08 Maja 2026, 12:17:03 czas Polski

Autor Wątek: Pilarka tarczowa dla weeknedowego majsterkowicza  (Przeczytany 9172 razy)

Offline Xeo

Pilarka tarczowa dla weeknedowego majsterkowicza
« dnia: 15 Lutego 2017, 23:18:05 czas Polski »
Wiem że wątków na temat pilarek jest trochę ale ciężko mi dobrać do którego by się dopisać biorąc pod uwagę moje wymagania.

To czego poszukuję powinno spełniać następujące wymagania:
  • Budżet: ~500zł
  • Wykorzystanie: sporadyczne, czasami coś przyciąć do garażu/mieszkania, zrobić szafkę/mebel do mieszkania/garażu
  • Głębokość cięcia 90*: możliwie jak największa, minimum jakie wg mnie jest sensowne to 65mm
  • Głębokość cięcia 45*: możliwie jak największa, minimum jakie wg mnie jest sensowne to 45mm
  • Inne wymagania: podczepienie pod stół DIY, fajnie jakby była dedykowana szyna

Przeglądając forum i czeluści internetu wytypowałem kilka modeli:

Skłaniam się ku Erauberowi bo spełnia chyba najbardziej moje oczekiwania, ale nie ma klina i nie wiem jak z szyną w jej przypadku. Ciekawie wygląda zagłębiarka bo z tego co wyczytałem to zagłębiarki mają największą powtarzalność oraz dokładność cięcia w porównaniu do pilarek ręcznych. Ale to niższa półka więc zastanawia mnie czy nie będzie z nią problemów oraz czy jest możliwość podczepienia zagłębiarki pod stół  :-\

Doradzicie czy wg was któraś z powyższych jest godna uwagi biorąc pod uwagę oczekiwania co do sprzętu i wykorzystania?
Nie chce wydać kasy i za chwilę się denerwować że coś jest nie tak albo się rozwala bo pierwotnie myślałem aby kupić coś do max 250zł ale po przestudiowaniu forum wiem że prędzej niż później bym musiał dołożyć drugie tyle i kupić coś sensowniejszego.

Za wszelkie porady będę rad i postaram się odwdzięczyć  :)

Dentarg

• Gość
Odp: Pilarka tarczowa dla weeknedowego majsterkowicza
« Odpowiedź #1 dnia: 16 Lutego 2017, 07:22:08 czas Polski »
Za ~500, bliżej 550 można kupić już coś firmowego. Te tanie pilarki, mało się od siebie różnią, najważniejsze by mechanizm ustawiania kąta był dokładny (o co raczej ciężko w tych, które wymieniłeś). Chyba, że nie zależy Ci na dokładnym cięciu, wtedy bierz z największą mocą, tarczą i najdłuższą gwarancją.

Ja bym celował w coś z aluminiową stopą i tarczą 190+. Zawsze się okazuje, że głębokości cięcia brakuje :).

Offline Xeo

« Odpowiedź #2 dnia: 16 Lutego 2017, 07:25:07 czas Polski »
Dentarg a możesz coś konkretnego polecić?

Offline Xeo

« Odpowiedź #3 dnia: 17 Lutego 2017, 00:09:57 czas Polski »
Anyone cokolwiek?
Wiem że budżet nie jakiś wielki ale może uda się znaleźć kompromis?

Offline tr0n

« Odpowiedź #4 dnia: 17 Lutego 2017, 07:38:48 czas Polski »
Metabo KS 55 FS

Offline Xeo

« Odpowiedź #5 dnia: 17 Lutego 2017, 08:12:46 czas Polski »
Metabo ciekawe ale głębokości cięcia małe, a jak ją jeszcze pod blat zamontuje to zostanie mi cięcie jedynie płyt 20mm ;)

Offline karol_g

« Odpowiedź #6 dnia: 17 Lutego 2017, 08:24:52 czas Polski »
Ja kiedyś też szukałem największej głębokości cięcia a ostatecznie mam tą Metabo. Przemyślałem wszystko jeszcze raz i doszedłem do wniosku że poco płacić za większą pilarkę, droższe tarcze itp. Montując ją pod stolikiem ze sklejki 15mm i tak zostanie ok 40mm cięcia. Do płyt, sklejek, desek wystarczy, a grubej kantówki i tak na takiej pilarce pod stolikiem nie rozetniesz, do tego trzeba dużych stabilnych pił.

Offline Xeo

« Odpowiedź #7 dnia: 17 Lutego 2017, 18:52:17 czas Polski »
Dobrze mówisz :)
Coraz bardziej zaczynam się zastanawiać i przekonywać do tej Metabo bo jest sprawdzona, a do większych cięć jak piszesz zmontować coś większego.
Mam gdzieś silnik ~2kW 230v to w przyszłości można pomyśleć nad stołową albo nad zakupem ukosowej.

Znalazłem jeszcze coś takiego Rebir RZ3-85/2250, z tego co wyczytałem to ma nawet dedykowane uchwyty do mocowania pod blatem.
Tylko to z kolei może być kolejny "wynalazek" o którym mało w internecie można się dowiedzieć.

Offline Gerdo

« Odpowiedź #8 dnia: 17 Lutego 2017, 20:21:50 czas Polski »
Nie no Rebir, to akurat nie jest ''wynalazek''   To jest produkowane w Rosji, tam bardzo popularna marka i generalnie solidna.
To na pewno jest lepsze niż te marketowe McAlistery itp.

Offline Xeo

« Odpowiedź #9 dnia: 17 Lutego 2017, 20:46:49 czas Polski »
Ta kosztuje 670zl pytanie czy jest warta swojej ceny. Funkcjonalnie spełnia większość wymagań/oczekiwań jakie mam.

Offline Xeo

« Odpowiedź #10 dnia: 19 Lutego 2017, 00:11:01 czas Polski »
Gerdo a mógłbyś napisać coś więcej o Rebirze? Opinii w internecie o marce znalazłem tyle samo co o danym modelu.
Interesuje mnie czy da się powtarzanie ciąć np sklejke 20mm pod kątem 45°?
Będę wdzięczny za każdą opinię

Offline siendziaty

« Odpowiedź #11 dnia: 03 Grudnia 2017, 13:39:25 czas Polski »
Minął prawie rok, a stoję przed podobnym dylematem. Udało się coś zmajstrować?

Offline Krzysiek_84

« Odpowiedź #12 dnia: 03 Grudnia 2017, 21:08:27 czas Polski »
Ja mam czerwoną z Juli.
Jestem zadowolony, bo moc ma odpowiednią dla desek 25mm wzdłuż słoi. Stopę ma krzywą względem ostrza, ale jakby przeszkadzało, to ktoś na forum robił przeróbkę tej piły aby trzymała kąty i chyba ją poleca.
Mi ona wstarcza jako piła ręczna - precyzyjnie nie jest, ale do rozcięcia wstępnego po długości się nadaje.
Osobiście też bawię się w zasadzie tylko w soboty i niedziele ale zabawa z piłą ręczną pod stolikiem - ustawianie wysokości cięcia, kąta, włączanie, i regulacja wszystkiego... ?? - i kupiłem po roku piłę stołową do prac bardziej precyzyjnych, choć precyzji nie mam takiej jak przy firmówkach - mi starcza.

Apetyt rośnie w miarę jedzenia. Jak kupisz tanie, to będziesz myślał o firmowej. Jak kupisz firmową, to w podobnej cenie znajdziesz noname ale większą.. :)
Określ jasno swoje zamiary hobbystyczne, czas pracy i pamiętaj, że zamiast stać nad piłą mógłbyś spędzić ten czas gdzieś indziej a to już odnosi się bezpośrednio do ceny Twojego czasu którym dysponujesz :)