21 Kwietnia 2026, 23:33:34 czas Polski

Autor Wątek: Stół 3w1, czyli pierwsze usprawnienie w "warsztacie"  (Przeczytany 4146 razy)

mefjuu

• Gość
Stół 3w1, czyli pierwsze usprawnienie w "warsztacie"
« dnia: 21 Lutego 2017, 02:50:57 czas Polski »
Jako pierwsze poważne usprawnienie w mojej piwnicy wykonany zostanie stół 3w1.

Założenia projektowe:
  • korpus: na kółkach z możliwością wykorzystania miejsca pod urządzeniami
  • blat: wspólny dla trzech urządzeń i tym samym jedna przykładnica suwana na całej szerokości
  • pilarka: do stołu powinna pasować (obecna) pilarka Scheppach HS 100E oraz (w przypadku ewentualnego upgrade'u) inne o podobnym formacie stołu (np. Ryobi 1800)
  • frezarka: zmiana wysokości frezarki w wygodny sposób, by móc szybko zwolnić blat np. w celu sformatowania dużej płyty; wykorzystanie 'lewej' strony wspólnej przykładnicy zapewniając regulację dziury
  • wyrzynarka: j.w. czyli możliwość szybkiego opuszczenia brzeszczotu by zwolnić blat; górne prowadzenie brzeszczotu na łożyskach; zadbanie o podwieszenie wyrzynarki maksymalnie wysoko by nie tracić wysokości cięcia

Materiały:
  • korpus z kantówek i łat świerkowych
  • blat z płyty wiórowej laminowanej
  • obrzeża z kantówek bukowych z wpuszczonym profilem aluminiowym - torem dla przykładnicy

Projekt w SketchUpie - dokładny rysunek konstrukcji korpusu, by szybko rozpisać i rozciąć materiał. Reszta na rysunku poglądowo.
« Ostatnia zmiana: 21 Lutego 2017, 02:53:08 czas Polski wysłana przez mefjuu »

mefjuu

• Gość
Odp: Stół 3w1, czyli pierwsze usprawnienie w "warsztacie"
« Odpowiedź #1 dnia: 21 Lutego 2017, 02:58:32 czas Polski »
Rozcinanie materiału na korpus i jego skręcanie + sklejanie. Wyszło bardzo stabilnie. Drewno zabezpieczyłem całościowo (również od spodu) impregnatem. Później malowane / lakierowane "od góry" będą już tylko elementy widoczne.

Offline Mariany

« Odpowiedź #2 dnia: 21 Lutego 2017, 07:09:00 czas Polski »
Witaj! Ciekawi mnie przekrój kantówek i czy będziesz wzmacniał ścianki jakaś płytą. Czy te dwa wkręty  to nie za mało? Pytam bo czeka mnie taka sama robótka.

mefjuu

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 21 Lutego 2017, 09:12:50 czas Polski »
@Mariany:

- pionowe belki w rogach: 70 x 70
- kantówki: 45 x 45
- łaty: 45 x 25

Dodatkowo całość będzie u góry spięta wzdłuż dwiema prowadnicami z kantówek bukowych 40 x 40
Płyt pionowych na razie nie przewiduję. Na dół i pod piłę poszła za to sklejka 15 mm od naszego forumowicza. Dziury wymagały wpuszczenia łatek ze sklejki 4 mm :)

mefjuu

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 21 Lutego 2017, 09:20:11 czas Polski »
Przygotowanie blatu dla frezarki i wyrzynarki. Wybrałem białą, laminowaną płytę wiórową. I to nie był najlepszy wybór, ponieważ:

- frezowanie wpustów na płytkę frezarki (HDF 8 mm ze starego panela podłogowego) dało 12 mm frezowi prostemu po tyłku, tzn. ostrzu, co odbiło się na jakości krawędzi - pojawiły się odpryski, a sam frez chyba nadaje się do kosza.
- uszkodzenia laminatu ciężko zamaskować, będę więc musiał taki odsłonięty wiór zabezpieczyć powłoką poliuretanową / lakierem do paznokci / szkłem wodnym, żeby nie piło wody przy ew. zamoczeniu.

W przyszłości można blat zmienić na sklejkę 18 mm.

Wycięcie pod płytkę wyrzynarki zrobiłem już innym sposobem - wybrałem frez o mniejszej średnicy (4 mm) którym zrobiłem sam obwód - który wyszedł bez odprysków, a w środku mięso wybrałem już tym zdezelowanym frezem o większej średnicy..
« Ostatnia zmiana: 21 Lutego 2017, 09:26:37 czas Polski wysłana przez mefjuu »

mefjuu

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 21 Lutego 2017, 09:29:38 czas Polski »
Podnośnik frezarki.
Rysunek jest mocno poglądowy, w praktyce dodałem jeszcze jeden gwint by stopa była podparta o pręt fi 8 w dwóch miejscach.
Na górze łożyska wpuszczone w twarde drewno.

Offline wronks

« Odpowiedź #6 dnia: 21 Lutego 2017, 09:56:05 czas Polski »
@mefjuu kibicuję Ci i podglądam, bo również planuję stolik na kółkach do FG i wyrzynarki. Fakt że takich realizacji już było sporo, ale od każdego można coś fajnego podpatrzeć. Powodzenia.

mefjuu

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 22 Lutego 2017, 09:36:22 czas Polski »
Przygotowanie 2 szt. kantówek z wpuszczonym aluminiowym ceownikiem - będzie to tor dla przykładnicy zaciskanej na zasadzie rozpierania się między dwiema takimi krawędziami.

W przykładnicy przewiduję też możliwość korekcji kąta. Projekt jeszcze się rysuje., ale już widzę, jak ważne jest by ten cały tor (ma on ok. 1,5 m - taka jest szerokość stołu) był prosty na całej długości. Jeśli tak nie będzie, wpłynie to na zgubioną prostopadłość względem tarczy.

Zastanawiam się czy nie lepiej byłoby wykorzystać jako prowadnicy stalowego profilu C, coś takiego: - lepiej by trzymał sztywność niż kantówka bukowa...

mefjuu

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 22 Lutego 2017, 13:12:36 czas Polski »
Trik na przyjemniejsze "gwintowanie" drewna :)

Offline Damian K

« Odpowiedź #9 dnia: 22 Lutego 2017, 21:03:45 czas Polski »
Widzę ze masz frezarka macalistera, jak to się sprawuje?który to model większy czy mniejszy?

mefjuu

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 24 Lutego 2017, 10:34:25 czas Polski »
Zrobiłem mały ciulaga-research i mnie oświeciło. Dlaczego kombinować z jakimiś profilami aluminiowymi, jak można po prostu zrobić stalowy profil np. 27x40x3 wzdłuż krawędzi stołu i przykładnice zapierać tylko na nim - po jednej stronie nierównoramienny kątownik stalowy, po drugiej śruba dociskowa. Na 90% zrobię tak, mimo że te wcześniejsze rozwiązanie jest już w toku.

W ogóle, zobaczcie co tutaj gość nawyprawiał:

Widzę ze masz frezarka macalistera, jak to się sprawuje?który to model większy czy mniejszy?
Nie narzekam, na początek jest bez zarzutu. To chyba wersja 1200 W.

Offline taz11

« Odpowiedź #11 dnia: 20 Czerwca 2017, 23:00:43 czas Polski »
Do mefjuu...

Jako pierwsze poważne usprawnienie w mojej piwnicy wykonany zostanie stół 3w1.

Projekt w SketchUpie - dokładny rysunek konstrukcji korpusu, by szybko rozpisać i rozciąć materiał. Reszta na rysunku poglądowo.

Gdzie znajdę projekt w SketchUpie??

Offline grzechu83

« Odpowiedź #12 dnia: 22 Czerwca 2017, 09:50:37 czas Polski »
Mógłbyś dać więcej zdjęć gotowego podnośnika? Oczywiście, jeśli jest już gotowy. Czy takie jednostronne podparcie będzie na tyle stabilne, żeby nie odchylało się pod wpływem masy frezarki i sprężyn? Sam nastawiam się nad zrobieniem podnośnika, ale myślę cały czas o wykonaniu, jakie zaprezentował Steve Ramsey (z magazynu Shop Notes) - wydaje się być najbardziej solidne.

Offline krit 6

« Odpowiedź #13 dnia: 22 Czerwca 2017, 18:45:05 czas Polski »
Do Taz 11:
Gdzie znajdę projekt w SketchUpie??
Nie dowiesz się więcej, mefiuu nie  odpowie. Dlaczego?  Bo w regulaminie forum napisano: przedstaw się. Wskocz tam na chwilę, napisz skąd jesteś , co porabiasz, czym się interesujesz i takie tam , a wtedy wszyscy będą Ci odpisywać, udzielać rad i wskazówek oraz wychwalać pod niebiosa jak odważysz się i pokarzesz co tam w warsztacie lub piwnicy wyprodukowałeś ;D ;D

bushmaster

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 22 Czerwca 2017, 18:56:54 czas Polski »
Jakiej średnicy dałeś pręt gwintowany podnoszący ?