28 Kwietnia 2026, 15:40:37 czas Polski

Autor Wątek: Największy projekt w życiu  (Przeczytany 7522 razy)

daka

• Gość
Odp: Największy projekt w życiu
« Odpowiedź #15 dnia: 26 Kwietnia 2017, 07:40:44 czas Polski »
tą trawę będziesz przycinał ?:D

Fulicarius

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 26 Kwietnia 2017, 07:50:09 czas Polski »
tą trawę będziesz przycinał ?:D
Miałem to samo napisać ;D

Offline marcin6391

« Odpowiedź #17 dnia: 26 Kwietnia 2017, 08:43:14 czas Polski »
No właśnie... Jak to skosić ?
Przy płaskim dachu (lub o niewielkim nachyleniu) , to bez problemu ale tu ???

Nie obsunie się ta ziemia ?

Fulicarius

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 26 Kwietnia 2017, 09:15:21 czas Polski »
Pytanie czy ją się kosi...?
Bo zastanawiam się czy to własnie po tej długiej trawie ma nie spływać woda?

Offline marcin6391

« Odpowiedź #19 dnia: 26 Kwietnia 2017, 10:10:14 czas Polski »
Kosi. na jutubie oglądałem  ;)

Offline krit 6

« Odpowiedź #20 dnia: 26 Kwietnia 2017, 12:02:36 czas Polski »
Dzięki za wyczerpującą odpowiedź dot. konstrukcji dachu, ale widzę że masz dużo ciekawych mebli wykonanych własnoręcznie. Dziś mało kto stara się zrobić coś posobnego, no może nie na tym forum- bo tu dużo się dzieje.  Wielki szacunek dla całej Twojej rodzinki i Ciebie .

Offline marcin6391

« Odpowiedź #21 dnia: 26 Kwietnia 2017, 12:48:00 czas Polski »
Już wiem - na trawę kozica górska jest rozwiązaniem  8)

Sorki - musiałem

Offline Maciek61

« Odpowiedź #22 dnia: 26 Kwietnia 2017, 16:18:26 czas Polski »
kozica górska jest rozwiązaniem
Kozio ? ale on jabłkami żyje  ;D i miłością  do stolarstwa, kobiet, frezarki,  szyderców ..........

Offline marcin6391

« Odpowiedź #23 dnia: 26 Kwietnia 2017, 16:28:05 czas Polski »
kozica grójecka  ;D ;D ;D

kwita

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: 26 Kwietnia 2017, 16:31:39 czas Polski »
Kurcze, aż mnie oczy boją od patrzenia. NIESAMOWITE!!! RESPECT!!!

Teraz tylko Kozia zatrudnić do regularnego koszenia ;D

Offline radek177

« Odpowiedź #25 dnia: 26 Kwietnia 2017, 22:03:34 czas Polski »
Chce to zobaczyć na żywo...

Zapraszam zatem do Kruszwicy ;)

Co do trawy na dachu to mam specjalnie przeszkolone komando królików bojowych które ogarniają przyrost ;) A zupełnie serio to trawa na dachu jest jednak czymś nietypowym z racji czego z pytaniem o koszenie spotykam się bardzo często. Jeden sezon mam za sobą i w tamtym roku nie kosiłem jej ani razu. Ogólne założenie jest takie, że nie ma to być idealnie przycięta murawa tylko łąka :) Natomiast jakiś miesiąc temu przyszło mi przegrabić cały dach z suchej trawy, zeszły mi na to 2 weekendy i uwierzcie, że po takim grabieniu nie byłem się po weekendzie podnieść z łóżka :D W tym roku jestem pewien, że późną jesienią będę ja przycinał żeby nie powtarzać tak intensywnego grabienia w przyszłym roku. Co do samego koszenia to uprzednio zabezpieczając się liną do komina odpalam podkaszacz spalinowy i wio ;)  Swego czasu będąc na montażu z ojcem na osiedlu znajdującym się na płaskowyżu po raz pierwszy spotkałem się z firmą ogrodniczą zajmującą się głównie właśnie pielęgnacją tego rodzaju dachów. Obudzili nas bardzo wcześnie kosami spalinowymi :D Wyobraźcie sobie, wstajecie zaspani, szukacie odgłosu silnika spalinowego dobiegającego z dość bliska, rozglądacie się dookoła i dopiero po kilku minutach dociera do Was, że u sąsiada po dachu popierdziela koleś z kosą spalinową :D

No właśnie... Jak to skosić ?
Przy płaskim dachu (lub o niewielkim nachyleniu) , to bez problemu ale tu ???

Nie obsunie się ta ziemia ?

I tu przy okazji w razie co przydają się badania wysokościowe ;) To fakt, nasz dach ma 31,5 stopnia gdzie w Norwegii raczej nie spotkałem się żeby przekraczali jakichś 20stopni, ale i tak chodzi się całkiem dobrze i bezpiecznie. Na tą chwilę nie powinno być żadnego problemu z obsuwaniem z racji tego, że trawa ukorzeniła się już na prawdę mocno. Z resztą sama konstrukcja kopertowa która widać na zdjęciach powinna temu zapobiegać. Nie powiem, że się tym nie martwiłem, bo w tamtym roku na kujawach mieliśmy bardzo silne nawałnice, ale na całe szczęście nic się nie stało :)

Dzisiaj z racji tego, że kończyłem montowanie led'ów nad kominkiem pozwoliłem sobie na cyknięcie paru fotek z wnętrza.

https://goo.gl/photos/YzMraKqDnf95Hg7z9

Praktycznie całe wnętrze malowane olejo-woskami osmo. Bez żadnej kryptoreklamy, ale moim zdaniem są świetne chociaż ich cena odstrasza cholernie...
Sufity i panel ścienny z modrzewia :)
Na jednym zdjęciu widać skos z oknem i belką poziomą. Wizę mam na to taką, że do belki poziomej będą zamontowane schodki z 4-ma stopniami, na wangach z poręczą z prawej strony i po tych schodkach będziemy wskakiwali do wyrka ;) a pod spodem wyjdzie całkiem spora wnęka na szafę. Zbieram jeszcze koncepcję na obrobienie, odcięcie nieszczęsnego regipsu od panelika znajdującego się na suficie.

Na chwilę obecna jestem na początkowym etapie składania krzeseł do salonu. Pierwszy raz zabrałem się za krzesła i jestem strasznie ciekaw co mi z tego wyjdzie. Obecnie jestem na etapie udręki ze szczotkowaniem elementów. Strasznie podnosi mi się włos na świerku i szukam sposobu na jego złamanie, ostatecznością będzie opalanie całego wyszczotkowanego materiału palniczkiem :P Teraz na pewno będę robił więcej zdjęć ;)

W weekend majowy wraca ojciec i przywozi ze sobą dwie kuchnie do montażu więc na pewno nie będziemy się nudzili i efektami też nie omieszkam się pochwalić :)

Fulicarius

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: 27 Kwietnia 2017, 07:14:49 czas Polski »
Drugi raz zbieram szczękę... No nie mam pytań...

Kruszwica daleko ale zajrzę do Ciebie kiedyś Panie!

kozio

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: 27 Kwietnia 2017, 07:57:03 czas Polski »
Umywalka zajebiscie zajebista!

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #28 dnia: 27 Kwietnia 2017, 08:19:53 czas Polski »
Co za wnętrze! Wygląda tak, jakby pomagał Wam Krajmesel ze Szczepanem rzeźbiarzem :)

Dentarg

• Gość
« Odpowiedź #29 dnia: 27 Kwietnia 2017, 09:46:01 czas Polski »
Dom rewelacja. Wpasowuje się w tematykę forum w 100% (dom i drewno :)). Ciekawe czy na tirze nie przywieźliście jakiegoś trolla między tymi dechami?

Czy tą trawę na dachu się kosi lub nawozi? :o