25 Kwietnia 2026, 05:23:56 czas Polski

Autor Wątek: Moje maszyny warsztatowe  (Przeczytany 65290 razy)

Offline freqqone

Odp: Moje maszyny warsztatowe
« Odpowiedź #75 dnia: 08 Maja 2017, 07:37:06 czas Polski »
Fajne pomysły masz i wykonania. Gratki

Offline Mcgyver

« Odpowiedź #76 dnia: 07 Czerwca 2017, 14:48:42 czas Polski »
Czekałem, czekałem i w końcu się doczekałem :) Dzis dotarła do mnie paczka z UK z piłą stołową Bosch GTS 10 XC. Juz po rozpakowaniu i obejrzeniu widać ze jakość wykonania w porównaniu do PTS 10 to niebo a ziemia. Regulacja wysokości piły jest na dwóch pionowych prowadnicach. Poszerzanie stołu działa bardziej precyzyjnie. I co najważniejsze culaga ustawia się dokładnie. Nie trzeba mierzyć odległosci z przodu i tyły tarczy zeby cieta szerokosć była jednakowa.
Koszt wraz z przesyłką był około 500zł mniejszy niż zakup w Polsce a jedyna różnica do angielska wtyczka. Linijki mają skalę metryczną wiec nie ma problemu.
Pozostaje tylko wykonanie nowej szafki jako podstawy ale to juz późną jesienią...

Offline ŁukaszJ

« Odpowiedź #77 dnia: 22 Czerwca 2017, 17:13:00 czas Polski »
Bardzo fajny i inspirujący wątek!😊Brawo za pomysły ,umiejętności i oczywiście porządek w warsztacie👍A transformersem(ławka) Rozwaliłeś system!!!

Offline Artus63

« Odpowiedź #78 dnia: 08 Sierpnia 2017, 08:33:59 czas Polski »
Niezwykle interesujący i pobudzający wątek. Zwraca uwagę szczególna dbałość o szczegóły i funkcjonalność, ale jak widać też trwałość warsztatowych pomocników i przystawek. Piękny uporządkowany warsztat i wielki wkład pracy, godny najwyższego uznania. Niektórych konfratrów, którzy z zapałem dłubią w swych piwnicach czy mieszkaniach może doprowadzić do kompleksów. Pewnie można zrobić sobie z warsztatu sklep czy ekspozycję markowych narzędzi, ale u kolegi Mcgyver-a widać praktyczne wykorzystanie wiedzy i doświadczeń.  Gratuluję, dziękuję i czekam na rozwój tego wątku, jednocześnie życzę realizacji dalszych projektów i góralskiej "siły do każdziutkiej żyły". Wszak  „Scire tuum nihil est, nisi te scire hoc sciat alter” (Twoja wiedza jest niczym, jeśli nie staje się udziałem innych).

Offline Mcgyver

« Odpowiedź #79 dnia: 17 Września 2017, 18:25:41 czas Polski »
Po wiosenno - letniej przerwie czas wracac do pracy :) W zwiazku z zakupem nowej szlifierki wrzecionowej trzeba było przerobic szafkę. Szlifierka jest o około 10cm szersza od poprzedniej wiec poszerzyłem szafkę pozostawiajac tylko pionowe ścianki. Teraz wszystko ładnie się mieści :)
« Ostatnia zmiana: 17 Września 2017, 18:27:23 czas Polski wysłana przez Mcgyver »

Offline Mcgyver

« Odpowiedź #80 dnia: 24 Września 2017, 14:20:09 czas Polski »
Po zakupie nowej piły stołowej pojawił sie pomysł wykonania do niej szafki. Na podstawie doświadczen z piłą PTS 10 chciałem zrobić podłaczenie pod konkretny odciag 100mm. W górnym blacie wyciąłem otwór pasujący pod plastikową kratkę z dołu piły. Osłona została demontowana tak aby trociny wpadały bezposrednio pod piłę. Pod otworem przykreciłem kawałek sklejki 12mm pod ukosem w kierunku tyłu gdzie przykreciłem podłaczenie do odciągu. W środku szafki znajduje sie jedna półka. W górnej czesci miejsca jest mniej z racji pochyłej sklejki ale spokojnie wystarcza na postawienie kilku pudełek. Podczas ciecia jak każdy czesto korzystam z metrówki, popychacza do ciecia itp. W poprzedniej szafce brakowało mi półeczki do szybkiego odłożenia tych elementów. Dlatego też w nowej szafce zrobiłem po bokach dwa składane stoliki ktore rozwiazują ten problem.
« Ostatnia zmiana: 24 Września 2017, 14:22:02 czas Polski wysłana przez Mcgyver »

m_kola

• Gość
« Odpowiedź #81 dnia: 24 Września 2017, 15:07:53 czas Polski »
Napisz słówko o tej szlifierce. Też ja zamówiłem, koło wtorku będę miał ale dobrze się mentalnie przygotować na ewentualne wady ;)

Offline Mcgyver

« Odpowiedź #82 dnia: 24 Września 2017, 15:23:50 czas Polski »
Póki co wad nie znalazłem. Moim zdaniem warto było ja kupic. Mozliwosc szlifowania szerokim pasem jak najbardziej na plus

Offline jasiop

« Odpowiedź #83 dnia: 24 Września 2017, 15:31:03 czas Polski »
"... Koszt wraz z przesyłką był około 500zł mniejszy niż zakup w Polsce "
A może wiesz jaka jest tam cena grubościówki Troton ?
Jasio P - Rzeszów

Offline Mcgyver

« Odpowiedź #84 dnia: 24 Września 2017, 16:02:44 czas Polski »
Nie mam pojecia masz adres strony wiec sprawdź moze jest w ofercie

Offline jasiop

« Odpowiedź #85 dnia: 24 Września 2017, 16:39:00 czas Polski »
Nie mam pojecia masz adres strony wiec sprawdź moze jest w ofercie
przejrzałem Twój profil ale jakoś nie zauważyłem ...
Jasio P - Rzeszów

Offline Mcgyver

« Odpowiedź #86 dnia: 24 Września 2017, 17:14:11 czas Polski »
axminster.co.uk

Offline marnyk

« Odpowiedź #87 dnia: 25 Września 2017, 21:43:56 czas Polski »
Napisz jak sprawuje Ci się odciąg trocin z tej wnęki pod piłą. Ja zrobiłem prostszy stolik pod swoją piłę. Jako odciąg używam odkurzacza i cyklonu z Chin z dużym wiadrem,rura bodajże 68mm. Niestety dużą ilość pyłu czy drobnych trocin tarcza wyrzuca górą (mimo zrobienia wkładki zero clearance). Nie używam natomiast górnego odciągu znad tarczy i pewnie to dlatego.

Offline Mcgyver

« Odpowiedź #88 dnia: 29 Października 2017, 19:31:25 czas Polski »
Odciąg spisuje sie dobrze poki piła nie jest mocno wysunięta nad blat. W przeciwnym razie piła zasłania wiekszosc otworu i trociny mimo wszystko sa wyrzucane do góry

Offline Mcgyver

« Odpowiedź #89 dnia: 29 Października 2017, 19:34:56 czas Polski »
Kolejne urzadzenie - szafka do frezarki górnowrzecionowej. Dokładny opis:
http://forum.domidrewno.pl/sam'y-34/szafka-do-frezarki-gornowrzecionowej/