13 Czerwca 2026, 01:51:03 czas Polski

Autor Wątek: Imadło stolarskie typu RECORD za mniej niż 80 Pln  (Przeczytany 4456 razy)

Offline marcin264

Imadło stolarskie typu RECORD za mniej niż 80 Pln
« dnia: 10 Marca 2017, 12:24:40 czas Polski »
Witam. Przez długi czas się rozglądałem za imadłem do mojej powstającej ekstremalnie( jak zawsze) strugnicy. Tragedia....ok 250 Nieszczęsne Silverline a inne jak już gdzieś Nalazłem to kupe kasy a i jakością i parametrami nie grzeszyły :)
Więc powstał plan że zbuduje takie imadło sam a co....może to troche z motyką na słoncą ale ambicje były no i się udało. Jestem zadowolony!!!

Offline marcin264

Odp: Imadło stolarskie typu RECORD za mniej niż 80 Pln
« Odpowiedź #1 dnia: 10 Marca 2017, 12:30:16 czas Polski »
Cd....troche danych
Masa imadła 17 kg
Rozstaw max szczęk ok 350mm
Szerokość szczęk 250mm
Śruba trapezowa 24mm
Prowadnice 20mm
Koszt to tak jak pisałem mniej niż 80 Pln to cena za śrubd trapezową z nakrętką i prowadnice. Reszta do blachy 10mm i kątowniki. Wszystko z odzydku obyło się bez tokarza i bez spawacza wszystko we własnym zakresie. Wiele godzin na działce w mieszkaniu w bloku (poważnie) no i troche w pracy. Jeszcze drobna kosmetyka malowanie i bedzie ok:)

Offline marcin264

« Odpowiedź #2 dnia: 10 Marca 2017, 12:33:45 czas Polski »
Cd...i jeszcze pare fotek :)

Offline darkowski

« Odpowiedź #3 dnia: 10 Marca 2017, 12:37:49 czas Polski »
Piękny kawałek sprzętu. Prowadnice na łożyskach liniowych czy na tulejkach? Jak na tulejach to dał byś namiar?
Ciąć, czy nie ciąć? Oto jest pytanie.

krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 10 Marca 2017, 13:11:22 czas Polski »
Generalnie imadło super. Podoba mi się szczególnie solidne prowadzenie prowadnic , które spodziewam się , będzie gwarantowało równomierny docisk szczęk na całej powierzchni. Natomiast mój niepokój budzi , przy wadze 17 kg dość mizernie zaplanowany sposób mocowania do stołu a szczególnie ta mała płytka z otworami pod śruby mocujące. W tej chwili już nic nie zmienisz ,ale może wywierć np. cztery otwory w szczęce nieruchomej aby można było poprawić solidność mocowania do stołu.
W tym stanie jak jest teraz imadło odpadnie Ci od stołu w najgorszym wypadku a raczej pewne jest ,że po krótkim czasie zacznie się bujać.
Wykonanie i pomysł świetne . Żałuję ,że nie mam takich możliwości realizacyjnych: cięcie , spawanie itd. bo na pewno zrobiłbym podobne jak nie takie samo.
Dobrym obyczajem forum jest wrzucanie dokumentacji technicznej , oczywiście na miarę umiejętności ,ale tych Ci chyba sądząc z profesjonalnego wyglądu imadła , nie brakuje.

Offline marcin264

« Odpowiedź #5 dnia: 10 Marca 2017, 13:28:53 czas Polski »
Prowadnice nie pracują na łożyskach liniowych, zbyt delikatne jak do tego typu konstrukcji. Pracują na specjalnych tulejach ślizgowych( luz znikomy) tuleje zdobyczne z maszyny przemysłowej, ze złomu 😉
Co do kocowania to może nie widać tego dokładnie na zdjęciu to na pewno nie ma prawa odpaść. Mocowanie będzie na sześć śrub m 10 oprócz tego na wkręty i dodatkowo od czoła do stołu w nieruchomej szczęce. Dokumentacji tech. Nie posiadam gdyż wszystko powstaje na bieżąco prosto z głowy. Przy budowie zaś mojej strugnicy mam wszystko bardzo szczegółowo udokumentowane,  zdhęciowo bo i tu powstaje na bieżąco z głowy.....wkrótce umieszcze recenzje.

Offline krit 6

« Odpowiedź #6 dnia: 10 Marca 2017, 14:17:31 czas Polski »
Marcin, trochę zaniżyłeś koszty, nie dodałeś nawet wartości złomu.  8)
Poza tym to świetna robota. Trochę szkoda że nie zastosowałeś nakrętki dzielonej z mechanizmem blokującym, bo miałbyś wtedy szybkie mocowanie grubych przedmiotów. A tak to musisz siedemdziesiąt razy odkręcać pokrętło, aby mieć pełen wysuw. Tak jak pisał Krzysiek, żal serce ściska, że nie mam dostępu do tych wszystkich maszyn, które użyłeś.Pewnie też bym się szarpnął na takie cacko. W niedługim czasie również planuję budowę imadła, ale będzie to coś mniejszego, lżejszego i bardziej mobilnego. Jak możesz, to podaj jak długo realizowałeś projekt, oraz na co zwrócić szczególną uwagę w trakcie pracy przy imadle.

Offline marcin264

« Odpowiedź #7 dnia: 10 Marca 2017, 14:32:09 czas Polski »
Krit6
Dzięki za słowa uznania.
Co do kosztów podałem koszta jakie ja poniosłem. Co do żelastwa to akurat wszystko zdobyczne ( zaradny jestem tzn musze być :) Mechanizm szybkiego zwalniania brałem pod uwagę ale w ostatniej chwili zrezygnowałem.....imadło spawałem w pracy i nie mogłem za dużo czasu mu poświęcić :) Co do czasu ile spędziłem przy jego budowie to na pewno sporo, bo jak zawsze zaznaczam przy moich realizacjach to powstaje to ekstremalnie. Na działce przy mrozie w bloku w mieszkaniu coś tam w pracy itp. Serio...dacie wiare nawet blat mojej strugnucy kleiłem w bloku na 3 piętrze a sam blat jest dębowy i waży 120 kg :) Wkrótce zamieszcze opis ot tak to u mnie....peacuje jak moge i gdzie moge!!!

krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 10 Marca 2017, 14:36:18 czas Polski »
Jeżeli przewidziałeś mocowanie "od czoła" to dobrze - na zdjęciach nie widzę otworów. Jedna drobna uwaga nie łącz otworów w nieruchomej szczęce tych do mocowania do stołu z tymi do mocowania okładzin. To muszą być osobne otwory. Trzeba pamiętać również o tym ,że tym solidniejsze mocowanie im otwory mocujące są bardziej oddalone od środka ciężkości - mniejszy moment skręcający działający na śruby - w/g tej zasady te cztery otwory zblokowane blisko osi śruby ,przy wadze imadła, to połowa sukcesu. I o tym pisałem mając na myśli "mizerne mocowanie"

Offline marcin264

« Odpowiedź #9 dnia: 10 Marca 2017, 14:44:34 czas Polski »
Krzysiek
Dzięki za rady i spostrzeżenia. Mam to na uwadze. Wszystko to biore pod uwage i co do mocowania nie mam obaw :) Na codzień pracuje przy maszynach i ich usprawnuaniu więc nie będzie źle. Dzięki

Offline marcin264

« Odpowiedź #10 dnia: 10 Marca 2017, 14:54:37 czas Polski »
Mówię Wam wszystko ekstremalnie jak zawsze.
A tu zajawka budowy stołu ale to osobno w szczegółowym wątku.

Offline marcin264

« Odpowiedź #11 dnia: 10 Marca 2017, 14:55:59 czas Polski »
Klejenie w bloku 3 piętro. Dębina masa stołu 120 kg.
Tak było :)

Marcin M

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 10 Marca 2017, 19:32:16 czas Polski »
Czy kleiłeś to na piankę montażową? Bo tak dziwnie powyciskało jakby pianka to była. Stól solidny, mega robota :)

Offline marcin264

« Odpowiedź #13 dnia: 10 Marca 2017, 19:38:13 czas Polski »
Klej Chemolan poliuretanowy

Offline przemoprzem

« Odpowiedź #14 dnia: 11 Marca 2017, 11:49:03 czas Polski »
Fajne to. Jakby co to śruby trapezowe szukajcie na szrotach - z podnośnika FSO :) Za free wytargałem chyba ze 3 na złomie - śruba i nakrętka. A co do tulejek - sklep rolniczy. Często tuleje mosiężne czy z brązu są sporo tańsze - i przede wszystkim łatwo dostępne - jako części rolnicze a nie jako "tuleja mosiężna".