24 Kwietnia 2026, 22:34:36 czas Polski

Autor Wątek: Sprzęt na warsztat do 45 tyś zł prośba o pomoc  (Przeczytany 6104 razy)

Offline ebolus

Sprzęt na warsztat do 45 tyś zł prośba o pomoc
« dnia: 19 Kwietnia 2017, 15:15:48 czas Polski »
Witam wszystkich czytających

Przedstawię moją sytuację życiową , aby wyjaśnić sytuację dlaczego tu się znalazłem

Walcze z rakiem już 4 lata i miało mnie tu już dawno nie być , ale  z natury jestem osobą o silnym charakterze to się nie poddaje.
Miałem własną działalnośc w niemczech i zajmowałem się budowlanką.Niestety diagnoza lekazy położyła mnie do łóżka na dwa lata (chemia radio i mnostwo operacji....)  nie bede tu nikogo straszył
Kupka drobnych się skonczyła a żyć dalej trzeba...
Mam znaczny stopień niepelnosprawności i mogę starać sie o dofinansowanie do działalności.Kwota do otrzymania to około 45 tyś zł.
Mam ogromną prośbę do wszystkich tych ,  którzy mają odrobinę czasu i przede wszystkich chęci , aby doradzić mi w zakupie potrzebnego sprzetu.Chce zająć się produkcją donic drewnianych ( wiem że brzmi trochę dziwnie bo dopiero zaczynam ) .Moję doświadczenie stolarskie jest niewielkie , ale lata temu pomagałem bratu w zakładzie stolarskim więc jakieś podstawy znam i wiem że jest to ciężki kawałek chleba. Obecnie robie donice u siebie w piwnicy w miare możliwosci i sprzetu. Mam ukosnice ,strug reczny ,wkretarki i drobnice ale sami wiecie że bez podstawowego sprzetu na "siłe " to nie ma sensu....
Czasu mam niewiele bo dowiedziałem się nagle o tym dofinansowaniu i musze w tym tygodniu przedłożyć faktury pro forma.
Uważam , że Wy najlepiej będziecie wiedzieli jaki sprzet i jakiej marki bedzie mi potrzebny a co wrecz niezbędne.Domyślam się że pilarka, grubościówka ,wyrówniarka ,frezarka ,odciąg trocin ,czyszczarka... Podpowiedzcie panowie jakie firmy polecacie w miarę możliwości  finansowej i co najlepiej w takim warsztacie jeszcze mieć.
Z góry dziękuję za pomoc i poświęcony czas

Offline Robsonik

Odp: Sprzęt na warsztat do 45 tyś zł prośba o pomoc
« Odpowiedź #1 dnia: 19 Kwietnia 2017, 17:38:58 czas Polski »
Szczerze Ci współczuje w kwestii zdrowia i podziwiam za wytrwałość.
Jeżeli chodzi o maszyny to faktycznie do pracy w drewnie potrzebna będzie Ci pilarka, frezarka, wyrówniarka, grubościówka, szlifierka i może wiertarka pionowa. Ja mam spore doświadczenie w pracy na maszynach Hammer i Felder. Dlatego postaram się z tych maszyn skompletować Twój park maszynowy w określonym budżecie.
Pilarka - 12 000:
http://allegro.pl/felder-k700-pila-formatowa-z-wozkiem-mocna-7-5kw-i6782259433.html
Wyrówniarko - grubościówka - 15 900:
http://allegro.pl/grubosciowka-strugarka-felder-ad-741-i6748431681.html
Frezarka - 13 000:
http://allegro.pl/frezarka-felder-f700z-i6763295973.html#thumb/7
Odciąg trocin - 2 600:
http://allegro.pl/felder-af-22-mocny-odciag-wyciag-wentylator-i6785825498.html

Oczywiście to jest tylko moja propozycja. Brałem pod uwagę fakt, że będziesz pracował w drewnie. Niektóre aukcje są zakończone, ale bardziej mi chodziło o pokazanie maszyny i podgląd cenowy.

Offline ebolus

« Odpowiedź #2 dnia: 19 Kwietnia 2017, 17:42:25 czas Polski »

Offline ebolus

« Odpowiedź #3 dnia: 19 Kwietnia 2017, 17:44:31 czas Polski »
Pytanie czy nie lepiej poki co robic na nowych maszynach a jak już sie rozkreci "oby" to może wtedy wchodzić w bardziej profesjonalny sprzet...?

Offline Robsonik

« Odpowiedź #4 dnia: 19 Kwietnia 2017, 18:08:49 czas Polski »
Jeżeli chcesz nowe i dobre maszyny to jest to zdecydowanie za mały budżet. W tych pieniądzach zdobędziesz tylko używane maszyny, no chyba, że chcesz kupić nowe - chińskie maszyny

Offline ebolus

« Odpowiedź #5 dnia: 19 Kwietnia 2017, 18:25:07 czas Polski »
Tego się właśnie obawiam że nie znając tematu mogę się przejechać....

Na allegro jest człowiek który ma mnóstwo maszyn   henio216

Czy mógłby Pan popatrzeć czy są tam firmy godne uwagi?Wyśle link do aukcji a w pozostałych przedmiotach są różne inne marki

http://allegro.pl/wyrowniarka-grubosciowka-4noze-walki-w-bl-10820-i6781816090.html#

Dziękuję za cierpliwość

Offline ebolus

« Odpowiedź #7 dnia: 19 Kwietnia 2017, 19:29:15 czas Polski »
Lektura przede mną....
Widze ten felder już dobra półka.Muszę się dowiedzieć jak z używanym sprzetem czy nie bedą robić problemu

Dziękuje za poswiecony czas jezeli przyjdzie Panu coś do głowy chętnie jeszcze  poczytam i uwzględnie wszystkie sugestie

Offline snujek

« Odpowiedź #8 dnia: 19 Kwietnia 2017, 20:10:16 czas Polski »
Porozmawiaj z przedstawicielem Feldera. Kupiłem u nich grubościówko-wyrównarkę i piłę taśnową Hammera, jakieś frezy i ostrzałkę do dłut.
Na fakturę EU, więc bez VAT. Jeśli masz nip EU pogadaj z nimi...
Życzę zdrowia i trzymam kciuki.

Offline Robsonik

« Odpowiedź #9 dnia: 19 Kwietnia 2017, 21:57:59 czas Polski »
NIP EU może mieć każda firma, wystarczy złożyć odpowiedni wniosek do Urzędu Skarbowego. 5 lat temu zajmowało to tydzień. Nie wiem jak to dokładnie wygląda teraz. Zakup z NIP EU pozwala nam kupić maszyny w cenie netto.

kerry

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 20 Kwietnia 2017, 08:11:56 czas Polski »
@ebolus, na forum się TYkamy, nie PANujemy :)

Offline Przemek

« Odpowiedź #11 dnia: 20 Kwietnia 2017, 08:53:16 czas Polski »
Witaj,
Myślę, że do takiej produkcji najlepsza będzie maszyna kombinowana, w kwocie do 30 tys kupisz np ROBLAND NX 310 Pro lub SCM LAB 300 PLUS F 16 Tersa, masz tam pilarkę, strugarko-grubościówkę frezarkę i opcjonalnie wiertarkę poziomą do donic nic więcej nie potrzeba, dokupisz odciąg, szlifierkę bębnową lub taśmową i praktycznie masz komplet do takiej produkcji, reszta kasy na ściski i jakieś elektronarzędzia.
Pozdrowienia
Przemek

Offline Andriu

« Odpowiedź #12 dnia: 20 Kwietnia 2017, 09:38:40 czas Polski »
jest jeszcze jedna kwestia, z jakiego materiału będziesz te donice robił i jak będziesz je składał. Jeśli kupujesz  tarcicę nieobrzynaną to  przyda się dobra  i  duża pilarka  z wózkiem,  jeśli  obrzynaną  to  nie  musisz takiej  pilarki dużej  mieć, możesz zamawiać deski już na  konkretny wymiar grubości i szerokości.  pYtanie jeszcze  jak łączysz ze sobą  te  deski żeby zrobić wysokie donice, zy na styk czy może jakieś piórowpust to wówczas trzeba pomyśleć o frezarce.
moim zdaniem najlepsza  byłaby  strugarka  3 stronna  lub  kombajn  do  wyrobu  deski boazeryjnej. szukaj z regulacją   szerokości . wtedy puszczasz deskę z  jednej strony a  z drugiej wychodzi  już  przestrugana,   z boków pofrezowana i  oszlifowana deska.   poszukaj w necie. kiedyś na Podhalu  prawie w każdym domu  robili  boazerię, wiec taki kombajnik można  tanio kupić  i będzie działał.  wtedy ustawisz czy kupujesz np.  belki i przepuszczasz przez wielopiłę, a potem na  kombajn,  do tego  piła poprzeczna, bądź  ukośnica, jakiś zszywacz pneumatyczny. 

Offline ebolus

« Odpowiedź #13 dnia: 21 Kwietnia 2017, 00:11:04 czas Polski »
Dzięki za podpowiedzi koledzy

Donice planuje robic z olchy a materiał bede zamawiał poki co już wstepnie obrobiony w elementach lub deskach wszystko zależy od ceny.Jeżeli się coś rozkreci powiedzmy po 2 latach może szybciej to wtedy pomyślę o pozyskaniu materiału po najniższych kosztach.Ciekawy pomysł z tym ROBLAND NX 310 Pro
zastanawiam się jednak jak wygląda praca na takim sprzecie.Czy na dłuższa mete nie jest to uciążliwe przy drobnych pracach bo produkcyjnie jak najbardziej , ale czasami trzeba zrobić coś innego i korzystać zmianowo z wszystkiego. Jak wytrzymałość tego sprzętu?Czy ktoś z was ma praktyke na podobnym lub takim sprzecie?Wady /zalety?

Donice planuję łączyć na styk bez piora .Obecnie daje od środka kantówkę 3x3 i na każdą deske daje po 2 wkrety .Zastanawiałem się czy nie zmienić na FESTOOL frezarke do połączeń DF 500 Q SET DOMINO , ale musze na spokojnie przeliczyć jakie koszty wyjdą finalnie...

Jak zawsze oczekuję na sugestie

Dziękuję i pozdrawiam wszystkich

Offline Przemek

« Odpowiedź #14 dnia: 21 Kwietnia 2017, 07:28:23 czas Polski »
Przy produkcji seryjnej jaką planujesz i odpowiednim rozplanowaniu czynności przezbrajanie maszyny na różne funkcje nie będzie raczej uciążliwe, tym bardziej, że nie będziesz raczej używał frezarki do budowania doniczek a przejście z pilarki na strugarkę to kwestia obejścia maszyny.
Nie mam co prawda doświadczenia z pracą na takiej maszynie ale planuję w przyszłości zakup podobnego urządzenia ;)
Powodzenia w działalności stolarskiej i zdrowia!
Pozdrowienia
Przemek