Dzisiaj projekt zakończony, a zaczęty przedwczoraj około południa. Zrobiłem to w podobny sposób ja kolega Krit 6 napisał.
trochę inaczej
Pierwsza koncepcja byłą wyrównać wysokości wszystkich stopni do jednakowego wymiaru.
Jak pisałem, różnica jest 50mm, a ilość stopni to 14.
Tak więc 50mm podzieliłem przez 14 i wyszło 3.57mm (około)
tak więc pierwszy stopień należy podwyższyć o 3.57mm, drugi o 7.14mm, trzeci o 10.71mm i tak dalej.
Może spróbuje opisać skąd takie wyniki.
Różnicę jaką jaką mamy do skorygowania dzielimy przez ilość stopni, aby rozłożyć ją równo na wszystkie stopnie.
Każdy kolejny stopień należy podnieść o 3.57mm w stosunku do podniesionego już wcześniej stopnia, dlatego też wartość podniesienia zwiększa się w taki sposób jak napisałem wcześniej.
Nie wiem czy jasno to opisałem, ale mam nadzieję że tak.
Wracając do schodów.
Ponieważ oryginalna wysokość podłogi na dolnym piętrze będzie podniesiona o 30mm, więc pomyślałem sobie czemu nie skorygować wymiarów nieco inaczej. W celu uniknięcia sytuacji że pierwszy stopień będzie niższy o 30mm (po położeniu podłogi).
W drugiej koncepcji założyłem że aby wszystkie stopnie były idealnie równe po położeniu podłogi należy podnieść je o te 30mm, ale wtedy brakuje mi jeszcze 20 mm na ostatnim stopniu. Tak więc 20mm podzieliłem przez 13 tym razem, bo pierwszy stopień będzie już na właściwej wysokości. Wyszło 1.54mm
Tak więc pierwszy stopień będzie o 30mm wyżej, drugi o 31.5mm, trzeci o 33mm i tak dalej.