22 Maja 2026, 11:54:19 czas Polski

Autor Wątek: zakładanie taśmy na piłę taśmową. Wkurzam się  (Przeczytany 4017 razy)

Offline na_forum

zakładanie taśmy na piłę taśmową. Wkurzam się
« dnia: 27 Kwietnia 2017, 20:43:55 czas Polski »
Witam. Jestem w trakcie doprowadzania do stanu używalności piły z wątku:
http://forum.domidrewno.pl/pily-36/pila-tasmowa-zakup/

Kupiłem dziś dwie taśmy 20 i 13(chyba) mm szerokości. Koła mam szerokie na około 30-33mm.

Godzinę spędziłem na zimnie próbując ustawić taśmę. Powkurzałem się tylko jak za każdym razem zjeżdzała w jedną lub drugą stronę.
Jedynie 2 razy z szeroką raz z wąską udało mi się ją ustabilizować ale w taki sposób, że zęby wystawały na zewnątrz. Co nie jest dobrym rozwiązaniem.

Oczywiście wcześniej obejrzałem na YT kilka filmów instruktażowych. Według mnie najlepszy to:
https://www.youtube.com/watch?v=wGbZqWac0jU

Tylko jeden problem. Wszystkie prezentowane na tych filmach maszyny to nowoczesne sprzęty. Mają rozwiązania takie jak np. koła z ogranicznikami zapobiegającymi zjechaniu taśmy.

A moja maszynka ma proste podgumowane koła.

PYTANIE BRZMI:
Czy są jakiesz sztuczki, knify, sposoby by ustawić taśmę poprawnie? Czy jednak trzeba spędzić kilka godzin próbując?

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
Odp: zakładanie taśmy na piłę taśmową. Wkurzam się
« Odpowiedź #1 dnia: 27 Kwietnia 2017, 22:00:48 czas Polski »
Tam przy górnym kole masz  czerwone pokrętło , myślę że one jest do jego przechylania i ustawiania piły

Offline radek177

« Odpowiedź #2 dnia: 27 Kwietnia 2017, 23:07:38 czas Polski »
W pierwszej kolejności tak jak pisze tomekz tą śrubą regulujesz pochylenie koła pasowego. Strasznie żmudna robota, mam piłę podobnej budowy i wiem, że czasem człowieka potrafi do szału doprowadzić ;)
Przede wszystkim czy ośki, czy są na pewno idealnie proste a koło pasowe wycentrowane, nie bije? Po drugie czy otulina nie jest może przyniszczona? Czy nie jest zdarta na przodzie bardziej niż na tyle?
Lata temu w takim przypadku stosowałem kalafonię do pasów transmisyjnych :D Może i głupie, ale działało :) Później zmieniłem otulinę i maszynka śmiga do tej pory jak złoto. Trzeba też uważać z naciągiem samej taśmy, bo może narobić bardzo dużych szkód właśnie na otulinie...

Offline na_forum

« Odpowiedź #3 dnia: 28 Kwietnia 2017, 07:37:05 czas Polski »
Tam przy górnym kole masz  czerwone pokrętło , myślę że one jest do jego przechylania i ustawiania piły
No właśnie tak robię i bez względu na to czy kręcę minimalnie, czy trochę więcej to jakoś nie mogę trafić.

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #4 dnia: 28 Kwietnia 2017, 07:43:46 czas Polski »
Pochylenie koła to jedyna regulacja -musisz to wyczuć ,a przy zmianie taśmy to w zasadzie już tam nic nie robię ,tylko samym naciągiem.Ja wolę by końce zębów nie  wchodziły na otulinę kół .

Offline na_forum

« Odpowiedź #5 dnia: 28 Kwietnia 2017, 07:53:48 czas Polski »
W pierwszej kolejności tak jak pisze tomekz tą śrubą regulujesz pochylenie koła pasowego. Strasznie żmudna robota, mam piłę podobnej budowy i wiem, że czasem człowieka potrafi do szału doprowadzić ;)
Przede wszystkim czy ośki, czy są na pewno idealnie proste a koło pasowe wycentrowane, nie bije? Po drugie czy otulina nie jest może przyniszczona? Czy nie jest zdarta na przodzie bardziej niż na tyle?
Lata temu w takim przypadku stosowałem kalafonię do pasów transmisyjnych :D Może i głupie, ale działało :) Później zmieniłem otulinę i maszynka śmiga do tej pory jak złoto. Trzeba też uważać z naciągiem samej taśmy, bo może narobić bardzo dużych szkód właśnie na otulinie...

1.   Ośki raczej są proste. To jest w miarę solidna konstrukcja. Trzeba by młotem w to walić by pogiąć.
2.   Kołu pasowemu się jeszcze nie przyjrzałem bo silnik będę podpinać w długi weekend (może)
3.   Otulina to porządna guma solidnie przymocowana do kół. Chociaż widać, ze swoje lata ma. Ma jakieś rysy na całej średnicy ale nie powinno to wpływać na taśmę, szczególnie po naciągnięciu
4.   Zanim kupię kalafonię, to może kreda? Sprawdza się w wiertarkach stołowych (stożek Morse`a)
Sprawdziłem poziomicą (ale się jeszcze temu przyjrzę): oba koła nie są w jednej osi. Ale widać, że to wynika z budowy maszyny. Poprzedni właściciel nie przesuwał kół.
Z tym, że brak osiowości (?) niweluje się tym pokrętłem do przechyłu górnego koła. Tak mi się przynajmniej wydaje.

Czyli co? Spędzić kilka godzin i może się uda ustawić a potem nie ściągać aż zęby znikną? 

Jakieś inne sztuczki?

Offline na_forum

« Odpowiedź #6 dnia: 29 Kwietnia 2017, 18:53:43 czas Polski »
Poniżej zdjęcie w jakiej pozycji udaje mi się taśmę ustabilizować. Według mnie nie jest to normalne, ale może ktos z was tak używa?

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #7 dnia: 29 Kwietnia 2017, 21:26:52 czas Polski »
Jaką masz szeroką tą taśmę?
A  może łożysko podpierające brzeg taśmy ( to nad  stołem ) masz  za bardzo wysunięte i Ci ją  wypycha ?

Offline radek177

« Odpowiedź #8 dnia: 29 Kwietnia 2017, 23:45:40 czas Polski »
Najpierw faktycznie sprawdź może czy otulina nie leci ze "stożka". Może być zdarta w ten sposób, że mimo idealnego ustawienia kół i tak taśma będzie spadała... Co do ostatniego zdjęcia to wydaje mi się, że jednak piła powinna znajdować się w takim położeniu aby tylna część taśmy licowała z tyłem koła pasowego... Przynajmniej u mnie tak to wygląda.

Offline na_forum

« Odpowiedź #9 dnia: 30 Kwietnia 2017, 13:59:55 czas Polski »
Jaką masz szeroką tą taśmę?
A  może łożysko podpierające brzeg taśmy ( to nad  stołem ) masz  za bardzo wysunięte i Ci ją  wypycha ?
Ta ze zdjęcia to 12 mm, mam jeszcze 20mm.
Najpierw centrowałem bez bawienia się prowadnicą. Potem kombinowałem z prowadnicą i była pewna poprawa. Ale do ideału daleko.
Nie mam tam łozyska tylko koło ślizgowe na trzpieniu pomazanym smarem.
Taśma się o nie ociera i ono albo się obraca, alba taśma je rysuje.

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #10 dnia: 30 Kwietnia 2017, 15:06:16 czas Polski »
Z tego co opisujesz, to wolę swoją piłę SAM z bieżniami kół wypukłymi, bez rantów, prostym mechanizmem naciągu i pochylenia górnego koła - żadnych problemów z regulacją.
Spróbuj jeszcze tak;
- sprawdź, czy patrząc z góry płaszczyzny kół nie są zeskosowane oraz czy któreś z kól nie wystaje względem drugiego,
- odsuń bądź odkręć prowadniki taśmy  górny i dolny i spróbuj ustawić taśmę bez nich. Jeśli się uda, to dopiero wtedy ustaw prowadniki do napiętej taśmy.