30 Maja 2026, 05:12:20 czas Polski

Autor Wątek: Kołłątaja Triton TDJ600  (Przeczytany 9693 razy)

Offline SpecPiotr

Odp: Kołłątaja Triton TDJ600
« Odpowiedź #15 dnia: 28 Marca 2017, 22:16:28 czas Polski »
Gwarancja będzie trwała a w rękojmi możesz zażadać wymiany na nowy. W przypadku rękojmi nie przechodzi przez serwis tylko sorzedawca odpowiada. Szczegóły musisz dopytać lub doczytać bo nie chcę Cię wprowadzić w błąd ale różnice są spore jak dla konsumenta i w Twoim przypadku korzystniejsze.
Samo sie nie zrobi ale mogłoby sie samo wnosić.

JanZ

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 29 Marca 2017, 08:14:02 czas Polski »
Za gwarancję odpowiada producent, za rękojmie odpowiada sprzedawca. Tak w skrócie ;)

m_kola

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 29 Marca 2017, 08:25:00 czas Polski »
No dobrze to pytanie teoretyczne. Jeśli rękojmia obowiązuje przez 2 lata, to po 1,5 roku użytkowania stwierdzam wadę i mogę żądać wymiany na sprzęt? Pytam teoretycznie bo dla mnie to cwaniactwo. Jeśli mam np jakieś rysy na stopie (zaznaczyłem z boku linię środka fezu) to mogę zwrócić się o wymianę na nowy?

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #18 dnia: 29 Marca 2017, 09:52:26 czas Polski »
Masz jakiś czas id momentu wykrycia wady. A wadę możesz wykryć nawet za rok. Doświadczenie pokuzaje, że sprzedawcy bronią się strasznie przed rękojmią i wciskają ludziom ciemnote.
Samo sie nie zrobi ale mogłoby sie samo wnosić.

m_kola

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 29 Marca 2017, 11:00:29 czas Polski »
Trochę drążę temat i znalazłem fajnie opisane opcje w przypadku pierwszej reklamacji i kolejnej.
Generalnie dla mnie sprawa sprowadza się do tego, że trzeba spróbować powalczyć o swoje.

Offline RobRob

« Odpowiedź #20 dnia: 29 Marca 2017, 18:45:29 czas Polski »
Tu się dzwoni mówi się o co chodzi i sprawa załatwiona
http://konsumenci.org/

m_kola

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 29 Marca 2017, 19:11:04 czas Polski »
Na razie wysłałem pismo do sprzedawcy i zamówiłem kuriera. Zobaczymy w przyszłym tygodniu jak dojdzie sprzęt.

Offline dekiel.pl

« Odpowiedź #22 dnia: 31 Marca 2017, 12:20:35 czas Polski »
Gwarancja będzie trwała a w rękojmi możesz zażadać wymiany na nowy

Doprecyzuję

...Definicja rękojmi oznacza odpowiedzialność sprzedawcy w związku z ujawnioną wadą fizyczną lub wadą prawdą kupionego towaru. Klient może od nas żądać:
wymiany towaru na nowy;
naprawy towaru;
obniżenia ceny;
odstąpienia od umowy – o ile wada jest istotna.

i dalej

...Wybór żądania zależy od konsumenta. Jeżeli przedsiębiorca nie zgadza się z tym wyborem, może pod pewnymi warunkami zaproponować inne rozwiązanie, ale musi się to odbywać w ramach przesłanek dozwolonych prawem. Pod uwagę mogą być brane następujące okoliczności:
łatwość i szybkość wymiany lub naprawy towaru;
charakter wady – istotna czy nieistotna;
to, czy towar był wcześniej reklamowany..
https://dekiel.pl - Narzędzia stolarskie do pracy z drewnem

m_kola

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 04 Kwietnia 2017, 15:56:21 czas Polski »
Dostałem dzisiaj telefon od sprzedawcy. Poprosił o numer konta żeby zwrócić kasę. Twierdzi, że sprawdzali na jeszcze 3 innych egzemplarzach i każdy miał to samo.
Tak więc pytanie brzmi: jaka jest alternatywa w podobnych pieniądzach?

m_kola

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: 04 Kwietnia 2017, 16:31:52 czas Polski »
Ciekawostka: dzwoniłem do jednego dystrybutora wymienionego na stronie Tritona przedstawiając problem i pytając czy może sprawdzić w swoich egzemplarzach czy ten problem występuje. Na jutro zobaczyć i twierdzi, że zawsze sprawdza bo już kilka takich reklamacji miał.

m_kola

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: 13 Kwietnia 2017, 22:37:51 czas Polski »
Drogi pamiętniku,
Otrzymałem dzisiaj inny egzemplarz tegoż sprzętu. Na początku ręce opadły bo ten sam szajs. Sprzedawca dołączył nawet deskę na której testował natomiast robił test przy połączeniu równoległym. Zupełnie bez sensu. Błąd mocno się kumulował przy połączeniu prostopadłym (T).
Najpierw wnikliwie obejrzałem filmy z akademii YT i zauważyłem, że kilkakrotnie operator wycofuje frez i ponawia w tym samym miejscu. Ok, udało się osiągnąć równe licowanie prostopadłych powierzchni. Został jednak kolejny błąd a mianowicie linie na obu elementach się nie schodziły. Tutaj starczyło wyregulować przezroczyste okienko z liniami frezowania. Myślę, że znaczenie ma też pewien trik a mianowicie po ustawieniu wysokości frezowania pokrętło regulacji trzeba chyba dać lekko w górę. Wtedy blat się ustawia poprawnie. Na pewno coś takiego zauważyłem przy skrajnie niskim położeniu blatu.
Reasumując sprzęt chyba zostanie. Wolałbym bez takich kombinacji ale jest to jedyna alternatywa nisko budżetowa w stosunku do domino, maffela czy innych sprzętów kierujących wielokrotnie więcej. Trzeba po prostu kołkarkę wyregulować i wyczuć.

Offline Tomek86

« Odpowiedź #26 dnia: 23 Lipca 2017, 20:05:18 czas Polski »
m_kola i jak po czasie sprawuje Ci się ten sprzęt. Przymierzam się do niego ale po przeczytaniu Twoich perypetii i, tego że praktycznie każdy egzemplarz tak ma nabrałem sporo wątpliwości.

m_kola

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: 24 Lipca 2017, 16:34:05 czas Polski »
Jest OK chociaż nie bez wad. Trzeba skalibrować to okienko i wtedy jest powtarzalność. Niestety nie posiada ograniczników skrajnych oraz ma przesunięcie frezów względem obudowy co skutkuje tym, że jeśli frezujemy przykładając obudowę do brzegu elementu to średnio się zejdzie. Generalnie można frezować tylko do skalibrowanej podziałki.
Jako, że nie ma innej alternatywy w tym budżecie to kupiłbym drugi raz. Jakbym miał 4x tyle kasy to kupiłbym maffela :)

Żeby nam się chciało tak jak nam się nie chce...

Offline Tomek86

« Odpowiedź #28 dnia: 24 Lipca 2017, 17:53:47 czas Polski »
Dzięki za odpowiedź. Wiadomo, że chodzi o kase :) Trochę się jednak zniechęciłem i chyba pójdę inną drogą, w budżecie około 1000zł jaki posiadam zdecyduje się chyba na lamelownice Makity PJ7000.

m_kola

• Gość
« Odpowiedź #29 dnia: 24 Lipca 2017, 18:02:10 czas Polski »
Lamelownica a kołkarka to zupełnie różne zastosowania.

Żeby nam się chciało tak jak nam się nie chce...