Udało mi się odpalić mojego Boscha ostatnio

(GCM 12 GDL). Na początku byłem zawiedziony, bo fabrycznie to chyba kątów nie ustawiali (i żałowałem, że nie wybrałem Kapexa). Ale ustawiłem kąty zgodnie z instrukcją i nadal nie było rewelacyjnie. Ustawiłem ponownie i piła tnie idealnie.
Piłę można ustawić tak, że prawie dolega do ściany (jest bodaj 10mm przerwy, żeby można było obracać), ale ustawianie większości kątów jest za pomocą śrub, które są z tyłu piły, więc jak piła jest przykręcona do blatu, to ustawianie jest bardzo uciążliwe.
Oczywiście dodałem sobie na początek "0 clearance fence" (0CF), pewnie jeszcze dodam w najbliższym czasie "0 clearance insert" (0CI).
Dostarczona fabryczna tarcza tnie bardzo dobrze. Ciąłem nawet płytę MDF i nie miałem odprysków (może na dole były drobne, bo nie mam "0CI").
Jak ciąłem tego MDFa to nie robiłem nacięcia, tylko ciąłem za jednym przebiegiem.
Na razie tnę więcej do ciesielki, bo staram się skończyć plac zabaw, więc tnę kantówki 10x10, 10x5, 5x5 oraz deskę elewacyjną. Z "0CF" tnie się świetnie, nie ma żadnych wyrwań z tyłu desek. Zanim kupiłem piłę, myślałem, że będę musiał kupić tarczę freuda, ale fabryczna tnie świetnie, więc na razie pare stówek w kieszeni

.
Myślę, że finalnym testem dla tej pilarki będzie zrobienie kilku ramek do obrazków (z egzotyków). Jak przy wąskich listwach będzie trzymać kąty, to znaczy że jest to naprawdę dobra piła.
Masa piły jest masakryczna. Parę razy nosiłem piłę, jak ciąłem deskę elewacyjną i jest naprawdę ciężka (i nieporęczna). Pewnie z warsztatu na pakę da się przenieść, ale już noszenie po budowie to ciężko - chociaż rozwiązaniem może być wózek na kółkach.
Piła naprawdę dobra, ale warto od razu sprawdzić kąty i ustawić, fabryczne miały rozjazd rzędu 2st.