30 Maja 2026, 02:40:50 czas Polski

Autor Wątek: SCHEER HM 18 e - Dorobienie podstawy frezarki górnowrzecionowej  (Przeczytany 2715 razy)

Offline anrok

SCHEER HM 18 e - Dorobienie podstawy frezarki górnowrzecionowej
« dnia: 20 Lutego 2017, 21:03:55 czas Polski »
Witam.
Zwracam się z prośbą o pomoc.
Posiadam frezarkę górnowrzecionową model SCHEER HM 18 ez, w której brak podstawy.
Elektrycznie sprawna.
Czy ktoś posiada ten model?
Interesują mnie wymiary podstawy i rurek oraz sprężyn. W sklepie dziwnie na mnie patrzą jak chcę im rozebrać jakąś frezarkę żeby coś pomierzyć i podpatrzeć.
Prawdopodobnie taką podstawę mają również modele HM 16, HM 18, HM 25.
Cena oryginalnej podstawy przewyższa wartość niejednej kompletnej frezarki tego typu, a dokumentacji z wymiarami nie znalazłem.

Znalazłem na portalu aukcyjnym rurkę fi zew. 20 mm - nierdzewną, ścianka 2 lub 1,5 mm. Musiałbym przetoczyć na około 19,6 mm.
Nie mam pojęcia jaką długość mają mieć sprężyny, jedno gniazdo  ma około 200 mm.
« Ostatnia zmiana: 20 Lutego 2017, 21:25:09 czas Polski wysłana przez anrok »

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +11/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
Odp: SCHEER HM 18 e - Dorobienie podstawy frezarki górnowrzecionowej
« Odpowiedź #2 dnia: 21 Lutego 2017, 07:23:57 czas Polski »
Lepiej poszukac spalonej na części..
Tak myślę.

Offline anrok

« Odpowiedź #3 dnia: 21 Lutego 2017, 08:05:46 czas Polski »
Cena nowej to ponad 3000 zł, podstawa nowa ponad 800 zł.
Używanej, uszkodzonej nie zauważyłem a przeglądam aukcje od roku. Gdyby była, to cena też pewnie będzie powyżej 500 zł.
Jedynie dorobienie jakiejś podstawy wchodzi w rachubę. Mam zamiar zrobić do niej stolik i używać jako dolnowrzecionową.

Offline Bladepoland

« Odpowiedź #4 dnia: 21 Lutego 2017, 09:44:32 czas Polski »
Jeśli ma być wykorzystywana jako podstolikowa to nie potrzebujesz dorabiać stopy. Poszukaj po youtube jak zrobić router lift. Często można trafić jak montowane są same wrzeciona z silnikiem frezarek.  Dostosuj projekt o swojej obudowy i nie będzie trzeba kombinować stopy. Taka konstrukcja jest stosunkowo prosta do załatwienia, ale jest konstrukcją stałą. Problem jest wtedy, kiedy chcesz wykorzystywać frezarkę również bez stolika, demontować. To znacznie utrudnia w tym przypadku konstrukcję.
Jeśli nie masz czego robić, nie rób tego tutaj...

Offline anrok

« Odpowiedź #5 dnia: 21 Lutego 2017, 11:21:15 czas Polski »
Też ciekawe rozwiązanie, tylko przy robieniu blatu stolika warsztatowego przydałaby się podstawa żeby zrobić wpust na blachę/blachy do której będę mocował wyrzynarkę czy pilarkę. Spróbuję kupić rurkę i coś wyrzeźbić. ;D

Offline anrok

« Odpowiedź #6 dnia: 18 Marca 2017, 18:00:50 czas Polski »
Wreszcie udało się zebrać najważniejsze elementy żeby zrobić podstawę.
Mam teraz prośbę, szczególnie jeżeli posiada ktoś frezarkę o skoku roboczym 80 mm np. Dewalt-DW625.
Jaka jest w fabrycznych frezarkach odległość na pełnym wsunięciu i wysunięciu podstawy (mierząc od strony materiału do uchwytu frezu).
Będę bardzo wdzięczny za pomoc.
« Ostatnia zmiana: 18 Marca 2017, 18:19:55 czas Polski wysłana przez anrok »

Offline anrok

« Odpowiedź #7 dnia: 23 Kwietnia 2017, 10:28:56 czas Polski »
Ze względu na brak czasu prace posuwają się wolno ale już coś widać.
Podstawa gotowa, teraz ogranicznik/wskaźnik głębokości, a potem montaż pod stolik.

« Ostatnia zmiana: 23 Kwietnia 2017, 10:41:25 czas Polski wysłana przez anrok »