26 Kwietnia 2026, 23:37:50 czas Polski

Autor Wątek: Szafka pod RTV  (Przeczytany 2499 razy)

Offline Robi

Szafka pod RTV
« dnia: 25 Kwietnia 2017, 22:18:29 czas Polski »
Jest to kontynuacja wątku "Szafka pod RTV - z czego wykonać" pod takim linkiem:
http://forum.domidrewno.pl/hyde-park-did/szafka-pod-rtv-z-czego-wykonac/msg125591/#msg125591

Jako że wziąłem się za realizację, a prace są już na ukończeniu to może uda się wrzucić kilka sensownych zdjęć z opisem.
Wpierw przedyskutowałem temat wyglądu szafki z żoną, narysowałem chyba ze 4 wersje, aż wybrała. Zdecydowałem się na MDF, ponieważ nigdy z niego nie robiłem i chciałem poznać, jak się z nim pracuje. Wybrałem dwie grubości, bo na 1 płycie i tak bym się nie zmieścił, podstawa 22mm i górna część mieszana 18mm i 22mm.
Następnie zabrałem się za próbki malarskie czyli różne farby, z podkładami i bez i różne metody (2 rodzaje wałków, 3 rodzaje pędzli) i też do żony, bo to jej wizje. Stanęło na farbie kokosowej białej, jednokrotnie malowane pędzlem do lakierów. Tylko fronty będą malowane x2 tą samą metodą. Mocowania Kreg Jig, śruby Spax 4,5x35 oraz Krega 38mm i 32mm.
Później projekt na papier, zamówienie MDFu, koszt pocięcia znikomy, więc od razu z pocięciem.
Takie były początki:
Pierwszy front wyfrezowałem brzegi, mały szlif 180 i 2x farba = żona zadowolona = kamień z serca. Można działać dalej.
Oraz początek prac. Malowanie dolnej części zdecydowałem się zrobić po montażu. Bałem się że za dużo porysuję pomalowane elementy, ta farba nie należy zbyt trwałych.
cdn.

Offline Robi

Odp: Szafka pod RTV
« Odpowiedź #1 dnia: 09 Maja 2017, 19:43:42 czas Polski »
Zrobiłem sobie taki prosty wzornik który pilnował wysokości półek i jednocześnie głębokości.

Jak widać głębokość półek jest bardzo różna, ale to rozmyślnie. Przemyślane pod kątem jakie będzie rozprowadzenie okablowania w półce, gniazdek w ścianie oraz kanału kablowego w ścianie dla kiedyś wiszącego TV.
Następnie malowanie i przymiarka blatu.

Offline mefiu

« Odpowiedź #2 dnia: 09 Maja 2017, 19:49:59 czas Polski »
Kreg Jig trzyma w MDFie?

Wysłane z mojego SM-N910C przy użyciu Tapatalka

Offline Robi

« Odpowiedź #3 dnia: 09 Maja 2017, 19:50:23 czas Polski »
Później już montaż blatu z wcześniejszym wymierzeniem otworów montażowych góra kontra dół, aby nie nastąpiła kolizja. Długość całości to 255cm, głębokość 45cm.
Górna część ma głębokość 24cm, otwory Kreg Jig, szlifowanie i malowanie.

Offline Robi

« Odpowiedź #4 dnia: 09 Maja 2017, 20:03:04 czas Polski »
Trzyma dobrze lub bardzo dobrze, w dolnej części używałem Spax 4,5x35 i są jeszcze ciaśniejsze. Górna część już zmontowana wkrętami od Kreg-a 38, 32 i 25mm długie.

Montaż dwóch kolumn, bez malowania frontu, to zostawiałem na koniec małym pędzelkiem x2 warstwy.
Później już montaż "dachu" jak ja to nazywam i półek środkowych. Pierwsze przymiarki sprzętu i okablowania. Jeszcze trzy otwory w blacie, dosłownie pilnikiem zrobione - zapomniałem że kolumny też mają okablowanie ;)
Oraz była taka myśl żeby na blacie było "centrum ładowania USB". Kupiłem taką ładowarkę na 4-5 urządzeń i tylko kable miało być widać. Ale po przemyśleniu wyszło że "centrum" będzie na jednej z półek pod blatem.

Offline Robi

« Odpowiedź #5 dnia: 09 Maja 2017, 20:15:20 czas Polski »
Jeszcze fronty zamykane 'ala' barek. Frezowanie brzegowe, chyba to było R9. Szlifowanie i malowanie.
Przymiarka zawiasów i siłownika, budowa kolejnych szymeli dla montażu zawiasów i w meblu i w froncie.
A później przyszedł pomysł aby wykorzystać odpad z blatu i zrobiłem uchwyty dla frontów z głębokim podcięciem od spodu dla lepszego chwytu.
Półka na ładowanie widoczna, pierwsza z lewej, ale ładowarka się zepsuła, jutro powinna przyjść nowa. Kable do niej też kupiłem białe.
W pólkach środkowych nad blatem, przy ujęciu z boku widać ugięcie, jest to 5mm. To będzie typowo ozdobna powierzchnia np. zdjęcia w ramkach itp., więc nic z tym już nie robię. Żona nie zauważyła więc nie rzuca się w oczy. :-X
Projekt zakończony.
Aha,
MDF jako materiał może być, ale szału nie robi. Podejrzewam że więcej z nim pracować nie będę. No chyba że nauczę się lakierować, ale jakoś mi to nigdy nie wychodziło.
« Ostatnia zmiana: 09 Maja 2017, 20:30:32 czas Polski wysłana przez Robi »

Offline patryk0812

« Odpowiedź #6 dnia: 11 Maja 2017, 12:41:28 czas Polski »
bardzo fajnie wyszło, podoba mi sie . czym malowałeś mdf ? i jak ?

Offline Andriu

« Odpowiedź #7 dnia: 11 Maja 2017, 14:13:26 czas Polski »
to ugięcie możesz zniwelować dają   ściankę tylną  z płyty  18  i sklejając  ,  skręcając  do siebie

Offline Robi

« Odpowiedź #8 dnia: 11 Maja 2017, 21:48:53 czas Polski »
bardzo fajnie wyszło, podoba mi się . czym malowałeś mdf ? i jak ?
Jest w pierwszym poście opisane. Farba kokosowa dostępna na pewno Leroy. Choć jest dość droga i producent nie przewiduje większych opakowań niż 250ml. Jedna warstwa na szlifowany 150 MDF. Żonie podobało się bardziej tak jak jest 1-warstwa, efekt bardziej takich "mazów". Delikatnych co prawda, ale mnie się bardziej podobało z dwoma warstwami gdzie efekt mazów jest zastąpiony fakturą od pociągnięć pędzla, a jednocześnie jest widoczny prawie tylko kolor farby. Zdjęcie pierwsze pierwszego postu to są 2-warstwy.

Tak ugięcie wiem jak zniwelować, ale szafka ma więcej uroku przylegając bezpośrednio do ściany, z mocną fakturą klasycznego tynku w innym odcieniu bieli.