17 Maja 2026, 15:22:50 czas Polski

Autor Wątek: Która frezarka lepsza?  (Przeczytany 7208 razy)

Offline RobRob

Odp: Która frezarka lepsza?
« Odpowiedź #1 dnia: 20 Lutego 2017, 12:50:22 czas Polski »
jak masz bliZej do Castoramy to bież Macalistera jak dobrze pamiętam ma 3 lata gwarancji

Offline szacho998

« Odpowiedź #2 dnia: 20 Lutego 2017, 12:56:00 czas Polski »
I tak będę w juli po piłe stołową więc to mi nie robi różnicy a poza gwarancją coś jeszcze przemawia na korzyść macalistera?
No i chciał bym potem zrobić sobie stół do tej frezarki

Offline RobRob

« Odpowiedź #3 dnia: 20 Lutego 2017, 12:58:01 czas Polski »
Ja bym wolał dołożyć i dokupić coś lepszego

mefjuu

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 20 Lutego 2017, 16:24:10 czas Polski »
Mam Macallistera i robi robotę. W sumie nie wiem czego więcej oczekiwać od takiej maszynki, za taką cenę.
Ach, wiem - brakuje jej blokady włącznika. Przydałby się ten drobiazg przy montażu stolikowym.

Offline Gerdo

« Odpowiedź #5 dnia: 20 Lutego 2017, 18:40:41 czas Polski »
Obie jednorazówki.

Offline szacho998

« Odpowiedź #6 dnia: 20 Lutego 2017, 18:49:47 czas Polski »
Mam Macallistera i robi robotę. W sumie nie wiem czego więcej oczekiwać od takiej maszynki, za taką cenę.
Ach, wiem - brakuje jej blokady włącznika. Przydałby się ten drobiazg przy montażu stolikowym.
Zawsze jest opcja trytki :-)

kozio

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 20 Lutego 2017, 19:27:36 czas Polski »
jak masz bliZej do Castoramy to bież Macalistera jak dobrze pamiętam ma 3 lata gwarancji
Meec też...

Miałem tą z Juli i była ok. Wykorzystałem i sprzedałem.
Byłem zadowolony.

Offline Rbk_marcin

« Odpowiedź #8 dnia: 08 Marca 2017, 12:55:09 czas Polski »
Obie jednorazówki.
I bądź tu mądry... podpinam się pod temat.  Stoję przed wyborem frezarki górnowrzecionowej ale zauważyłem ze częściej mam mętlik w głowie po wizycie na forum niż znajdę radę.
Założyłem sobie budżet 500 - 600 zł na sprzęt. Dodam że będzie to moja pierwsza frezarka (amatorskie wykorzystanie, do zapięcia pod blat ) i teraz pytanie.

Kupić coś tańszego z juli casto z 3 letnia gwarancja + kilka lepszych frezow czy coś lepszego Makite Boscha w domyśle "na lata ". 

Często gęsto kupisz tanio kupisz dwa razy. Czy przy frezarkach GW tez ma to zastosowanie? Czy ważniejszy jest dobry frez  np z takim meec czy macalister'em?
Konkrety proszę panowie panie

« Ostatnia zmiana: 08 Marca 2017, 12:58:08 czas Polski wysłana przez Rbk_marcin »
Może i jestem idiotą, ale nie jestem głupi.
                                                   - Forrest Gump

m_kola

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 08 Marca 2017, 13:15:20 czas Polski »
Ja mam tego czerwonego Meeca z Julki i spokojnie daje radę ze wszystkim co trzeba.
Mając ten budżet co Ty kupiłbym tego Meeca i Maktec MT372

Offline Bladepoland

« Odpowiedź #10 dnia: 08 Marca 2017, 13:23:47 czas Polski »
Podobnie jak z pytaniem: jaka powinna być tarcza, tak i z pytaniem jaki frez - odpowiedź jest prosta: OSTRY. Marketowa Dedra czy Condor to w najlepszym wypadku frez na raz. Co do elektronarzędzi - moja rada, i pewnie koledzy mnie poprą, kup najlepsze na jakie cię stać. To nie musi być zaraz Festool, ale też i nie najtańszy możliwy. Jeśli frezarka budżetowa, ale nie bijąca na wrzecionie, to dobry frez zdziała cuda, chodź komfort pracy pewno będzie niższy niż w sprzęcie z górnej półki. Sam mam Dextera z LM (podobnie jak zdaje się @amigorg) i całkiem się dobrze sprawdza. Do tego dokupiłem ostatnio krawędziową , ale z przystawkami Makitę rt700. Mam więc porównanie i Makita to klasa wyżej, ale bez dobrego frezu i tak nie ujedziesz. Może Maktec - powinien być w Twoim zasięgu cenowym. Czy to piła, czy frezarka - niestety na ostrza trzeba wydać sporo kasy, często prawie drugie tyle na potrzebny komplet.
Jeśli nie masz czego robić, nie rób tego tutaj...

Offline Rbk_marcin

« Odpowiedź #11 dnia: 08 Marca 2017, 13:28:09 czas Polski »
W końcu konkrety, mam propozycję, może więcej osób pochwali się jakiej frezarki aktualnie używają, jak długo i czy kupili by ponownie ten sprzęt czy nie? Z góry dzięki 😀
Może i jestem idiotą, ale nie jestem głupi.
                                                   - Forrest Gump

Offline Bladepoland

« Odpowiedź #12 dnia: 08 Marca 2017, 13:33:52 czas Polski »
Zwróć uwagę, że zarówno @m_kola jak i ja zaproponowaliśmy po dwie frezarki. Jedna cięższa, ale mocniejsza. Druga za to lżejsza i do bardziej precyzyjnych zadań. Zapewniam, że z czasem dostrzeżesz zalety posiadania obu :). Oczywiście moja rt700 przekracza budżet zwłaszcza w połączeniu z drugą. Jest jej zamiennik na B. Jeśli nie potrzebujesz mocnej frezarki to ta Makity z przystawkami, mimo, że przekracza budżet może być ciekawym rozwiązaniem sampa w sobie.
« Ostatnia zmiana: 08 Marca 2017, 13:36:49 czas Polski wysłana przez Bladepoland »

m_kola

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 08 Marca 2017, 13:35:22 czas Polski »
czasem dostrzeżesz zalety posiadania obu
Ja jeszcze nie dostrzegłem zalet posiadania obu za to dostrzegłem brak posiadania tej mniejszej! Następna na liści zakupów u mnie jest :)

Offline Bladepoland

« Odpowiedź #14 dnia: 08 Marca 2017, 13:40:29 czas Polski »
@m_kola nie ukrywam, że długi czas mała chodziła mi po głowie. Nie żałuję zakupu - naprawdę warto.