08 Maja 2026, 11:36:08 czas Polski

Autor Wątek: Księżycowe drewno co o tym myślicie?  (Przeczytany 18532 razy)

Offline zgurysyn

Odp: Księżycowe drewno co o tym myślicie?
« Odpowiedź #45 dnia: 04 Stycznia 2018, 10:35:40 czas Polski »
Luzik..
Wpadnij do powitalni, napisz cos o sobie i bedzie ok
Fajna miejscowa..latasz??

Moje rodzinne strony :D

ja z kolei pochodzę z Białegostoku, ale od kiedy pierwszy raz pojechałem w góry na snowboard stwierdziłem, że bez sensu jest mieszkanie nie w górach ;)
latać więc latam, ale hopeczki na rowerze i snowboardzie

mefjuu

• Gość
« Odpowiedź #46 dnia: 04 Stycznia 2018, 11:30:27 czas Polski »
O, okolice widzę :). Jak się mają trasy (mtb) na Żarze?

Offline cumbajszpil

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Volenti non fit iniuria
  • View Gallery
« Odpowiedź #47 dnia: 04 Stycznia 2018, 11:47:48 czas Polski »

Offline zgurysyn

« Odpowiedź #48 dnia: 04 Stycznia 2018, 11:50:56 czas Polski »

w zasadzie bez zmian.  pomimo rosnącej konkurencji dalej jest to najlepszy i najbardziej popularny Bikepark w Polsce. w międzyczasie działam też przy ich budowie. na początku tego sezonu trasa AIRLINE przeszła solidny remont, trasa EASYLINE miała natomiast 1,5km, a teraz ma 4.

w przyszłym roku kolejne nowości, ale odbiegamy trochę od tematu Panowie ;)

Offline zgurysyn

« Odpowiedź #49 dnia: 04 Stycznia 2018, 11:52:24 czas Polski »
jak księżycowe to może i takie coś się przyda
http://www.chinadragon.com.au/wp-content/uploads/2015/02/Fengshui-in-the-Lubanjing-Divine-Carpenters-Classic.pdf
;D

dzięki! takich właśnie konkretów szukam, ale ciężko coś znaleźć :)

Offline krit 6

« Odpowiedź #50 dnia: 04 Stycznia 2018, 12:05:58 czas Polski »
Pany,koniec pisania, koniec czytania, piły w dłoń, i na koń, drewno ciąć, rąbać rżnąc.jeszcze tylko kilka dni zostało,czasu zatem macie mało.

mefjuu

• Gość
« Odpowiedź #51 dnia: 04 Stycznia 2018, 12:06:14 czas Polski »

w zasadzie bez zmian.  pomimo rosnącej konkurencji dalej jest to najlepszy i najbardziej popularny Bikepark w Polsce. w międzyczasie działam też przy ich budowie. na początku tego sezonu trasa AIRLINE przeszła solidny remont, trasa EASYLINE miała natomiast 1,5km, a teraz ma 4.

w przyszłym roku kolejne nowości, ale odbiegamy trochę od tematu Panowie ;)

Dzięki, ale osobiście wolę single na Magurce, którą zapewne widzisz z okna :)

Offline cumbajszpil

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Volenti non fit iniuria
  • View Gallery
« Odpowiedź #52 dnia: 04 Stycznia 2018, 12:12:57 czas Polski »
We wcześniejszym poście pisałem o klasyce chińskiej Luban jing i cięciu drzew
poniżej stronka z tejże ksiażki

edit
zapomniałem, że przez dziwne zdarzenie losu jakieś kilkaset postów trafiło do kosza i ich już nie odzyskałem ;D
« Ostatnia zmiana: 04 Stycznia 2018, 12:15:29 czas Polski wysłana przez cumbajszpil »

Offline Berbelek

« Odpowiedź #53 dnia: 04 Stycznia 2018, 13:28:41 czas Polski »
Ostatnio przeglądałem „ Przewodnik dla cieśli, obejmujący cały zakres ciesielstwa” Jana Heuricha. Wprawdzie nic o księżycu nie ma, ale o ścinaniu jak najbardziej:

„O ścinaniu czyli spuszczaniu drzewa.

Powszechnie przyjętem jest, iż drzewo na budulec przeznaczone, ścinać należy w miesiącach zimowych, od Listopada do końca Lutego; lecz rzadko zwracano uwagę na to, że drzewo ścięte w tym czteromiesięcznym okresie, niejednostajnej bywa dobroci na budulec, i że jest pewna kilkotygodniowa pora, w której ścięte drzewo najlepiej się zachowuje.
   Średniowieczni budowniczowie i cieśle, którzy z taką znajomością natury drzewa wykonywali wiązania drewniane, zwykle radzili ścinać drzewo na budulec w ostatnim tygodniu roku, od 24 Grudnia do 1 Stycznia; tegoż zdania byli także autorowie starożytni piszący o budownictwie, i potwierdzają to także liczne doświadczenia w ostatnich latach dokonane.
   Jedno z tych doświadczeń przytoczymy.
   Cztery kłody sosnowe równego wieku i z jednej miejscowości wybrane, ścięte zostały, pierwsza w końcu Grudnia, druga w końcu Stycznia, trzecia w końcu Lutego, a czwarta w końcu Marca.
   Następnie obrobiono je na belki jednakowego wymiaru, i przy jednakowych warunkach, w środku ich długości stosownie obciążono aż do złamania belek.
   Wypadek okazał, że belka z drzewa ściętego w Grudniu, wytrzymała ciężar około 2 razy większy od belki ściętej w Marcu, i  że przy jednakowem wygięciu przed złamaniem, wytrzymałość
drzewa ściętego w Styczniu była 12%
drzewa ściętego w Lutym była 20%
drzewa ściętego w Marcu była 38%
była mniejszą od wytrzymałości drzewa ściętego w Grudniu.
   Żerdzie ścięte w Grudniu, po 17 latach jeszcze były zdrowe, gdy tymczasem takież same żerdzie ścięte w Lutym, już po 4 latach łamały się. Słupy wyrobione z drzewa ściętego w Grudniu zakopane w ziemię, dwa razy dłużej wytrzymały, aniżeli słupy z drzewa ściętego w Lutym.”

Offline amciek

« Odpowiedź #54 dnia: 04 Stycznia 2018, 14:36:56 czas Polski »
Ostatnio przeglądałem „ Przewodnik dla cieśli, obejmujący cały zakres ciesielstwa” Jana Heuricha. Wprawdzie nic o księżycu nie ma, ale o ścinaniu jak najbardziej:

„O ścinaniu czyli spuszczaniu drzewa.

Powszechnie przyjętem jest, iż drzewo na budulec przeznaczone, ścinać należy w miesiącach zimowych, od Listopada do końca Lutego; lecz rzadko zwracano uwagę na to, że drzewo ścięte w tym czteromiesięcznym okresie, niejednostajnej bywa dobroci na budulec, i że jest pewna kilkotygodniowa pora, w której ścięte drzewo najlepiej się zachowuje.
   Średniowieczni budowniczowie i cieśle, którzy z taką znajomością natury drzewa wykonywali wiązania drewniane, zwykle radzili ścinać drzewo na budulec w ostatnim tygodniu roku, od 24 Grudnia do 1 Stycznia; tegoż zdania byli także autorowie starożytni piszący o budownictwie, i potwierdzają to także liczne doświadczenia w ostatnich latach dokonane.
   Jedno z tych doświadczeń przytoczymy.
   Cztery kłody sosnowe równego wieku i z jednej miejscowości wybrane, ścięte zostały, pierwsza w końcu Grudnia, druga w końcu Stycznia, trzecia w końcu Lutego, a czwarta w końcu Marca.
   Następnie obrobiono je na belki jednakowego wymiaru, i przy jednakowych warunkach, w środku ich długości stosownie obciążono aż do złamania belek.
   Wypadek okazał, że belka z drzewa ściętego w Grudniu, wytrzymała ciężar około 2 razy większy od belki ściętej w Marcu, i  że przy jednakowem wygięciu przed złamaniem, wytrzymałość
drzewa ściętego w Styczniu była 12%
drzewa ściętego w Lutym była 20%
drzewa ściętego w Marcu była 38%
była mniejszą od wytrzymałości drzewa ściętego w Grudniu.
   Żerdzie ścięte w Grudniu, po 17 latach jeszcze były zdrowe, gdy tymczasem takież same żerdzie ścięte w Lutym, już po 4 latach łamały się. Słupy wyrobione z drzewa ściętego w Grudniu zakopane w ziemię, dwa razy dłużej wytrzymały, aniżeli słupy z drzewa ściętego w Lutym.”
Tylko co z tego jak zaraz znajdziesz mundrego, który powie, ze dzisiaj nauka tego nie potwierdza. A pogon za kasa spowoduje, ze i tak beda rznac te drzewa przez caly rok.

Offline zgurysyn

« Odpowiedź #55 dnia: 05 Stycznia 2018, 08:57:22 czas Polski »
„O ścinaniu czyli spuszczaniu drzewa.....”
Tylko co z tego jak zaraz znajdziesz mundrego, który powie, ze dzisiaj nauka tego nie potwierdza. A pogon za kasa spowoduje, ze i tak beda rznac te drzewa przez caly rok.

amciek - w tym wątku nie interesują nas tacy "mundrzy"
jesteśmy tutaj chyba świadomymi praktykami, a nie teoretykami czy korpośmieciami? :)

Offline Jakacor

« Odpowiedź #56 dnia: 05 Stycznia 2018, 09:53:52 czas Polski »
korpośmieciami
Naprawde? Jakies kompleksy?

sgt_raffie

• Gość
« Odpowiedź #57 dnia: 05 Stycznia 2018, 10:00:44 czas Polski »
Najwyrazniej jakie sa..
Zgursyn - wez sie przedstaw w odpowienim dziale jak chcesz prowadzic dyskusje...

Offline amciek

« Odpowiedź #58 dnia: 05 Stycznia 2018, 20:41:42 czas Polski »
„O ścinaniu czyli spuszczaniu drzewa.....”

amciek - w tym wątku nie interesują nas tacy "mundrzy"
jesteśmy tutaj chyba świadomymi praktykami, a nie teoretykami czy korpośmieciami? :)
Zgadzam sie z Toba. Ale nawet jakbys chcial kupic powiedzmy wiezbe na dom scieta wg. tych zasad to gdzie i jak to zrobic? Chyba, ze trafisz na naprawde wyrozumiałego lesnika. Nie znam dokladnie zasad panujacych w lesie przy scince ale coś mi ciezko uwierzyć, ze zrobia dla Ciebie wyjątek. Wiesz jak i gdzie kupic taki drzewo?

fyme

• Gość
« Odpowiedź #59 dnia: 05 Stycznia 2018, 21:05:29 czas Polski »
Już widzę jak leśnik w czasie świąt Bożego Narodzenia czeka na skraju lasu z otwartymi ramionami na chętnych do wycinki...