21 Maja 2026, 07:37:39 czas Polski

Autor Wątek: Klej do egzotyków o twardej spoinie  (Przeczytany 3003 razy)

mily68

• Gość
Klej do egzotyków o twardej spoinie
« dnia: 12 Stycznia 2014, 11:52:23 czas Polski »
Witam.
Mam do klejenia trochę palisandru honduraskiego. Planuję zrobić z niego kilka instrumentów perkusyjnych. Potrzebny mi klej o twardej, sztywnej spoinie; taki, który nie będzie tłumił drgań drewna. Ponieważ do tej pory nie pracowałem z egzotykami (z wyjątkiem fornirów) nie mam żadnego doświadczenia z klejami do tego typu drewna.
Czy ktoś może coś polecić?

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
Odp: Klej do egzotyków o twardej spoinie
« Odpowiedź #1 dnia: 12 Stycznia 2014, 12:05:03 czas Polski »
Stosują Rakol gxl , ale bardziej  twarda  spoina  będzie  od  żywicy  epoxydowej  , z tym że należy  przemyć dobrze  styki  drewna przed klejeniem acetonam  . Może ktoś doradzi Ci inne  rozwiązanie?

mily68

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 12 Stycznia 2014, 12:16:01 czas Polski »
Drewno suche, mało oleiste (odpady z produkcji sztabek ksylofonowych). Ponieważ sztabek się nie klei nie doradzono mi żadnego kleju. O przemywaniu acetonem powierzchni przed klejeniem wiem, martwi mnie tylko twardość spoiny (a raczej pożądany brak elastyczności) dlatego pytam bo może ktoś wie coś z autopsji. Epoxyd biorę pod uwagę, może jeszcze coś? Tomekz - dzięki za szybki odzew :)

Offline Szajba

« Odpowiedź #3 dnia: 12 Stycznia 2014, 12:40:21 czas Polski »
Z własnego doswiadczenia mogę Ci polecić modyfikowane żywice epoksydowe. Przy odpowiednim utwardzaczu uzyskasz bardzo mocną i elastyczną spoinę. Osobiście stosuję Epidian 6011 i utwardzacz IDA.

mily68

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 12 Stycznia 2014, 12:49:32 czas Polski »
Wydaje mi się, że elastyczna spoina raczej pochłania drgania drewna zamiast je przenosić. Pytałem o mocną, ale nieelastyczną, twardą, sztywną spoinę. Z tego co dogrzebałem się w necie sporo klejów jest niestety elastycznych żeby uwzględniać pracę drewna. U mnie będą to raczej małe elementy więc można uznać że w zasadzie nie będą się odkształcać. W meblarstwie elastyczność spoin jest pożądana, w moim akurat przypadku wręcz przeciwnie...
« Ostatnia zmiana: 12 Stycznia 2014, 12:59:58 czas Polski wysłana przez mily68 »

Offline Szajba

« Odpowiedź #5 dnia: 12 Stycznia 2014, 13:32:33 czas Polski »
Tu raczej powinniśmy poruszyć kwestię modułu sprężystości, a ten w przypadku żywic epoksydowych jest znacznie wyższy niż w przypadku rakolu.
Przy tak małych instrumentach możesz zastosować żywicę poliestrową, jej siła spajania drewna nie jest tak wysoka jak epoksydowej, ale ze względu na swoją "kruchość" może dać dobre rezultaty.