27 Kwietnia 2026, 17:06:29 czas Polski

Autor Wątek: Jakie wiertła  (Przeczytany 13794 razy)

Offline Ezin2

Jakie wiertła
« dnia: 15 Lutego 2017, 15:15:47 czas Polski »
Witam, ponieważ dopiero zaczynam mam podstawowe pytanie. Jakie wiertła polecacie, aby były dobrej jakości za przyzwoite pieniądze. Czy taki zestaw warto kupić ?
http://allegro.pl/zestaw-wiertel-do-betonu-drewna-metalu-bity-83-szt-i6632050954.html

Offline stachmiesz

• Hero Member
  • Ocena +0/-0
  • Lajf is brutal end ful of zasadzkas
  • View Gallery
Odp: Jakie wiertła
« Odpowiedź #1 dnia: 15 Lutego 2017, 15:25:37 czas Polski »
Mam ten zestaw kupiony za dużo niższą kwotę w netto. Wiertła średniej jakości

Offline Paweł 46

« Odpowiedź #2 dnia: 15 Lutego 2017, 15:44:26 czas Polski »
Jak umiesz ostrzyć wiertła i masz na czym, to kup najlepsze na jakie pozwalają Ci fundusze.
Jak nie ostrzysz, to średnie chińskie, jak się zużyje, kupujesz nowe.
Lepiej nie kupować takich kompletów, bo potem połowy się z tego nie używa.
Lepiej kupić komplet co 0,5mm
Ja sobie kupuje taki komplet i uszkodzone uzupełniam np. taki. http://www.jula.pl/catalog/narzedzia-i-maszyny/elektronarzedzia-i-maszyny/wiertla/zestawy-wiertel/zestaw-wiertel-181474/
http://www.jula.pl/catalog/narzedzia-i-maszyny/elektronarzedzia-i-maszyny/wiertla/zestawy-wiertel/zestaw-wiertel-do-drewna-181041/
A jak już koniecznie chcesz taki komplet, to w Jula masz sporo taniej.
http://www.jula.pl/catalog/narzedzia-i-maszyny/elektronarzedzia-i-maszyny/koncowki-wkretakow-i-zestawy-koncowek/zestawy-wiertel-koncowek-do-wkretakow/zestaw-wiertel-koncowek-172125/
« Ostatnia zmiana: 15 Lutego 2017, 15:46:52 czas Polski wysłana przez Paweł 46 »
Wbity wkręt trzyma lepiej jak wkręcony gwóźdź :)
Nic na siłę, wszystko młotkiem.

Offline RobRob

« Odpowiedź #3 dnia: 15 Lutego 2017, 15:46:43 czas Polski »
Paweł 46 na tą firmę to szkoda pieniędzy

Offline Paweł 46

« Odpowiedź #4 dnia: 15 Lutego 2017, 15:48:40 czas Polski »
Mam te wiertła i nie narzekam, jak ktoś sam nie ostrzy, to nie żal wymienić na nowe, ja akurat sam ostrzę wymieniam tylko jak się złamie.
Wbity wkręt trzyma lepiej jak wkręcony gwóźdź :)
Nic na siłę, wszystko młotkiem.

Offline RobRob

« Odpowiedź #5 dnia: 15 Lutego 2017, 15:54:07 czas Polski »
polecam irwin i dewalt
i nie ma to jak zwykłe komunistyczne stare wiertła mam je do tej pory

Offline Bladepoland

« Odpowiedź #6 dnia: 15 Lutego 2017, 16:32:29 czas Polski »
Kolega ma słuszną rację - te komunistyczne są nie do zajechania. Sam mam spory zapas różnych, w tym i do betonu. Jako ciekawostkę powiem, że w tych do betonu widia jest tak osadzona i oszlifowana, że na pierwszy rzut oka nie widać, że jest widia. Zwykłe wiertła do metalu - prędzej złamiesz niż się wykrzywi. Ostrzałka nawet taka z Lidla i masz wiertła na lata  :).
Jeśli nie masz czego robić, nie rób tego tutaj...

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #7 dnia: 15 Lutego 2017, 17:17:02 czas Polski »
Albo ruskie

Offline jasiop

« Odpowiedź #8 dnia: 15 Lutego 2017, 18:19:37 czas Polski »
Czy taki zestaw warto kupić ?
Nie warto ...
Łatwo policzyć:
1 zestaw wierteł do drewna ok 25 zł
2 zestaw wierteł (naprawdę dobrych) do metalu ok 50 zł
3 zwykłe wiertła do betonu ? w beton tylko SDS, a jak będziesz potrzebował zwykłe to kupisz sobie 3 szt: 5,6 i 8 ...
A ta reszta, tzn bity, itd ze tego zestawu to dość słaba jakość. Lepiej kupić sobie jakieś inne ...

PS
jak zestaw to np sporo tańszy Makity nr P-90358
za ok 70 zł (60 elementów)
« Ostatnia zmiana: 15 Lutego 2017, 18:27:07 czas Polski wysłana przez jasiop »
Jasio P - Rzeszów

Offline Johny Mnemonic

« Odpowiedź #9 dnia: 15 Lutego 2017, 21:03:01 czas Polski »
Cytat: Ezin2
...dobrej jakości za przyzwoite pieniądze...

Ogólnie jestem zwolennikiem kupowania tego co jest mi w danej chwili potrzebne i nie jestem fanem zestawów (gdzie większość jest po prostu nie używana latami a "piniondz" utopiony - co innego jeśli zestaw jest mi potrzebny).
Do betonu (zbrojonego również) : SDS-y Hitachi i Irwin seria Speedhamer Power (mam używam).
Do drewna : Irwin "łopatkowe" (mam używam).
Do metalu : i tu pytanie do jakiego metalu ? Wiertła węglowo tytanowe do stali hartowanych (mam używam) albo kobaltowe do nierdzewki (nie mam).
I jesteś Pan Panie Ezin2 szczęśliwy i zadowolony, bo życie przy wierceniu stało się prostsze :).

A ten zestaw z Bożej łaski do wszystkiego daruj sobie, kup to co jest Ci naprawdę potrzebne, następnym razem dokupisz następne potrzebne wiertła, bity etc etc, będzie lepiej i solidniej.
Z kolei, jeśli zamierzasz wiercić/wkręcać 2-3 razy w roku to ten zestaw jest dla Ciebie jak marzenie i nie warto ładować się w "...dobrej jakości za przyzwoite pieniądze..."
« Ostatnia zmiana: 15 Lutego 2017, 21:14:28 czas Polski wysłana przez Johny Mnemonic »

Dentarg

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 16 Lutego 2017, 08:50:05 czas Polski »
Tak jak już powiedzieli przedpiszcy :), kompletów nie opłaca się kupować. Najlepiej kupować to co się potrzebuje na sztuki, a jak w necie to od razu kupić wszystko co w danym momencie potrzebne.

Do betonu używam boschowskich wierteł i sobie chwalę. Ale używam 6, 8, 10, 12, 14 ... a w tych zestawach widzę 8max, więc bez sensu.

Do drewna używam wolfcraftów, złe nie są. Ale są lepsze wiertła (dewalt, owl).

Do metalu używam Stalco (czyli chińczyków teoretycznie - ale to chyba chińczyki z kontrolą jakości), ale z racji tego, żę wiercę bardzo sporadycznie, to są dla mnie ok.

Unikaj wszystkiego co marketowe (Condor to samo zło - pieniądze w błoto).

mefjuu

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 16 Lutego 2017, 12:40:04 czas Polski »
Paweł 46 na tą firmę to szkoda pieniędzy

Szkoda, nie szkoda. Mam kilka frezów od nich (pojedynczych, nie z zestawu) i dają radę.

Offline MebLeszek

« Odpowiedź #12 dnia: 01 Marca 2017, 15:52:22 czas Polski »
Ja kiedyś kupiłem wiertarkę Bosch z wiertłami i bitami gratis oraz śrubokręt z grzechotką wraz z kompletem bitów imb, torx, płaskie, ph/pz i nasadkowe milimetrowe i calowe.

Wiertła do betonu - raczej do cegły bo widia się odkleiła od temperatury  czego nigdy nie doświadczyłem w irwinie

wiertła do drewna - niezłe używam do dzisiaj

wiertła do metalu - bardzo łamliwe

bity ph/pz były ok jak wkręcałem wkręty w płyty laminowane lub do karton gipsu w profile. Gdy musiałem wkręcić czarnego wkręta chyba 4,8x70 to popękały.

bity płaskie pogięły się (śmigło) czego nie udało mi się zrobić na komunistycznym śrubokręcie

bity imb, torx, i nasadkowe są ok.

śrubokręt z grzechotką rozleciał się po jednym upadku na kafelki - przerobiłem na wersję bezgrzechotkową.

wiertarka bardzo mocno katowana nawet otwornicą diamentową do wiercenia otworów do puszek elektrycznych w żelbetonie, otwornicami do drewna, sednikami i wiertłem do konfirmatów... po kilku przeróbkach i własnoręcznych naprawach dalej działa i nie ma bicia...

Wniosek - unikam ręcznych narzędzi Boscha.
Unikam też Condora - kupiłem wiertło do drewna 4mm dłuuuuugie i co chwila je ostrzę... to samo z wiertłem do konfirmatów - frez jeszcze ok ale wiertło od ręki wymieniłem na inne...

co do setów... to samo co inni czyli połowy nie wykorzystałem ale za to nigdy nie byłem zaskoczony przez żadną śrubę czy wkręta :)

bobbobson

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 01 Marca 2017, 22:55:30 czas Polski »
Dodam tylko, że w takich zestawach zdarzają się i krzywe wiertła. Mam zestaw Makity, coś ponad 200 elementów, to długie wiertło łopatkowe 12 mm wsadzili chyba dla żartu. Gołym okiem widać, że krzywe, tak samo długie do betonu - można nim kółka rysować zamiast cyrkla. Reszta ujdzie. Bity też mogą być, chociaż jakoś specjalnie twarde nie są. Czy Bosch robi tak samo - nie wiem, ale w metalowym możesz sprawdzić czy wiertło proste, a tu przeciez nie będziesz całej walizki reklamować, bo większa część jest zdatna.

Offline True

« Odpowiedź #14 dnia: 04 Marca 2017, 08:25:58 czas Polski »
Ja się naciąłem w Juli na zestaw wierteł HardHead do drewna (nie łopatkowe) w ładnym pudełku i połowa krzywa jak diabli. Za to do betonu ostatnio były w promocji DeWalta wiertła komplet 6 sztuk (1x 5mm, 2x6mm, 1x8mm, 1x10mm) to wziąłem z przyzwyczajenia bo 25 pln za taki zestaw to tanio. Od jakiegoś czasu dokupuje wiertła jak mi są potrzebne na sztuki i tak wychodzi chyba najlepiej bo mam dobre wiertło a nie tani zestaw.
... Produkcja zbyt wielu użytecznych rzeczy prowadzi do wytworzenia zbyt wielu bezużytecznych ludzi...