18 Kwietnia 2026, 11:20:18 czas Polski

Autor Wątek: Problem z aparatem fotograficznym.  (Przeczytany 3595 razy)

Offline SpecPiotr

Problem z aparatem fotograficznym.
« dnia: 18 Marca 2017, 19:39:38 czas Polski »
Jako, że rozmawiamy tu o wszystkim to zapytam o elektronikę.
Narzekacie co niektórzy, że jakość moich zdjęć jest do bani. Wygrzebałem więc dziś z czeluści szafy aparat fotograficzny. Jest jednak mały problem. W trybie ekspresowym rozładowuje on akumulatorki. Żona mi mówi, że aku nowe. Baterie też wsadzałem i jeszcze szybciej. Okazuje się, że problem ten w nim jest od dawna. Co się mogło stać z elektroniką ? A może już nie ma sensu doszukiwać się rozwiązania ? Nie chciałbym wyrzucać bo nie lubię pozbywać się czegoś co wygląda jak nowe.
Aparat to Kodak EasyShare Z740. Wiem, że szału nie ma ale na warsztat by się nadał.
Samo sie nie zrobi ale mogłoby sie samo wnosić.

Offline Łukasz G.

Odp: Problem z aparatem fotograficznym.
« Odpowiedź #1 dnia: 18 Marca 2017, 19:52:46 czas Polski »
Piter - robisz zdjęcia do bani bo: masz w nosie WB, korzystasz z ustawień auto, masz w nosie światło (a to mi się udało;-)), korzystasz z wbudowanej lampy, wysokie ISO - patrz pkt. 2 - raczej większość tzw. małp będzie robić podobne zdjęcia przy słabym oświetleniu we wnętrzach. Zmieniaj ustawienia White Balance w zależności od sytuacji, ustawiaj niskie ISO, korzystaj ze statywu albo z funkcji czasowego samowyzwalacza oraz wyczyść obiektyw. To pomaga;-) Oraz wietnamskie świnki - obowiązkowe...

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #2 dnia: 18 Marca 2017, 19:59:16 czas Polski »

Piter - robisz zdjęcia do bani bo: masz w nosie WB, korzystasz z ustawień auto, masz w nosie światło (a to mi się udało;-)), korzystasz z wbudowanej lampy, wysokie ISO

;D

Oraz wietnamskie świnki - obowiązkowe...

A wiesz która jest godzina w Tokio ???

A tak na serio. Preferuje amerykański styl użytkowania takich urządzeń. Czyli wciskam i ma być ;) Dlatego niektóre tematy chcę robić aparatem a nie telefonem. A ten jak na złość lipnie działa.

Offline Łukasz G.

« Odpowiedź #3 dnia: 18 Marca 2017, 20:03:40 czas Polski »
No i właśnie dla tego robisz zdjęcia do bani :D Ale da się z tym żyć...i to nie jest zaraźliwe.

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #4 dnia: 18 Marca 2017, 20:06:49 czas Polski »
Pobij mnie jeszcze najlepiej.

;D

To wiemy już, że zdjęcia robię kiepskie. Uratować mnie może aparat bo ten jakoś lepiej radzi sobie z takimi użytkownikami jak ja. Tylko te nieszczęsne rozładowywanie.
Miałem kupować nowy fon ale nie chce mi się wszystkiego przenosić i ustawiać dlatego padło na aparat. A ten coś też mnie nie lubi.

m_kola

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 18 Marca 2017, 20:23:06 czas Polski »
Sprawdź czy autofocus nie jest w  trybie continous czyli czy nie ostrzy cały czas. Do zdjęć produktu wystarczy single czyli łapie ostrość to w monecie naciśnięcia spustu migawki.

Offline Henry

« Odpowiedź #6 dnia: 18 Marca 2017, 21:20:18 czas Polski »
Coś mi się kojarzy że to wada fabryczna Kodaków. Raczej nie do naprawy. Chyba żeby przerobić na zasilacz skoro i tak będziesz używał w warsztacie.

Offline marek20

« Odpowiedź #7 dnia: 18 Marca 2017, 21:57:42 czas Polski »
Hłe hłe mnie też aparaty nie lubią :P
Canon zawsze jest rozładowany gdy jest potrzebny.
Go pro Zawsze brakuje miejsca na karcie pamięci gdy trzeba coś nagrać.
Tochibie czy jak to tam to wszystkiego brakuje. Szkiełka na Obiektywie brakuje !! ;D
Tak więc powiem tak. Wszystkie baterie to dzisiaj kupa produkowana przez chinoli...
Poza akumulatorkami festoola ;)

Offline piociso

« Odpowiedź #8 dnia: 18 Marca 2017, 22:18:50 czas Polski »
A ten aparat rozładowuje Ci AKUMULATORKI czy baterie? Zobaczy do instrukcji, czy on nie musi mieć baterii (a nie akumulatorków). Zdarza się w kiepskich (tańszych) aparatach, że nie chcą chodzić na akumulatorkach.

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #9 dnia: 19 Marca 2017, 08:10:14 czas Polski »
kiepskich (tańszych) aparatach

Jak go kiedyś kupowałem to zastanawiałem się po co taki drogi kupuję :o

Normalnie na aku śmigał. Na bateriach zresztą też. ...daeno temu.

kozio

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 19 Marca 2017, 08:26:25 czas Polski »
Aparat to proste urządzenie ale podstawy trzeba ogarnąć. Temat razem z Henrykiem poruszymy za tydzień w Lublinie.

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #11 dnia: 19 Marca 2017, 08:27:47 czas Polski »
Kurde czasu na picie nam zbraknie tyle tematów do poruszenia ;D

Offline maniek7

« Odpowiedź #12 dnia: 19 Marca 2017, 09:55:21 czas Polski »
Koledzy jeśli chcecie mieć zawsze naładowane aku to polecam Sanyo Eneloop, u mnie nie raz leżą po 3-4 miesiące w lampie i jest OK. Lepszych nie miałem

Offline mario78

« Odpowiedź #13 dnia: 18 Lutego 2022, 18:51:36 czas Polski »
Właśnie dlatego chodzimy na rodzinne sesje u fotografa, by nie mieć problemów ze sprzętem, zresztą do robienia zdjęć, trzeba mieć talent i wiedzę.
Kończę biurko,wpadnie fotograf na sesję ;) Dodam do realizacji. Perfidnie wrzucają temat aby się zareklamować,masakra.