05 Lipca 2026, 01:34:35 czas Polski

Autor Wątek: Szafka pod RTV - z czego wykonać  (Przeczytany 2594 razy)

Offline Robi

Szafka pod RTV - z czego wykonać
« dnia: 19 Lutego 2017, 17:27:21 czas Polski »
Nie będzie to typowa szafka, bardziej nazwałbym to zabudową całej ściany gdzie będzie m.in. RTV.
W sumie nie wiem jakiego materiału użyć:
- będzie pomalowana farbą barwiącą, więc drewno niekoniecznie
- szerokość 3,5m, ale można zrobić 2 lub 3 moduły
- wysokość 1.8-2.2m
- głębokość u podstawy, bez nóg, 45cm
Będzie kilka szuflad, reszta to półki. Im wyżej tym głębokość będzie mniejsza. Z ciężkich rzeczy to tylko wieża, może jakiś średni kwiatek, reszta to ozdoby. Początkowo myślałem że sklejka 15 lub 18mm, ale przejrzałem jeszcze raz wszystkie dostępne płyty i wiem mniej niż byłbym chciał.
MDF, MFP, płyta wiórowa kronospan v20, a może jeszcze coś innego?
Na pewno nie chcę aby faktura płyty była widoczna po pomalowaniu.
O dziwo ten MFP zbiera dobre recenzje, ale nie wiem jak będzie z tym malowaniem.

Offline L4

Odp: Szafka pod RTV - z czego wykonać
« Odpowiedź #1 dnia: 19 Lutego 2017, 17:38:25 czas Polski »
Większy amplituner miewa po 45 cm głębokości, więc jeśli chcesz coś takiego schować to musisz zwiekszyć ten wymiar (mniejsze mają poniżej 40 cm więc powinno być ok).

Offline Robi

« Odpowiedź #2 dnia: 19 Lutego 2017, 17:41:23 czas Polski »
Większy amplituner miewa po 45 cm głębokości, więc jeśli chcesz coś takiego schować to musisz zwiekszyć ten wymiar (mniejsze mają poniżej 40 cm więc powinno być ok).

Amplituner jest i się wygrzewa. Wszystko pomierzone, tyle wystarczy i to jeszcze z zapasem.

Offline Robi

« Odpowiedź #3 dnia: 20 Lutego 2017, 13:59:16 czas Polski »
Nikt nie podpowie?

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #4 dnia: 20 Lutego 2017, 14:39:34 czas Polski »
Jeśli chcesz malować to zostaje Ci tylko sklejka lub MDF. Wiórówka odpada bo to zupełnie bez sensu. Musiałbyś szpachlować lub oklejać krawędzie.
Samo sie nie zrobi ale mogłoby sie samo wnosić.

Offline Robi

« Odpowiedź #5 dnia: 28 Lutego 2017, 20:02:14 czas Polski »
Dzięki za pomoc.
Szafka zaprojektowana z MDF 22mm surowy, malowana metodą Amigorg-a wałkiem. Zostały mi akurat 2 puszki sigmy:
- CONTOUR AQUA PU primer
- CONTOUR AQUA PU matt
Miałem kawałek surowego MDFu i zrobiłem test wałkiem typu Flock i jest całkiem ładnie. Jaki inny wałek polecacie, wiem że welur a jakiś konkretny model/producent?

Mam dwa "problemy" i proszę o doradzenie co wybrać, niekoniecznie najdroższe  ;)
1. Będzie 5 frontów 500szer x 276wys i ergonomia podpowiada żeby otwierały się do do dołu, kąt 90. Nie przewiduję nóżek więc po otwarciu zawias nie będzie narażony na wyrwanie. Front, tzn. uchwyt frontu dotknie podłogi. Czyli jakie zawiasy i czy brać jakieś siłowniki? Chętnie takie rozwiązanie gdzie będzie dostępny tani wzornik montażowy. Będę to robił pierwszy raz

2. Szafka można powiedzieć składa się z dwóch elementów szafki dolnej o głębokości 450 oraz górnych półek o głębokości 240mm x 1400wys. Pomiędzy będzie blat z klejonki jesionu. Jakich metod użyć aby górna część (półki) była bezpiecznie przymocowana do blatu. Dodatkowo mogę ją podwiesić dla bezpieczeństwa. A może tylko podwiesić? Uniknę uszkadzania blatu, a punkty mocowania do ściany mogą być 4. Waga górnej części wychodzi mi 67-68 kg.

Offline Robi

« Odpowiedź #6 dnia: 15 Marca 2017, 19:18:53 czas Polski »
Ponawiam pierwsze pytanie, pewnie do SpecPiotra, jako nadwornego Blum speca.

1. Będzie 5 frontów 500szer x 276wys i ergonomia podpowiada żeby otwierały się do do dołu, kąt 90. Nie przewiduję nóżek więc po otwarciu zawias nie będzie narażony na wyrwanie. Front, tzn. uchwyt frontu dotknie podłogi. Czyli jakie zawiasy i czy brać jakieś siłowniki?
Wzornik kupię ten za 6zł od Hettich do zawiasów.

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #7 dnia: 15 Marca 2017, 19:44:52 czas Polski »
Wybacz kolego bo przegapiłem ale już jestem.
Pytanie o jakich kosztach mówimy.
Jedna opcja za niewielkie pieniądze to zawiasy (a jakżeby inaczej ;) ) Blum Clip lub Cliptop i siłownik gazowy. Siłownikiem tym wyregulujesz jak bardzo mają fronty opadać a i przytrzyma by same się nie otworzyły fronty.

Same zawiasy też masz możliwość wybrania z kątem otwarcia bodajże 87st. ale obawiam się, że uchwytem przychaczysz w podłoge.

« Ostatnia zmiana: 15 Marca 2017, 19:46:37 czas Polski wysłana przez SpecPiotr »
Samo sie nie zrobi ale mogłoby sie samo wnosić.

Offline Robi

« Odpowiedź #8 dnia: 15 Marca 2017, 20:31:10 czas Polski »
Tak zdaję sobie sprawę że uchwyt będzie lądował na podłodze. Będę też wybierał takie które mało wystają.
Koszty oczywiście mają znaczenie. Jak patrzyłem na różne tabelki zawiasów od Bluma i siłowników innych producentów to wychodzi że zależy od modelu czy dwa czy jeden na front. Ale rozrzut cenowy był bardzo duży. Od kilku złotych do ponad 200 zł za sztukę, a razy 5 lub 10 robi to znaczącą różnicę.
Jakbym wydał 100 zł na komplet to byłbym zadowolony. Jak trzeba trochę więcej to też dam radę.

Offline LittleHiob

« Odpowiedź #9 dnia: 15 Marca 2017, 20:56:29 czas Polski »
ale wrzucisz fotki z prac? :P

Offline Robi

« Odpowiedź #10 dnia: 25 Kwietnia 2017, 22:19:28 czas Polski »

Offline carpenter

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Najprościej - najtrudniej.
  • View Gallery
« Odpowiedź #11 dnia: 26 Kwietnia 2017, 07:20:40 czas Polski »
Jeśli maluję "na gładko" to welurem i po każdej warstwie delikatny szlif oscylacją papier 220-240 wzwyż,
ostatnia warstwa "na gotowo" gąbką.
Ponieważ trudno uzyskać, dla mnie, zadowalającą jakość malowania staram się jak najwięcej pomalować przed montażem, ewentualnie jeśli podczas montażu powstaną jakieś rysy
wtedy ostatnia warstwa jak wyżej.