30 Kwietnia 2026, 19:46:47 czas Polski

Autor Wątek: Ograniczniki głębokosci wiercenia po taniości  (Przeczytany 2805 razy)

Offline pigmey

Ograniczniki głębokosci wiercenia po taniości
« dnia: 13 Marca 2017, 22:29:29 czas Polski »
Witam,
Się okazało, ze potrzebne mi będą ograniczniki głębokości wiercenia, po dwa w rozmiarach 6, 8 i 10mm
Jako, że aby takowe zakupić musiałbym poświecić jakieś 20-30 złociszy to postanowiłem zrobić je sam - w końcu to nic innego jak kawałek tulejki z nagwintowanym otworem i śrubka zaciskową w tymże otworze...
Tylko ska wziąć tulejki? I do tego tanie/darmowe? Mi przydały się nakrętki M8 oraz łby śrub imbusowych... ;) Do tego kilka śrubek zaciskowych M4 i... Wyszło jak wyszło, najważniejsze, że działa :)
Zrobiłem po 2 sztuki w rozmiarach 6,8 oraz 10 (te ostatnie czekają na rozwiercenie wiertłem 10, którego jeszcze nie posiadam ;) )
Generalnie na pomysł wpadłem sam (szczerze) ale już po fakcie znalazłem gdzie w czeluściach youtube filmik z taka samą realizacją.
Poniżej kilka fotek z realizacji, niestety nie zrobiłem relacji z samego nawiercania i gwintowania otworów...

« Ostatnia zmiana: 13 Marca 2017, 22:33:18 czas Polski wysłana przez pigmey »
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.

Offline pigmey

Odp: Ograniczniki głębokosci wiercenia po taniości
« Odpowiedź #1 dnia: 13 Marca 2017, 22:31:11 czas Polski »
Poniżej jeszcze kilka fotek:
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.

mily68

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 13 Marca 2017, 22:57:45 czas Polski »
No i super! :)

Offline pajewski

« Odpowiedź #3 dnia: 15 Marca 2017, 18:54:17 czas Polski »
Mała rzecz, a jak cieszy!
Mi też nieraz się zdarza coś zrobić, a potem okazuje się, że ludzkość wcześniej to wymyśliła.

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #4 dnia: 15 Marca 2017, 19:10:43 czas Polski »
okazuje się, że ludzkość wcześniej to wymyśliła.

A ja robię po stolarsku   , szybko  i za darmo  :)( choć ograniczniki metalowe leżą w skrzynce )
Biorę klocek np12mm x 12mm  , trochę krótszy jak wiertło i przewiercam  go  ze sztorca na wylot. Następnie wystarczy go skrócić na odpowiednią długość ,brzegi ostre potraktować dłutem i mam ogranicznik jednym końcem oparty o futerko ( rurkę z drewna) :)

Offline GoPablo

« Odpowiedź #5 dnia: 22 Marca 2017, 20:54:18 czas Polski »
Ja robię tak jak kolega ale wycinam takie małe klocuszki ze sklejki np 15x15mm, i głębokość sobie dobieram poprzez wielokrotność tych klocków. sklejka łatwo się rozwarstwia, więc szybko można dobrać głębokość odcinając odpowiednią ilość warstw, ja to robię nożykiem, często jedna warstwa w sklejce to 1mm. Czasem robię tak samo jako kolega powyżej.