 czas Polski »
. Grubościówka "powiela" powierzchnię "na dole". Czyli jak miałeś śmigło, będziesz miał śmigło.

nie do końca
Zależy od  maszyny  i sposobu strugania

Offline jara

« Odpowiedź #5 dnia: 08 Lutego 2017, 17:51:10 czas Polski »
Ja mam tylko grubościówkę dewalta i stosuję metodę na kliny przyklejane na gorący klej.

Wbrew pozorom metoda szybka bo klej zasycha w kilkanaście sekund. Pozostaje temat krawędzi np do klejonek tu też można kombinować z podkładką ale sporo zabawy, więc potrzeba jakiejś strugarki (początkujący nie wyprowadzi idealnej krawędzi strugiem ręcznym) ja zrobiłem sobie ze struga elektrycznego: http://forum.domidrewno.pl/sam'y-46/strug-elektrycznystrugarka/

PS na przyszłość przed zadaniem pytanie przeczytaj dokładnie już istniejące posty (większość odpowiedzi już jest wystarczy poszukać).