23 Kwietnia 2026, 20:09:22 czas Polski

Autor Wątek: Wiertarka stołowa - montaż nad blatem  (Przeczytany 5429 razy)

Offline Thodd

Wiertarka stołowa - montaż nad blatem
« dnia: 23 Kwietnia 2017, 12:23:59 czas Polski »
Mam takie pytanie: kupiłem wiertarkę stołową i zastanawiam się nad możliwością zamontowania jej w taki sposób aby stopa była pod blatem a głowica ponad nim.
Planuje zrobić blaty pod ścianą o długości około 5 m.
Chciałbym uzyskać dzięki temu możliwość wiercenia w długich deskach np 3 m, które kładłbym stabilnie na całym blacie. (a nie tylko na małym stoliku wiertarki)
Ponieważ materiał może mieć różną grubość głowica wiertarki nie może być zamocowana na stałe na tej samej wysokości nad blatem.
Trzeba wymyślić sposób podnoszenia i opuszczania stopy wiertarki (wraz z głowicą)
Czy może ktoś spotkał się już z takim rozwiązaniem?

JanZ

• Gość
Odp: Wiertarka stołowa - montaż nad blatem
« Odpowiedź #1 dnia: 23 Kwietnia 2017, 12:32:34 czas Polski »
Jak duża i ciężka jest wiertarka? Może po prostu całe urządzenie postawić na platformie z możliwością zmiany wysokości względem poziomu blatów?

Offline vitter

« Odpowiedź #2 dnia: 23 Kwietnia 2017, 15:08:01 czas Polski »
Jaka wiertarka ?? Będzie łatwiej coś doradzić .

Offline Gerdo

« Odpowiedź #3 dnia: 23 Kwietnia 2017, 17:28:05 czas Polski »
Powiedzmy ze większość wiertarek ze średniej półki ma 80mm skoku. To co Thodd potrzebuje można osiągnąć bez żadnych regulacji itp.
Problemem są wiertła, ponieważ zwykle średnica jest skorelowana z długością.

Rozwiązanie jest takie, że trzeba osprzęt dobrać o takiej samej długości. Czy to wiertła, otwornice, sękowniki.
Wtedy czubek każdego wiertła jest na tej samej wysokości. Wówczas stolika nie trzeba podnosić lub opuszczać.
Są dwa sposoby aby to osiągnąć:
Wiertła długie można kupić. Problem jest taki, że są drogie.
Do zwykłego wiertła dospawać wałek, który przedłuży. Ale trzeba mieć tokarkę by to potem stoczyć.

Najprostsze co można zrobić to podkładać klepki pod materiał i tyle. Jednak pewnie da się zrobić jakąś mechaniczną regulacje bo nie ma rzeczy niemożliwych.

Offline vitter

fyme

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 23 Kwietnia 2017, 19:46:26 czas Polski »
Albo zrobić SAMa :)
http://forum.domidrewno.pl/sam'y-34/stojak-do-wiertarki-recznej-8045/
Duży skok i rozwiązany problem z montażem do stołu ;)

JanZ

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 23 Kwietnia 2017, 20:19:05 czas Polski »
Tylko tak coś czuje że Kolega nie po to kupował stołową żeby teraz budować SAMa o tym samym przeznaczeniu, chociaż z drugiej strony "kto bogatemu zabroni?"  ;D

Offline vitter

« Odpowiedź #7 dnia: 23 Kwietnia 2017, 20:46:30 czas Polski »
Fyme chciał się pochwalić i było nie było trzeba przyznać świetna robota ;)
A wiertareczka kupiona ale jak nie wiemy jaka ciężko idealnie doradzić
A i tak SAMa chce budować :)

fyme

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 23 Kwietnia 2017, 21:03:03 czas Polski »
Oj tam zaraz chwalić :D Ja z natury skromny człowiek jestem ;)
A moje rozwiązanie idealnie pasuje do założeń montażu kolegi @Thodd :) tyle że kolega już kupił wiertarkę :(

Offline vitter

« Odpowiedź #9 dnia: 23 Kwietnia 2017, 23:29:13 czas Polski »
Jeśli wiertarka do wiercenia wiertłami  to Oki
Czy nawet puszkowym one się centrują i dają radę
Ale jeśli chcesz naprawdę przetestować sprzęcik
To załóż flekownik taki z 50 i będziesz wiedział co dany statyw
Czy wiertarka jest warta :)

Offline Thodd

« Odpowiedź #10 dnia: 23 Kwietnia 2017, 23:55:29 czas Polski »
Wiertarka Proma E-1516B/400
Ale to chyba bez znaczenia bo każda ma stopę, stolik i głowicę :)

JanZ

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 24 Kwietnia 2017, 09:25:49 czas Polski »
Czyli tak, chcesz kolego wymyślić system, w którym ta wiertarka ma możliwość podniesienia, opuszczenia w zależności od wymaganej grubości materiału, tak? Tzn kładziesz sobie deskę na tym blacie po bokach(który się nie rusza) następnie ustawiasz wysokość stopy tak aby bez problemu wywiercić żądany otwór operując głowicą i ustawiasz stolik potem do poziomu spodu materiału w którym wiercisz aby mieć podparcie, dobrze rozumiem? Jeśli to wszystko ma się ruszać to nie taka prosta sprawa bo to jednak 66kg, całkiem sporo. A ile chciałbyś przeznaczyć funduszy na konstrukcje czegoś takiego? Bo od tego sporo zależy :P

Offline Thodd

« Odpowiedź #12 dnia: 24 Kwietnia 2017, 12:00:29 czas Polski »
Dokładnie tak.
Nie myślałem na razie o funduszach.
Ponieważ te blaty (i wiertarkę) będę dopiero montował przyszedł mi do głowy pomysł, że tak byłoby funkcjonalnie.
Ponieważ nie znalazłem takiego rozwiązania w necie zadałem pytanie na forum :)

JanZ

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 24 Kwietnia 2017, 12:12:14 czas Polski »
No to proponuje następujące rozwiązanie, robimy prostokątną/kwadratową platformę, w okolicach narożników montujemy prowadnice szufladowe ustawione pionowo, żeby zapewnić równomierne podnoszenie całej "windy". Pod spodem proponuje zamontować podnośniki do frontów/sprężyny do ściskania, które przejmą część ciężaru. Samo podnoszenie i opuszczanie proponuje rozwiązać za pomocą pręta gwintowanego dużej średnicy(16-20). Trapezowy byłby fajny ale są drogie, jeśli część ciężaru przejmą sprężyny/podnośniki to zwykły metryczny powinien dać radę. W ten sposób można zapewnić szybkie podnoszenie windy np za pomocą wkrętarki. Jeśli by jednak się platforma przesuwała ze względu na nierównomiernie podparcie(pręt nie może być przecież na środku) to można dać 3 w układzie trójkąta równobocznego i sprzęglić je ze sobą łańcuchem i kołami zębatymi żeby pracowały równomiernie. Takie rozwiązanie mi przychodzi do głowy, może nieco skomplikowane w opisie jednak wydaje mi się, że może działać.

Offline krit 6

« Odpowiedź #14 dnia: 24 Kwietnia 2017, 14:40:46 czas Polski »
Sprawa jest prosta, pod warunkiem, że będziesz używał wiertarki tylko do drewna. Zamontuj stolik  roboczy na stałe do blatu, tak żeby był na tej samej wysokości co pozostałe blaty. Z tyłu wytnij otwór, abyś mógł kręcić korbką, i w ten sposób będziesz regulował odległość uchwytu od stolika. Stracisz możliwość głębszego wiercenia lub wiercenia w wysokich przedmiotach, ale deskę czy kantówkę do 160 mm grubości przewiercisz.  Ja na twoim miejscu nie upierał bym się na montowaniu wiertarki na blacie. Przeciął bym blat na połowę, zrobiłbym stolik mobilny na wiertarkę abym ją mógł w każdej chwili wysunąć i używać w innym miejscu. Po wjechaniu pomiędzy blaty mógłbym wiercić w deskach leżących na blacie.