15 Czerwca 2026, 05:01:45 czas Polski

Autor Wątek: Architektura ogrodowa -atest?  (Przeczytany 3026 razy)

Offline tobaniak

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Pozdrawiam Tomek
  • View Gallery
Architektura ogrodowa -atest?
« dnia: 10 Lutego 2017, 22:43:36 czas Polski »
Coraz częściej zdarza mi się wykonywać altany,huśtawki itp. Na razie robię to "hobbystycznie' ale długo tak nie pociągnę i za jakiś czas będę otwierał działalność i tu pytanie(chodzi o teorię bo w praktyce raczej nie wielu się tym przejmuje)
Czy na tego typu obiekty wymagane są jakieś szczególne pozwolenia/uprawnienia dot bezpieczeństwa?
Przykładowo domek dla dzieci -Czy obowiązują jakieś normy wg których domek ma mieć taka a nie inną wysokość i schodki pod takim kątem a nie innym.

Pozdrawiam Tomek

Offline marcin6391

Odp: Architektura ogrodowa -atest?
« Odpowiedź #1 dnia: 11 Lutego 2017, 07:16:56 czas Polski »
Jeżeli robisz dla prywatnych ludkòw, to żadne atesty nie są potrzebne.
Jeżeli chcesz natomiast zaopatrywwać przedszkola, itp, to już potrzebujesz.
Tyle, że atest atestowi nierówny.. większość atestow, ktorymi się firmy zasłaniają nie ma nic wspólnego z bezpieczeństwem...
Jakiś czas temu sprawdzono ile w Wawie jest placów zabaw z atestami dotyczącymi bezpieczeństwa - były dwa....

Generalnie, możesz tak, jak ja robić place, ktore spełniają normy, ale bez występowania o przyznanie atestu, bo to spora kasa ...

Offline tobaniak

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Pozdrawiam Tomek
  • View Gallery
« Odpowiedź #2 dnia: 11 Lutego 2017, 12:48:59 czas Polski »
Dzięki za odpowiedź.
A co w przypadku jeśli sprzedaje ten plac np do sklepu ogrodniczego a oni to potem odsprzedają ?
Pozdrawiam Tomek

kozio

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 11 Lutego 2017, 13:14:43 czas Polski »
Atesty są potrzebne do placówek publicznych. Myślisz że w marketach budowlanych mają atesty na swoją architekturę ogrodowa? Tam się wszystko w rękach rozlatuje. W Grójcu w Bricomarche stała złożona mała szopa i pod ciężarem śniegu zwyczajnie się załamała. Zazwyczaj gwozdzie i wkrety z sufitu wystają okolo 1cm.

Offline marcin6391

« Odpowiedź #4 dnia: 11 Lutego 2017, 17:20:35 czas Polski »
Dzięki za odpowiedź.
A co w przypadku jeśli sprzedaje ten plac np do sklepu ogrodniczego a oni to potem odsprzedają ?

Tak, jak Kozio napisał...

Nawet jak sprzedaż do tego sklepu, to oni i tak nie puszczą do (dajmy na to) przedszkola bez wymaganego atesu.
Oczywiście jeśli Twój plac spełnia normy, to se sklep może zamówić odpowiednią firmę - przyjadą, sprawdzą i albo dadzą, albo nie....
Na pewno ładnie za to sprawdzenie skasuja....

przemek77

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 11 Lutego 2017, 18:09:55 czas Polski »
Problem z barkiem atestu może się pojawić w razie jakiegoś wypadku i uszczerbku na zdrowiu.

Offline marcin6391

« Odpowiedź #6 dnia: 11 Lutego 2017, 19:14:38 czas Polski »
W przypadku, gdy sprzedaję Tobie plac, a Ty jesteś świadomy, że atestu nie ma ?

przemek77

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 11 Lutego 2017, 19:27:17 czas Polski »
Tu nie chodzi o świadomość kupującego - w razie czego pamięć kupującego może być "zawodna" . Jeśli wykonujesz dana  pracę , to ma być wykonana według ustalonych zasad , zgodnie ze sztuką . Prosty przykład . Parę lat temu jeden ze stolarzy                                zbudował szafę z drzwiami przesuwanymi z wypełnieniem z luster. Jego błąd polegał na braku zabezpieczenia lewej strony szkła folią . Klienci wnosząc coś do mieszkania stłukli lustro , którego kawałki poraniły rękę jednej z osób. Spawa zakończyła się w sądzie z orzeczeniem wypłaty 5k zadośćuczynienia , ponieważ zawinił monter , który nie zabezpieczył takiej powierzchni w odpowiedni sposób . I na nic zdało się tłumaczenie ,że nie wiedział . Jeśli tak jak napisałeś , klient jest powiadomiony o braku atestu , to musiałbyś mieć to na papierze , a żaden klient Ci tego po prostu nie podpisze  ;)

Offline marcin6391

« Odpowiedź #8 dnia: 11 Lutego 2017, 19:48:16 czas Polski »
Dlaczego ?
Piszesz specyfikację techniczną w umowie.
Tam jest wszystko opisane.

Krajmesel

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 11 Lutego 2017, 19:50:49 czas Polski »
Jego błąd polegał na braku zabezpieczenia lewej strony szkła folią .

To tylko pokazuje że trafił na "cwanych" klientów, bo dla czego nie było błędem to że  klienci którzy wnosząc coś nie zachowali ostrożności. Co by było w sytuacji: klient wchodząc do domu potknął by się i rozwalił czołem lustro zawieszone na ścianie i poranił się odłamkami?
"normalny" by przekloł siarczyście i wziął sytuację na klatę, a cwaniak by pozywał producentów kafelek czy lustra, że kafelki za śliskie a lustro za miękkie.

przemek77

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 11 Lutego 2017, 20:18:17 czas Polski »
Z tym cwaniactwem to tak nie do końca. Montując meble od jakiś 16 lat wszystkie tafle szkła , które nie są klejone na ścianę są zabezpieczane folią , podobno taka jest technika montażu . Piszę podobno , bo nie zagłębiałem się w temat tylko minimalizując  ryzyko wypadku kleję folię . Podałem przykład , a takich rzeczy jest mnóstwo . Jeśli kolega wyżej trafi na takiego "cwaniaka",  to ów gość może go puścić z torbami .

Krajmesel

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 11 Lutego 2017, 20:57:46 czas Polski »
Nie wiem czy klejenie foli minimalizuje cokolwiek, bo się na tym nie znam. Chodzi o sytuację że jeśli trafi się na "cwaniaka" to właśnie może nas puścić z torbami. Przypadek mojego kolegi. Zamówił u niego klient wykonanie zabudowy wnęki w przedpokoju i kilka drobnych rzeczy. Po ustaleniu szczegółów klient zaproponował podpisanie umowy. Że on lubi mieć wszystko na papierze i takie tam, terminy wykonania i tak dalej, w umowie też było określone wymiary zabudowy itp. nie jakaś drobiazgowa umowa z drobnym druczkiem. Raptem trzy zdania na krzyż. Podczas rozliczenia klient wystartował z jakimś dalmierzem który liczył w milimetrach i tak zarzucił wykonawcy nie dotrzymanie umowy co do wymiarów na jakie się umówili. Zaproponował wypłatę 80% umówionej kwoty i zapominają o sprawie dodając że podczas budowy domu żadnej firmie nie wypłacił umówionej kwoty, a w ogóle to on jest prawnikiem i on przed każdym sadem udowodni swoją rację. Pisząc słowo "cwaniak" w/w miałem na myśli.

przemek77

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 11 Lutego 2017, 21:16:04 czas Polski »
Tak to bywa . A co do folii na szkle to przetestowane  ;) W razie rozbicia tafli idzie tylko rysa , nie sypię się na boki

Offline marcin6391

« Odpowiedź #13 dnia: 11 Lutego 2017, 21:48:24 czas Polski »
Wpiepszyć się zawsze można.. cwaniaków nie brakuje...

znajomy wziął do roboty schody i drzwi.
podpisał umowę z klientem - drzwi do tego terminu, schody do tego...
Zaczął robić, po czym telefon od klienta, że cośtamcostam i najpierw niech schody robi a póxniej drzwi..
kolezka stwierdził, że spoko, skoro i tak robi i jedno i drugie..
a przy rozliczeniu klient pokazuje umowe i mówi, że kolega sie nie wywiązał ... :P zapłacił połowę ..  :P

Offline tobaniak

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Pozdrawiam Tomek
  • View Gallery
« Odpowiedź #14 dnia: 11 Lutego 2017, 21:50:38 czas Polski »
Akurat szkłem zajmuje się zawodowo(kabiny,balustrady, szkło z nadrukiem,lustra itp) robię pomiary i projekty. Wiem ilu jest cwaniakow.  Często jest tak ze juz na etapie wstępnych ustaleń zbierają "dowody".  Dla tego interesuje mnie co w przypadku jak jakieś dziecko rozkwasi nos na mojej huśtawce a będzie miało "przedsiębiorczych" rodziców
Pozdrawiam Tomek