Witam wszystkich "drewniarzy" sowim pierwszym postem tutaj, przy okazji życząc zajebistego drewnianego roku

film "księżycowe drewno" oglądałem jakiś czas temu i temat chodził mi od tego czasu po głowie. teraz mam doskonałą okazję i chciałbym wypróbować tą "technologię" w praktyce podczas budowy domku na drzewie, oraz wiaty na terenie mojego niewielkiego domu i pensjonatu na Górze Żar w Beskidach (
www.radihaus.pl)
plan jest z grubsza taki jak na załączonych poniżej obrazkach. mam okazję pozyskać drewno z prywatnego lasu w okolicy domu i wyciąć je we właściwie dowolnej chwili. pozyskane drewno chciałbym użyć jako pale/słupy nośne dla domku i wiaty, oraz być może konstrukcja dachowa wiaty. w związku z tym, że będzie to moja pierwsza tego typu budowa mam kilka pytań:
1. czy dysponuje ktoś wiedzą kiedy konkretnie wycinać drewno? dzień / data / godzina ?
2. czy po wycince drzew w powiedzmy w lutym lub marcu, mogę rozpocząć pracę z nim w maju? czy nie będzie za wcześnie? czy nie powinny "przeschnąć"? z filmu wynika, że woda w tym drewnie jest właśnie w takim "optymalnym stanie skupienia"...
3. czy okorowanie jest w takim wypadku konieczne? wolałbym zachować naturalny wygląd i fakturę kory, a ewentualnie w przyszłości poddać je kosmetyce jeśli będzie niezbędna
4. jak umocować takie pale w ziemi? na jaką głębokość i jak zabezpieczyć część będącą pod ziemią?
postępy prac będę oczywiście relacjonował na bieżąco na fejsbukowym fanpejdżu Radihaus & Treehaus Żar

z Góry (Żar) dzięki za odpowiedź!