30 Kwietnia 2026, 02:36:43 czas Polski

Autor Wątek: Ukośnica Bosch GCM 12 GDL  (Przeczytany 8537 razy)

Offline Mcgyver

Ukośnica Bosch GCM 12 GDL
« dnia: 20 Lutego 2017, 08:19:46 czas Polski »
Koledzy moze ktos może sie wypowiedziec na temat ukośnicy bosch GCM 12 GDL? Piła ma bardzo ciekawie składane ramie dzięki czemu mozna ją postawic blisko ściany. Może ktos używa takiej ukosnicy i mógłby z praktycznej strony coś o niej powiedzieć? Czytalem że pierwszy model nie miał lasera, obecnie już ta niedogodnosc wyeliminowano i w standardzie jest laser dwustronny. Ukośnica kosztuje około 3500zł jest warta swojej  ceny?   

Offline L4

Odp: Ukośnica Bosch GCM 12 GDL
« Odpowiedź #1 dnia: 20 Lutego 2017, 11:42:41 czas Polski »
Woodwhisperer wziął ją zamiast Kapexa:

Offline ZIOMAN

« Odpowiedź #2 dnia: 20 Lutego 2017, 13:11:10 czas Polski »
Praacuje czasem tym starszym modelem, na posowie. Jest ok ale Kapex to napewno nie jest. Cena jest ok i waga spora wiec na wozenie odpada.

Offline Mcgyver

« Odpowiedź #3 dnia: 20 Lutego 2017, 13:26:24 czas Polski »
Cena też nieco niższa od kapexa. Potrzebuje ją do garażu na stałe nie do wożenia głównie też w hobbystycznych celach

Dentarg

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 21 Lutego 2017, 16:07:16 czas Polski »
Ja celują w tą piłę. Przewaliłem tonę recenzji na YT, i tak jak ktoś pisał WoodWhisperer zamienił Kapexa na nią, więc zła nie jest. Ale on nie zamienił bo jest lepsza, warto obejrzeć jego film na ten temat. Oczywiście opowiedział o brakach w porównaniu do Kapexa, ale dla zastosowań o jakich piszesz powinna być wystarczająca. Jedna z lepszych ukośnic na naszym rynku. Mi w ręce wpadnie najwcześniej w maju, wtedy może coś napiszę.

Offline Mcgyver

« Odpowiedź #5 dnia: 28 Lutego 2017, 21:23:58 czas Polski »
Może ktos z kolegów na forum posiada taką piłę? Bede chciał ja zakupic za jakis czas a na chwilę obecną planuje zrobic do niej stolik, potrzebuje kilku wymiarów

Offline Mcgyver

« Odpowiedź #6 dnia: 02 Marca 2017, 06:32:09 czas Polski »
nikt nie ma takiej ukośnicy?

Offline ZIOMAN

« Odpowiedź #7 dnia: 02 Marca 2017, 12:44:56 czas Polski »
No niestety, mialem ja kupic ale byly wazniejsze wydatki a mam dostep do modelu SD. W porownaniu do modelu SD po wielokrotnym macaniu w sklepie tej nowszej to powiem ze SD lepiej zrobiona. Za ta cene bym sie nie zastanawial chyba ze nad radialna. Do dokladnej stolarki lepszy Kapex do ciesielki ten bosch.

Dentarg

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 15 Lipca 2017, 09:26:24 czas Polski »
Udało mi się odpalić mojego Boscha ostatnio :) (GCM 12 GDL). Na początku byłem zawiedziony, bo fabrycznie to chyba kątów nie ustawiali (i żałowałem, że nie wybrałem Kapexa). Ale ustawiłem kąty zgodnie z instrukcją i nadal nie było rewelacyjnie. Ustawiłem ponownie i piła tnie idealnie.
Piłę można ustawić tak, że prawie dolega do ściany (jest bodaj 10mm przerwy, żeby można było obracać), ale ustawianie większości kątów jest za pomocą śrub, które są z tyłu piły, więc jak piła jest przykręcona do blatu, to ustawianie jest bardzo uciążliwe.

Oczywiście dodałem sobie na początek "0 clearance fence" (0CF), pewnie jeszcze dodam w najbliższym czasie "0 clearance insert" (0CI).

Dostarczona fabryczna tarcza tnie bardzo dobrze. Ciąłem nawet płytę MDF i nie miałem odprysków (może na dole były drobne, bo nie mam "0CI").
Jak ciąłem tego MDFa to nie robiłem nacięcia, tylko ciąłem za jednym przebiegiem.

Na razie tnę więcej do ciesielki, bo staram się skończyć plac zabaw, więc tnę kantówki 10x10, 10x5, 5x5 oraz deskę elewacyjną. Z "0CF" tnie się świetnie, nie ma żadnych wyrwań z tyłu desek. Zanim kupiłem piłę, myślałem, że będę musiał kupić tarczę freuda, ale fabryczna tnie świetnie, więc na razie pare stówek w kieszeni :).

Myślę, że finalnym testem dla tej pilarki będzie zrobienie kilku ramek do obrazków (z egzotyków). Jak przy wąskich listwach będzie trzymać kąty, to znaczy że jest to naprawdę dobra piła.

Masa piły jest masakryczna. Parę razy nosiłem piłę, jak ciąłem deskę elewacyjną i jest naprawdę ciężka (i nieporęczna). Pewnie z warsztatu na pakę da się przenieść, ale już noszenie po budowie to ciężko - chociaż rozwiązaniem może być wózek na kółkach.

Piła naprawdę dobra, ale warto od razu sprawdzić kąty i ustawić, fabryczne miały rozjazd rzędu 2st.

Offline Johny Mnemonic

« Odpowiedź #9 dnia: 18 Lipca 2017, 18:03:01 czas Polski »
Byłem dzisiaj pooglądać tę ukośnicę, przyznam że po oględzinach zrobiła na mnie dobre wrażenie, kawał solidnego sztywnego sprzętu który pracy się nie boi.
Natomiast w moim przypadku problemy są trzy :
- gdzie to postawić na chwilę obecną (bo solidnego warsztatu jeszcze nie ma) a rozmiarowo GDL to  jednak kawał potwora,
- mała mobilność tego sprzętu (tak , wiem wózek - którym i tak do bani wjeżdża się po schodach),
- i dość słabe odprowadzanie urobku z tego co już zdołałem się dowiedzieć.
Bynajmniej, bicepsa w łapach do dźwigania jeszcze mam, ale jakoś tak słabo wyobrażam sobie cykliczne targanie 32kg klocka z miejsca na miejsce, to mimo wszystko raczej stacjonarna maszyna.  A jeśli ktoś chciałby wstawić to do warsztatu typu "mała piwniczka 3x3" to bydle zajmie kawał miejsca na stole.

Mierzę się z zakupem dopiero po wakacjach, trochę czasu zostało i mimo że first look tej ukośnicy jest jak najbardziej pozytywny, to mimo wszytko, do moich amatorskich zastosowań Kapex 60 (rozmiarowo dużo mniejszy i mobilny) będzie w sam raz.

@Dentarg tu pytanie do Ciebie,  możesz spróbować jak wygląda odprowadzanie urobku przy zapiętym starmixie (bo wiem że masz ;))
Druga rzecz, jak możesz to sprawdź jak wypada na niej zacięcie narożnika, jak na filmie1:01 do 1:24

przemek77

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 18 Lipca 2017, 19:12:01 czas Polski »
Johny , przy każdej ukosnicy 305 mm urobek sypie na boki . Nie wiem , od czego to zależy , ale tak jest . mam makitę ls 1216 i mam ten sam problem - wszędobylski pył i ciężar dyskwalifikujący ją jako maszynę mobilną . Mam do niej wózek , ale mimo to wrzucenie tego klamota na samochód wymaga nie lada wysiłku  :)

Dentarg

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 16 Sierpnia 2017, 07:07:00 czas Polski »
Sypie pyłem na boki dość dużo, w sumie nie patrzyłem ile trafia w odkurzacz, ale mam wrażenie, że to jest 50/50.
Na fotkach ilość pyłu po wykonaniu ok 20 cieć w desce elewacyjnej 13cm szerokości + zrobieniu zacięć w belce 10/10. Zacięcia były głębokie na 3cm, w sumie miały 20cm szerokości (min 50 cieć było).