18 Kwietnia 2026, 17:20:14 czas Polski

Autor Wątek: Brama garażowa z Castoramy  (Przeczytany 11345 razy)

Offline Yar0

Odp: Brama garażowa z Castoramy
« Odpowiedź #15 dnia: 21 Lutego 2017, 20:31:57 czas Polski »
Szkoda, ze nie jestes z moich stron:-) Brame wisniowskiego mam od 6 lat i nic sie z nia nie dzieje. Teraz chce z wiaty zrobic garaz i czeka mnie zakup bramy. Zadalem pytanie gosciowi z allegro i czekam na odpowiedz.

mefjuu

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 23 Lutego 2017, 13:12:02 czas Polski »
Koledzy, którzy montowali bramy - proszę oświećcie mnie - jeśli zamówiłbym bramę o szer. 2500, to te 2,5 metra mam mieć w otworze?
Jeśli konstrukcja jest drewniana (słupy 140x140 po bokach bramy), to zastanawiam się jak to jest z ociepleniem szpalet (na cały budynek pójdzie styropian lub wełna).

Czyli takie kwestie:

• czy 2,5 m ma być po wykończeniu (ociepleniu) szpalet? czy raczej 2,5 między słupkami montażowymi, a to co na nie nałożę to moja już moja strata szerokości wjazdu?
  • czy jest sens w drewnianym, ocieplonym garażu ocieplać szpalety wokół bramy? (garaż będzie wykończony tynkiem cienkowarstwowym, ale na szpaletach chciałbym mieć boazerię, żeby przy ew. puknięciu w winkiel samochodem, szybko naprawić drewno bez uzupełniania tynku)
  • garaż ocieplić wewnątrz planuję później, tak więc czy dopuszczalne jest montowanie bramy, gdy jeszcze nie będzie wewnętrznego poszycia ścian płytami OSB?
« Ostatnia zmiana: 23 Lutego 2017, 13:14:13 czas Polski wysłana przez mefjuu »

Offline looq1

« Odpowiedź #17 dnia: 23 Lutego 2017, 21:33:11 czas Polski »
W bramach segmentowych wymiar zamówieniowy to wymiar otworu, w uchylnych zamówieniowy to po zewnątrz ościeżnicy. Szpalety-glefy daj 2-3 cm ocieplenie lub przybij boazerie. To nic nie zmieni w wymiarze bramy. W środku zostanie Ci jeszcze ok 7 cm słupa do którego później przekręcisz np osb( prowadnica bramy ma 7-8 cm )

Offline gluszec

« Odpowiedź #18 dnia: 27 Lutego 2017, 12:05:08 czas Polski »
Tutaj gość sprzedaje nówkę Hormanna
http://ogloszenia.ox.pl/ogloszenie,3452559,brama-uchylna-2250x-2000-firmy-hormann.html
ps. nie znam sprzedającego - znalazłem tylko to ogłoszenie.

Offline Lopi1

« Odpowiedź #19 dnia: 23 Sierpnia 2017, 20:21:40 czas Polski »
Mam duża brame Hormana, dlugość ok. 5m. Ocieplenie to fikcja, podwiewa z dołu, z boku, taka to konstrukcja. W zimie przy mrozach, w garażu jest niewiele powyżej zera, przy wlaczonych dwóch grzejnikach. Po 6 latach zaczela sie też łuszczyć zewnętrzna powłoka na łaczeniu poszczególnych segmentów.  Sam zamontowałem napęd do tej bramy, chinczyk Hato, na łańcuchu, 550 zlotych, trzeci rok bez awarii.

Offline skoop

« Odpowiedź #20 dnia: 29 Listopada 2018, 18:06:54 czas Polski »
Montuję i serwisuję bramy. Cena jest bardzo zróżnicowana. Dla przeciętnego klienta rabat na poziomie 15-20 % od cen cennikowych jest do osiągnięcia. Warto sprawdzić kilku producentów bo czasami w typowych wymiarach jest różnica kilku stów. Bierz pod uwagę : Wiśniowski, Krispol , Nice, Gerda, Hormann, litewska Ryterna plus kogoś w okolicy z dobrymi opiniami (dobra nawet garażowa produkcja będzie lepsza od marketówki)

A co sądzicie o pomyśle zakupu bramy tzw marketowej, a porządnego, markowego siłownika?
Mam taki plan, że oszczędzę trochę na bramie (nie potrzebuję np. termoizolować mojego garażu), a siłownik markowy, np. od BFT?
Bramę planuję uchylną, więc żaden to rocket science.
Szczerze bardziej wydaje mi się, że siłownik mocniej jest narażony na awarie aniżeli brama.

Offline Arek15

« Odpowiedź #21 dnia: 02 Grudnia 2018, 03:43:59 czas Polski »
Ja jestem po zakupie bram niedawno. Do garazubna samochod poszedl wisniowski z napedem somfy plus fotokomurki. Bylem przy montazu... Naped wzialem "lepszy" a jak to rozbierali celem podlaczenia foto komorekbto naszym oczom ukazal sie transformator i silniczekbod wycieraczek od malucha.... Powaznie... Cieiawe ile to bedzie dzialac. Muszec dzwonic bo zle zamontowane... Do latarki widac ze gorny panel nie dociska do uszczelki. To wszystko za 5500. Do mojej oazy spokoju kupilem tanioche. Hormann z leroy merlin. Sam zamontowale. Bez ociepleniac ale mam w planach dokleic styropian bo straty ciepla sa ogromne. Wada uchylnej... Cale cieplovw zimie ucieknie. Zalety to cena 800 zl i latwy montaz

Offline robarek

« Odpowiedź #22 dnia: 03 Grudnia 2018, 19:59:10 czas Polski »
Użytkuję bramę garażową Horman (3,75m) wraz z napędem  Horman od 18 lat - bezawaryjnie. Polecam. 

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #23 dnia: 03 Grudnia 2018, 21:58:44 czas Polski »
Od kilkunastu lat użytkuję dwie uchylne bramy Hormann z napędami - żadnych problemów.
Uwaga - nie opłaca się kupować firmowego ocieplenia do bram - jest drogie, a można zrobić samemu kilka razy taniej.

Offline Neron

« Odpowiedź #24 dnia: 04 Grudnia 2018, 21:28:29 czas Polski »
Produkty w marketach są tańsze, np Hormana ponieważ są wykonane z cieńszej blachy. I mają gorsze parametry. Poprostu produkt marketowy, pomimo że na pierwszy rzut oka wygląda identyczne jak ten droższy.
« Ostatnia zmiana: 04 Grudnia 2018, 21:30:28 czas Polski wysłana przez Neron »

Offline wojo72

« Odpowiedź #25 dnia: 04 Grudnia 2018, 22:09:02 czas Polski »
Neron, poważnie? To może jeszcze podasz grubość blachy w jednej i drugiej to sprawdzę u siebie?  Praktyka oferowania gorszej jakości produktów w marketach może i się gdzieś sporadycznie  zdarzają, ale ja obijam się już po którejś z kolei korporacji (aktualnie od strony dużego producenta) i doświadczenia mam wręcz odwrotne. Te legendy są wg mnie rozpowszechniane przez mniejszych detalistów którzy nie są w stanie znieść presji konkurencji cenowej i w ten sposób się bronią.

Offline Neron

« Odpowiedź #26 dnia: 07 Grudnia 2018, 19:32:22 czas Polski »
To nie są legendy tylko informacje z producenta.

Offline wojo72

« Odpowiedź #27 dnia: 08 Grudnia 2018, 14:24:46 czas Polski »
To może jakiś link do informacji ze strony producenta bo zajrzałem przez ciekawość ale nic takiego nie znalazłem.