11 Maja 2026, 05:08:51 czas Polski

Autor Wątek: Księżycowe drewno co o tym myślicie?  (Przeczytany 18540 razy)

Offline maniek7

Odp: Księżycowe drewno co o tym myślicie?
« Odpowiedź #30 dnia: 13 Lipca 2017, 10:26:09 czas Polski »
amciek mnie się wydaje że niezależnie od wybranej technologii i materiałów jednym z ważniejszych czynników kształtujących ostateczną cenę jest Twój czas który poświęcisz budowie. Pomijając kwestie co kto umie zrobić(bo wszystkiego nikt nie umie) cena może spaść nawet o połowę- oczywiście wtedy budujemy kilka lat :)
Możesz pójść także w:
http://www.drewnozamiastbenzyny.pl/strawbale-czyli-domy-z-gliny-i-slomy/

Mam kilka przykładów z życia odnośnie budowania domów ale to tyczy się wszystkiego np. jedzenia za które przepłacamy kilkaset procent bo szkoda Nam poświęcić pół godziny na zrobienie itd. itd.

Offline L4

« Odpowiedź #31 dnia: 13 Lipca 2017, 20:38:50 czas Polski »
Ja nie dotrwałem nawet do 1/3 filmu.

A temat i wszedł na główną antenę:

Offline Rizer

« Odpowiedź #32 dnia: 14 Lipca 2017, 08:28:17 czas Polski »
A ja po zobaczeniu tego filmu, od razu znajomym rozesłałem, jest genialny.

- Tapatalk

,,Dla człowieka który ma tylko młotek, wszystko zaczyna wyglądać jak gwóźdź"
                                                                Abraham Maslow

Klo

• Gość
« Odpowiedź #33 dnia: 14 Lipca 2017, 19:16:46 czas Polski »
Ja nie dotrwałem nawet do 1/3 filmu.
Twardziel jesteś. ;)
A temat i wszedł na główną antenę:
Tu też odpadłem po trzech minutach.

RomanW

• Gość
« Odpowiedź #34 dnia: 26 Listopada 2017, 22:12:51 czas Polski »
Do wycięcia i wykorzystania mam starego orzecha włoskiego i starą czeresnię. Oba zdrowe. Wycinka 3 stycznia 2018. Będzie to moje pierwsze księżycowe drewno. O wynikach potem.

meridox

• Gość
« Odpowiedź #35 dnia: 26 Listopada 2017, 23:23:37 czas Polski »
będziesz z nich skrzypki robił? ;D

RomanW

• Gość
« Odpowiedź #36 dnia: 27 Listopada 2017, 20:02:48 czas Polski »
Zaraz tam skrzypki. Okoruję i dam mu poleżeć aż się zastanowię. A wyciąć muszę, bo dom chcę tam ustawić  ;)

meridox

• Gość
« Odpowiedź #37 dnia: 27 Listopada 2017, 21:12:02 czas Polski »
jakbyś długo się zastanawiał i nic nie wymyślił to się zlituję i przygarnę jakby co ;)

RomanW

• Gość
« Odpowiedź #38 dnia: 27 Listopada 2017, 22:15:08 czas Polski »
Dobrze wiedzieć, że takie dobre dusze wokół :)  Ale, ale. Była dzisiaj pani z ochrony zabytków i się okazało, że mam też możliwosć spuszczenia żywotnika, bo się rozłupał w czasie wichury. Ma 8 metrów i jest gruby. Zachęca mnie to. Może nawet foty wrzucę.
« Ostatnia zmiana: 27 Listopada 2017, 22:17:08 czas Polski wysłana przez RomanW »

Offline zgurysyn

« Odpowiedź #39 dnia: 03 Stycznia 2018, 21:28:59 czas Polski »
Witam wszystkich "drewniarzy" sowim pierwszym postem tutaj, przy okazji życząc zajebistego drewnianego roku :)

film "księżycowe drewno" oglądałem jakiś czas temu i temat chodził mi od tego czasu po głowie. teraz mam doskonałą okazję i chciałbym wypróbować tą "technologię" w praktyce podczas budowy domku na drzewie, oraz wiaty na terenie mojego niewielkiego domu i pensjonatu na Górze Żar w Beskidach (www.radihaus.pl)

plan jest z grubsza taki jak na załączonych poniżej obrazkach. mam okazję pozyskać drewno z prywatnego lasu w okolicy domu i wyciąć je we właściwie dowolnej chwili. pozyskane drewno chciałbym użyć jako pale/słupy nośne dla domku i wiaty, oraz być może konstrukcja dachowa wiaty. w związku z tym, że będzie to moja pierwsza tego typu budowa mam kilka pytań:
1. czy dysponuje ktoś wiedzą kiedy konkretnie wycinać drewno? dzień / data / godzina ?
2. czy po wycince drzew w powiedzmy w lutym lub marcu, mogę rozpocząć pracę z nim w maju? czy nie będzie za wcześnie? czy nie powinny "przeschnąć"? z filmu wynika, że woda w tym drewnie jest właśnie w takim "optymalnym stanie skupienia"...
3. czy okorowanie jest w takim wypadku konieczne? wolałbym zachować naturalny wygląd i fakturę kory, a ewentualnie w przyszłości poddać je kosmetyce jeśli będzie niezbędna
4. jak umocować takie pale w ziemi? na jaką głębokość i jak zabezpieczyć część będącą pod ziemią?

postępy prac będę oczywiście relacjonował na bieżąco na fejsbukowym fanpejdżu Radihaus & Treehaus Żar :)

z Góry (Żar) dzięki za odpowiedź!

Fulicarius

• Gość
« Odpowiedź #40 dnia: 04 Stycznia 2018, 08:24:36 czas Polski »
Przeczytaj regulamin to i może ktoś coś podpowie

djaworek

• Gość
« Odpowiedź #41 dnia: 04 Stycznia 2018, 09:22:04 czas Polski »
Podpowie albo i nie podpowie a darmowa niemal nachalna reklama poleciała w świat ;D

Offline Emejcz

« Odpowiedź #42 dnia: 04 Stycznia 2018, 09:35:34 czas Polski »
Co do filmu - oglądałem go już dawno temu, bardzo go lubię i czasami wracam obejrzeć ponownie.
Co do autora, oglądałem prawie wszystkie jego filmy.
To co mogę powiedzieć na podstawie obserwacji, to na bank sam film nie jest reklamą tego austriaka jak niektórzy sądzą, a sam autor ogólnie musi znać niemiecki, bo jego "research" opiera się głównie na niemieckojezycznych źródłach których tłumaczenia przygotowuje sam (lub ktoś mu pomaga).

Offline zgurysyn

« Odpowiedź #43 dnia: 04 Stycznia 2018, 09:39:35 czas Polski »
Podpowie albo i nie podpowie a darmowa niemal nachalna reklama poleciała w świat ;D

drodzy Panowie,
przpraszam, nie chodziło tu bynajmniej o reklamę. posta niestety nie mogę edytować ani usunąć (albo nie potrafię), ale jeśli tak bardzo to przeszkadza to proszę admina o zrobienie tego za mnie, a zadam pytania jeszcze raz w czystym poście.

sgt_raffie

• Gość
« Odpowiedź #44 dnia: 04 Stycznia 2018, 09:56:18 czas Polski »
Luzik..
Wpadnij do powitalni, napisz cos o sobie i bedzie ok
Fajna miejscowa..latasz??

Moje rodzinne strony :D