16 Czerwca 2026, 20:44:07 czas Polski

Autor Wątek: eksplantacja oleiniarek  (Przeczytany 5604 razy)

Offline brylajar

eksplantacja oleiniarek
« dnia: 18 Kwietnia 2017, 16:51:37 czas Polski »
Witam...
Nie chce by temat był ściśle określony pod jeden problem, żeby mógł pomoc wiekszej liczbie didowiczów.
Ogólnie chodzi o smarowania tz. Czym smarujecie gdzie, jak często no i w jakich maszynach to tez jest ważne. Dodam ze posiadam Brandta kd 69 serwisanci mówili ze tylko specjalne smary do posówu specjalne do stacji z klejem no i do prowadnic liniowych cena takich smarów to 200zł za 1kg a każdy inny. Posów posmarowałem miedziowym bo musiałem, a specjalnego nie posiadam nie mogłem sobie pozwolić na niego w danej chwil i nie żałuje świetnie sie spisuje a jest dużo tańszy. Z czystym sumieniem mogę polecić. Nie ma objawów takich jak mówili ze inny może kapac co wiąże sie z brudzeniem plyt itp. Itd. Ciekawy jestem czy tez można zastąpić smar z agregatu klejacego tam można sporo nakisić. Czytałem ze pewien Pan smaruje ceramicznym i bardzo chwalił. W sumie to z tad ten temat na tym forum. Panowie i Panie piszczie co wiecie wszystko sie sprzyda

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +65/-7
  • View Gallery
Odp: eksplantacja oleiniarek
« Odpowiedź #1 dnia: 18 Kwietnia 2017, 18:22:53 czas Polski »
Panowie i Panie piszczie co wiecie

Wiem ,że powinieneś poprawić błędy w tytule

Offline Robsonik

Odp: eksplantacja oleiniarek
« Odpowiedź #2 dnia: 19 Kwietnia 2017, 00:27:30 czas Polski »
Pierwsza sprawa to koniecznie popraw temat lub wyjaśnij znaczenie tytułu. Co do smarów do oklejarek to serwisanci dobrze Ci radzą. Każda maszyna ma inne miejsca do smarowania, są one opisane w instrukcji. Wałek klejowy pracuje w temperaturze około 200 stopni, więc nie wsadzisz tam byle czego. Nie każdy smar nadaje się też do transmisji. Po dłuższej eksploatacji może tracić właściwości i może się łączyć w trocinami i możesz zniszczyć podzespoły.