24 Kwietnia 2026, 12:51:17 czas Polski

Autor Wątek: Czy to jest strugarka? SZUKAM !  (Przeczytany 5703 razy)

Offline dawipi

Czy to jest strugarka? SZUKAM !
« dnia: 23 Kwietnia 2017, 13:26:09 czas Polski »
Witam,
Od razu chciałem powiedzieć, że nie jestem stolarzem i dlatego nie mogę nigdzie znaleźć takiej maszyny jak te:

Wydaje mi się, że to czego szukam to strugarka do mdf - ale docelowo szukam czegoś z 'kwadratowym walkiem' - widziałem kiedyś coś takiego na targach. Czy spotkaliście się może kiedyś z takim cudem / może macie na sprzedaż taką strugarkę ?

Offline benek161

Odp: Czy to jest strugarka? SZUKAM !
« Odpowiedź #1 dnia: 23 Kwietnia 2017, 15:15:52 czas Polski »
To zwykłe grubościówki tylko mają wstawione inne noże, to samo można równie dobrze zrobić na zwykłej frezarce dolnowrzecionowej, a i wybór kształtów frezów większy

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +9/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #2 dnia: 23 Kwietnia 2017, 20:02:19 czas Polski »
Do zwykłej grubościówki nie wlozysz tak wysokich 'noży ' Nie ma miejsca nad wałem.
Nie mniej jest to grubosciówka.
Jak pisał kolega.
Na frezarce bezpieczniej, lepiej i dokładniej.

Offline krzyś48

« Odpowiedź #3 dnia: 23 Kwietnia 2017, 21:00:54 czas Polski »

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #4 dnia: 23 Kwietnia 2017, 22:26:14 czas Polski »
Czy spotkaliście się może kiedyś z takim cudem

Znam temat ,odezwij się po dopełnieniu formalności.

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +9/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #5 dnia: 23 Kwietnia 2017, 22:27:26 czas Polski »
Kurde. Nie zauważyłem

Offline dawipi

« Odpowiedź #6 dnia: 23 Kwietnia 2017, 23:33:57 czas Polski »
Hej, przepraszam - już się przedstawiłem :) .
http://forum.domidrewno.pl/przedstaw-sie-na-did/wita-wynalazca-z-rzeszowa/

Dziękuję koledzy za odpowiedzi...
Czy znacie jakieś konkretne maszyny tego typu? Moglibyście coś polecić?

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #7 dnia: 24 Kwietnia 2017, 07:54:13 czas Polski »
Idziesz , jak mi się wydaje dobrym tropem , jeśli chodzi o strugarkę z kwadratowym wałem . W mojej ocenie tylko ona pozwala na  założenie profilowego noża ,ze zwiększonym wysunięciem co do wału. Wał z klapami odpada ,a na klinach miał bym obiekcje co do krótkiego jego podparcia na wale.
By taki nóż zastosować musi być spełniony warunek innej budowy  w maszynie  łamacza wiórów  ,przynajmniej w segmencie gdzie będzie on więcej wystawał.
Na takiej maszynie można nadawać  deską  różne profile podczas strugania ich płaszczyzny ( deski elewacyjne , tarasowe, deski przyścienne  , lamele rolet  itp)

Offline dawipi

« Odpowiedź #8 dnia: 24 Kwietnia 2017, 09:27:11 czas Polski »
Idziesz , jak mi się wydaje dobrym tropem , jeśli chodzi o strugarkę z kwadratowym wałem . W mojej ocenie tylko ona pozwala na  założenie profilowego noża ,ze zwiększonym wysunięciem co do wału. Wał z klapami odpada ,a na klinach miał bym obiekcje co do krótkiego jego podparcia na wale.
By taki nóż zastosować musi być spełniony warunek innej budowy  w maszynie  łamacza wiórów  ,przynajmniej w segmencie gdzie będzie on więcej wystawał.
Na takiej maszynie można nadawać  deską  różne profile podczas strugania ich płaszczyzny ( deski elewacyjne , tarasowe, deski przyścienne  , lamele rolet  itp)

no właśnie - tak samo mi ktoś powiedział. Strugarka z kwadratowym wałkiem. Tylko... kto coś takiego robi w Polsce?

Offline Robsonik

« Odpowiedź #9 dnia: 24 Kwietnia 2017, 10:50:24 czas Polski »
Moim zdaniem idziecie w złym kierunku, no chyba, że planujecie zrobić maszynę od podstaw. Dlaczego tak sądzę? Grubościówka ma ograniczenie odległości z przodu, tyłu i od góry. Tylko od dołu macie wystarczająco dużo miejsca. Założenie innych noży niż prosty może skutkować zawadzeniem noża o konstrukcje maszyny. Do takich cudów jakie chcesz robić służy frezarka dolnowrzecionowa.

Offline jara

« Odpowiedź #10 dnia: 24 Kwietnia 2017, 15:58:34 czas Polski »

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #11 dnia: 24 Kwietnia 2017, 16:37:52 czas Polski »
Moim zdaniem idziecie w złym kierunku, no chyba, że planujecie zrobić maszynę od podstaw. Dlaczego tak sądzę? Grubościówka ma ograniczenie odległości z przodu, tyłu i od góry.

Zasadniczo tak .Ale  byś  nie był w nieświadomości
to wyjaśnię
  w mojej  strugarce  np listwy dociskowe  ( łamacze wiórów )mają uskok  co daje możliwość przykręcenia krótkiego noża z jednoczesnym większym wysunięciem poza  wał . W ten sposób obrobiła kilometry profili i dalej sprawna.   :)

Offline Robsonik

« Odpowiedź #12 dnia: 24 Kwietnia 2017, 16:54:21 czas Polski »

Nie wiem co to jest za maszyna na linku, ale ona celowo jest przystosowana do produkcji mouldingów. Nie twierdzę, że nie ma takich maszyn. Standardowe, firmowo robione grubościówki nie są w ten sposób przystosowane. Nie ma tam po prostu miejsca.
  - czas 2:48
    - czas 0:30
   - czas 2:55

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #13 dnia: 24 Kwietnia 2017, 20:13:37 czas Polski »
Standardowe, firmowo robione grubościówki nie są w ten sposób przystosowane. Nie ma tam po prostu miejsca.

Kolego nie piszę Ci o żadnej  samoróbce ,czy specjalistycznej maszynie.
Pisałem o firmowo zrobionej  grubościówce ,ciężkiej z odlewanym korpusem niemieckiej  firmy Pan-haus.  W której właśnie zastosowano możliwość wysunięcia   i przykręcenia  segmentowego noża . Gdy by nie  ta możliwość , dawno  już  bym się jej pozbył .

Offline Robsonik

« Odpowiedź #14 dnia: 24 Kwietnia 2017, 21:14:24 czas Polski »
Ok. Bardzo możliwe, ja po prosu nie spotkałem takiej maszyny, a uwierz mi widziałem ich sporo. Napisałem też, że "Nie twierdzę, że nie ma takich maszyn."  ;)