03 Maja 2026, 18:51:02 czas Polski

Autor Wątek: Pomocy  (Przeczytany 5934 razy)

Offline siwy6663

Pomocy
« dnia: 10 Marca 2017, 19:35:42 czas Polski »
Witam,
mam dylemat ponieważ zamierzam kupić wkrętarkę teraz się zastanawiam jaką konkretnie czy 10V czy 18V jaką markę idt...

Prosiłbym o jakieś wasze oponie

Offline Gerdo

Odp: Pomocy
« Odpowiedź #1 dnia: 10 Marca 2017, 19:50:05 czas Polski »
Pierwszy post napisałeś i zrobiłeś wszystko źle.
Nie przeczytałeś regulaminu,
Nie napisałeś pierwszej wiadomości w odpowiednim dziale.
Nie napisałeś do czego Ci ta wkrętarka.
Nie napisałeś ile masz funduszy.

Wniosek?

Nie otrzymasz odpowiedzi.

Offline stachmiesz

• Hero Member
  • Ocena +0/-0
  • Lajf is brutal end ful of zasadzkas
  • View Gallery
« Odpowiedź #2 dnia: 10 Marca 2017, 20:22:04 czas Polski »
Siwy, ja się nie zgodzę z tym, co napisał mój przedmówca:
Wniosek?

Przecież sam już Ci odpowiedział :D

Z pozostałą częścią odpowiedzi Gerdo niestety zgodzą się wszyscy  :-X

Offline krit 6

« Odpowiedź #3 dnia: 10 Marca 2017, 20:23:05 czas Polski »
Gerdo, nie odmawia się pomocy nikomu, to takie nie chrześcijańskie i nie ludzkie ;D ;D ;D
Jak kolega Siwy się przedstawi, i troszkę napisze co będzie tym robił, na pewno dostanie wiele porad. A tymczasem wystraszył się i nie wie co robić, może się nawet zdenerwował niepotrzebnie ::)

Offline siwy6663

« Odpowiedź #4 dnia: 11 Marca 2017, 11:45:19 czas Polski »
Nie przeczytałem regulaminu fakt.
Co do reszty to potrzebuje tej wkrętarki do użytku domowego jakieś meble, skręcić jakieś elementy drewniane fundusz to jakieś 150 euro i tak myślałem o makita bo słyszałem że są bardzo dobre.
Ogólnie ma służyć sporadycznie ale żeby była w miarę uniwersalna.

Mój przykład:
http://allegro.pl/show_item.php?item=6741988220

Offline siwy6663

« Odpowiedź #5 dnia: 11 Marca 2017, 11:51:12 czas Polski »
Pierwszy post napisałeś i zrobiłeś wszystko źle.
Nie przeczytałeś regulaminu,
Nie napisałeś pierwszej wiadomości w odpowiednim dziale.
Nie napisałeś do czego Ci ta wkrętarka.
Nie napisałeś ile masz funduszy.

Wniosek?

Dla twojego spokoju przeczytałem już regulamin  :) :) :) :) :P :P :P :P

kwita

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 11 Marca 2017, 16:33:59 czas Polski »
Ja z czystym sumieniem mogę polecić takie modele:

Wiertarko-wkrętarka akumulatorowa Metabo BS18L Quick 18 V

Wiertarko-wkrętarka z udarem Metabo PowerMaxx BS Quickc 10,8 V

Z tego co mi wiadomo, kilka osób z forum ma takowe i chwali sobie, ja używam obu tych modeli od kilku lat. Mam wersje basic, czyli bez szybkiego demontowania uchwytów, po prostu trzeba chwycić i odkręcić... Wtedy były jeszcze Quick mniej popularne jak kupowałem. Na sprzęt i akumulatory 3 lata pełnej gwarancji.
Jeśli mogę coś zasugerować, to jeśli ma to być pierwsza wkrętarka to wziąłbym tę 18v, maksymalny moment to 48Nm, jest czym kręcić i sporo czasu pracuje na jednym aku. Ta mniejsza ma 36Nm.
« Ostatnia zmiana: 11 Marca 2017, 16:37:14 czas Polski wysłana przez kwita »

Offline gargul

« Odpowiedź #7 dnia: 11 Marca 2017, 22:50:12 czas Polski »
ja polecam zestaw combo makity 2 wkrętarki LCT204X2 lub jak ktoś kasiasty combo 14v a najlepiej 18v.
mi 10,8v wystarcza tym bardziej że kiedyś oznaczano tą moc jako 12v, dokupiłem na allegro trzecią baterię żeby coś w zapasie się ładowało.
druga udarowa wkrętarka mega funkcjonalna na zwykłej wiertło na udarze bit i skrzynki skręcam bez rozszczepiania dech i marnowania czasu z przekładaniem wiertło-bit.

na początku od razu zrobiłem test udaru i wkręt zwykły żółty 6,0x220 powoli ale cały wpakowana w suchy bal, jak będę kiedykolwiek zmieniał to tylko combo 18v

do 600zł
do 2000zł

Offline siwy6663

« Odpowiedź #8 dnia: 12 Marca 2017, 11:32:46 czas Polski »
Właśnie nie mogę się zdecydować 10 czy 18  :(

Offline gargul

« Odpowiedź #9 dnia: 12 Marca 2017, 12:15:22 czas Polski »
spójrz na ceny i eksploatacje do 10 baterie dokupisz za 100zł, jeśli nie jesteś profesjonalnym stolarzem wystarczy ci 10, 18 są dla ludzi używających tego na co dzien monterzy, stolarze, elektrycy, budowlańcy itd moc i wielkość baterii bez porównania. Znam sporo dekarzy co używają małych makita, HITACHI 12v bo łatwiej im po dachach skakać z nimi a drudzy co montują blachy elewacyjne w profil stalowy używają 18v.

Zresztą fachowcy maja często 2 rodzaje bo 10 gabarytowo mała pozwoli ci w środku szafki, szuflady działać

kwita

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 12 Marca 2017, 12:55:42 czas Polski »
Nie wiem dlaczego operujecie napięciem, to nie ma nic wspólnego z mocą, wkrętarka może mieć 14,4V i być słabsza od 10,8V. Z tego co widzę, to Makita 10,8V ma moment 24Nm a Metabo 10,8V ma 34Nm. Jeżeli będziesz chciał kiedykolwiek wkręcić większy wkręt do drewna to możesz o tym zapomnieć. Makita ma podaną wielkość wkręta max 5,1x63mm. To wcale nie są duże wkręty. Słaba może być przy dużo większych w twardszym drewnie Metabo 10,8V. Dlatego napisałem, że jeśli ma to być pierwsza wkrętarka, to 48Nm to jest takie minimum. Co z tego, że masz 2 Makity, jak żadną nie wkręcisz. Ta duża Metabo po zdjęciu uchwytu jest bardzo krótka i poręczna jeśli chcesz coś wkręcić lub przewiercić, zakładasz wiertło sześciokątne i jedziesz w miejscach trudno dostępnych (czyt. mało miejsca). 48Nm pozwoli Ci wkręcać wkręty 7x80 i większe, nawet z łbami sześciokątnymi. Małą nic nie zrobisz, jest bardziej na montaż. Dlatego mam obie, większa była pierwsza...

Offline gargul

« Odpowiedź #11 dnia: 12 Marca 2017, 13:01:09 czas Polski »
operuje napięciem bo to najłatwiejszy podział cenowy wiec skupmy sie na tym

ma 150 euro wiec ja polecam makite combo jak wyżej 10.8v COMBO!!!! bo ta druga ma 90Nm a ty komentujesz jakby tylko ta słabsza była po co zdejmować uchwyt jak mam druga krótka już gotową zakładam bit i jadę
« Ostatnia zmiana: 12 Marca 2017, 13:10:09 czas Polski wysłana przez gargul »

kwita

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 12 Marca 2017, 14:42:16 czas Polski »
Gargul, możesz mi pokazać regulację siły w tej wkrętarce 90Nm? chyba nigdy czymś takim nie pracowałeś, miałem okazję pracować Makitą 100Nm i chwila nieuwagi jak się zapomnisz, w płycie moment i przekręcisz śrubę na wylot. Zresztą, niech kupi co uważa...Dlatego też nie kupiłem wkrętarki bez regulacji... Nadaje się tylko do ciężkich prac...
Cena nie jest adekwatna do napięcia jak podajesz, wiertarka 10,8 V może kosztować nawet 1000zł, więc nie pisz że jest to wyznacznik przedziału cenowego. Nawet Metabo na sztuki jest droższa od Makity. Napięcie aku nic nie mówi, liczy się technologia aku i samej wkrętarki. Miarodajnie można oceniać pod potrzeby właśnie siłą wkręcania.

Offline hex

Offline Artkor

« Odpowiedź #14 dnia: 12 Marca 2017, 15:07:04 czas Polski »
Na dachach od paru lat katujemy trzy sztuki Dewalt-ów bezszczotkowych 14.4v, z czystym sumieniem mogę polecić.