08 Maja 2026, 16:54:54 czas Polski

Autor Wątek: Ukośnica MacAllister 1500W 210mm  (Przeczytany 8540 razy)

Offline aramis44

Ukośnica MacAllister 1500W 210mm
« dnia: 03 Maja 2017, 14:07:48 czas Polski »
Witajcie towarzysze.

Czekam i czekam na ukośnicę z posuwem z Lidla, a tu nagle w Casto pojawiła się taka ukośniczka https://www.castorama.pl/produkty/narzedzia-i-artykuly/warsztat-i-organizacja/narzedzia-stolowe/pilarki/ukosowe/pilarka-ukosowa-macallister-1500-w-210-mm.html

Czy któryś z Was ma/używa takiej? Jak wygląda jej jakość w tej półce cenowej? Mi wydaje się ok, porównywalnie z Parkside'm, ale prosiłbym o opinię kogoś kto ma tego macallistera - ewentualnie ma parkside'a i widział/macał tą z casto.
Mówi się, że doświadczenie przychodzi z wiekiem.
Szkoda że często jest to wieko trumny...

Offline przemoprzem

Odp: Ukośnica MacAllister 1500W 210mm
« Odpowiedź #1 dnia: 04 Maja 2017, 08:12:40 czas Polski »
Ostatnio macałem wszystkie ukośnice - czy jak złapiecie na pełnym wysuwie i "szarpiecie" na prawo lewo to te piły poddają się +/- 3-5 mm? Raczej to nie luzy na łożyskach/prowadnicach ale może kwestia tego że te pilarki są nie przymocowane. Oglądałem w Tarnowie. Niby bez posuwu powinna być "solidniejsza" no ale zakres cięcia z posuwem duże większy.

Offline aramis44

« Odpowiedź #2 dnia: 06 Maja 2017, 09:49:56 czas Polski »
Obejrzałem tego macallistera i jestem zawiedziony.

O ile posuw na prowadnicach nie ma za grosz luzu, to reszta konstrukcji jest lekko wiotka, przez co da się przepchnać głowicę z tarczą około 2mm w bok (ale trzeba do tego użyć sporo siły, więc to nie jest duży problem). Najgorsze jest blokowanie skrętu głowicy. Nie ma tam żadnych "stałych punktów" jak w droższych maszynach (jedynie jakiś zatrzask kulowy klikający na odpowiednich położeniach). Blokowanie odbywa się poprzez dokręcenie śruby, która naciska pręt opierający się na łukowatym elemencie w w podstawie. Wszystko byłoby OK gdyby pręt siedział sztywno w korpusie stołu, ale tulejka prowadząca tenże pręt ma około 1 - 1,5mm większą średnicę niż sam pręt, przez co nawet po mocnym dokręceniu stół ma około jeden stopień luzu kątowego - po prostu pręt sztywno opiera się o docisk, ale stół na pręcie się przesuwa.

Jak ta blokada jest rozwiązana w Parkside'ach? Po skręceniu śruby stół jest usztywniony czy też ma lekki luz?
Mówi się, że doświadczenie przychodzi z wiekiem.
Szkoda że często jest to wieko trumny...

Offline przemoprzem

« Odpowiedź #3 dnia: 06 Maja 2017, 18:45:15 czas Polski »
No właśnie to samo zauważyłem - tuleja + łożysko spasowane ok, ale reszta wiotka i tarcza może chodzić na boki - oczywiście jak się jej w tym deko "pomoże".

Offline Kizior

« Odpowiedź #4 dnia: 09 Maja 2017, 22:47:26 czas Polski »
Ja mam Einhella, chińczyk-marketówka, ale kąty trzyma, zero luzów, sztywna konstrukcja, ma zapadki dla kilku położeń i zakres cięcia ponad 300mm. Dużo tym nie pracowałem, myślałem nad najtańszym Boschem, ale to wychodziło 2x drożej.
Posiadane elektronarzędzia: pilarka Bosch GSK 190, ukośnica Einhell TC-SM 2131 Dual, szlifierka taśmowa Bosch PBS 75A, szlifierka kątowa Bosch PWS 720-115, wkrętarka Bosch PSR 18, wiertarka Bosch GSB 13 RE, szlifierka oscylacyjna B&D KA300, odkurzacz Karcher WD5