16 Czerwca 2026, 21:09:57 czas Polski

Autor Wątek: UKOŚNICA EVOLUTION RAGE3-S 210MM  (Przeczytany 6865 razy)

Offline jara

UKOŚNICA EVOLUTION RAGE3-S 210MM
« dnia: 14 Maja 2017, 20:19:30 czas Polski »
Zastanawiam się nad tą ukośnicą, zaczynam budować dom więc taka ukośnica mogłaby by się mi przydać do cięcia stali, aluminium i drewna w tym listwy przypodłogowe. Kwestia najważniejsza to dokładność/powtarzalność czy ktoś mógłby coś o niej opisać? Jarek zrobił "recenzję" ale wiadomo reklama i tyle... Na allegro są używane za 450 zł pewnie trzeba by dokupić nową tarczę i można śmigać ale nie stety nie mogę jej osobiście sprawdzić a szczególnie jak już pisałem luzu na prowadnicach.

bushmaster

• Gość
Odp: UKOŚNICA EVOLUTION RAGE3-S 210MM
« Odpowiedź #1 dnia: 14 Maja 2017, 21:09:28 czas Polski »
Te ukosnice Evolution (zielone) są w Castoramie po 648 zł https://www.castorama.pl/produkty/narzedzia-i-artykuly/warsztat-i-organizacja/narzedzia-stolowe/pilarki/ukosowe/pilarka-ukosowa-evolution-210-mm.html#product_review . Nie mają luzu na prowadnicach (przynajmniej w tym modelu który sprawdzałem).
« Ostatnia zmiana: 14 Maja 2017, 21:11:39 czas Polski wysłana przez bushmaster »

kozio

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 14 Maja 2017, 22:09:15 czas Polski »
To są fajne ukosnice.  Miałem 210 i byłem bardzo zadowolony. Profile metalowe 2mm bardzo dobrze sobie radzą.

Offline stachmiesz

• Hero Member
  • Ocena +0/-0
  • Lajf is brutal end ful of zasadzkas
  • View Gallery
« Odpowiedź #3 dnia: 15 Maja 2017, 08:48:31 czas Polski »
Jakimi tarczami tniecie metal na ukośnicach?

Offline fantomas40

« Odpowiedź #4 dnia: 15 Maja 2017, 11:04:15 czas Polski »
Ja mam pomarańczową kupiłem nową 1100 zł, ale nie jestem z niej zadowolony. Po przecięciu kilku profili metalowych grubość 2 mm , piła się stępiła koszt nowej tarczy 180 zł.
Po 16 miesiącach padł wirnik koszt naprawy 100 zł,. Po zamontowaniu za dwa dni siadł stojan koszt naprawy 80 zł. W chwili obecnej założyłem tarczę do drewna i do tego tylko używam. Co do luzów i dokładności jest ok.

Offline jara

« Odpowiedź #5 dnia: 15 Maja 2017, 17:02:07 czas Polski »
Dzięki za odpowiedzi wygląda, że jest to całkiem fajna ukośnica choć jeszcze nikt z forum o niej nie napisał recenzji.

Nożyk

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 16 Maja 2017, 15:23:08 czas Polski »
Co do tego konkretnego modelu nie mogę się wypowiedzieć, lecz ostatnio również chciałem kupić coś do wszystkiego.
Ostatecznie wybór padł na Bosch`a GKS 85 G jako "ręczniak" i po odwróceniu p.stołowa do obróbki drewna, drewnopochodnych, laminatów etc. oraz zbieraniu kasy na GCD 12 JL.
Różnice urządzeń w mocach, obrotach oraz specyfika i twardości obrabianych materiałów jasno wskazują, że jeśli coś jest do wszystkiego to jest do niczego.
(wybór marki to osobista perwersja).

Offline Krzysiek1973

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Początkujący...
  • View Gallery
    • KESS
« Odpowiedź #7 dnia: 16 Maja 2017, 18:38:27 czas Polski »
Jakimi tarczami tniecie metal na ukośnicach?
Ta ukośnica ma dedykowaną tarczę, która także tnie różne metale.

Osobiście posiadam taką ukośnicę, jestem z niej zadowolony. Wylicytowałem ją na allegro za 300zł, używka sprowadzona z Anglii.

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

Pozdrawiam
Krzysiek

bushmaster

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 18 Maja 2017, 19:11:11 czas Polski »
Ma jeden minus - średnica otworu mocującego tarczy wynosi 25.4 mm .Takie zabezpieczenie firmy Evolution by stosować do niej firmowe tarcze .

sgt_raffie

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 18 Maja 2017, 19:37:49 czas Polski »
No to przecież calówka jest ;). Można znaleźć albo stosować tarcze z 30 mm i pierścieniem (globus ma takie w ofercie na pewno). Mam tak samo w Julowym Mecc-u.

Offline kredzio

« Odpowiedź #10 dnia: 23 Maja 2017, 17:42:38 czas Polski »
Ja kupiłem tę zieloną wersję i do drewna to i się nadaje całkiem dobrze bo fajnie trzyma kąty. Problem jest taki, że 8 razy przeciąłem profil stalowy 40x40 grubość 2mm i tarcza nie nadaje się już do niczego. Nie wiem czy te zielone i żółte tarcze się różnią czymś i nie wiem czy żółtą tarczę można zakładać do zielonej, ale ogólnie nie do końca jestem zadowolony, bo wszędzie pisze, że nadaje się do stali, ale już nie dopowiedzieli, że max co można pociąć to od czasu do czasu parę gwoździ...

bushmaster

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 27 Maja 2017, 08:45:29 czas Polski »
Te zielone są do hobbystycznego użytku natomiast pomarańczowe bardziej profesjoinalne co widać po jakości i cenie zarówno ukośnic  jak i osprzętu do niej.

Offline jara

« Odpowiedź #12 dnia: 13 Czerwca 2017, 20:02:26 czas Polski »
No i kupiłem na allegro nową powystawową z Anglii. Jak na wydane 400 zł wydaje się bardzo fajną ukośnicą z możliwością dokładnego ustawienia, niestety trochę luzu ma na łożyskach (na posuwie) i nie wiem czy można je skasować. Zrobiłem od razu ze sklejki zero clearance. Na you tube ktoś mówił, że led słabo świeci, nie mogę tego potwierdzić w mojej widoczna jest kreska na całej długości. Jak nią dłużej popracuję to coś może więcej napiszę.

kojote

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 30 Czerwca 2017, 18:14:22 czas Polski »
Byłem to dzisiaj obejrzeć w casto z nastawieniem na kupno. Pomacałem i się przestraszyłem. Póki co, nie miałem styczności z żadną ukośnicą ale to mi się wydaje bardziej zabawka niż maszyna. Wystarczy pochylić tarczę i nacisnąć uchwyt w bok - wygina się jak diabli. Pech chciał, że ukośnice z posuwem mieli tylko 2 wystawione ale nawet macalister był sztywniejszy. Nie wiem czy mniejsze (210) ukośnice są wszystkie takie delikatne ale ta nie wzbudziła u mnie żadnego zaufania. Moim zdaniem, lepiej kupić sprawdzony model i dokupić tarczę dedykowaną do cięcia stali jeśli ktoś potrzebuje.

Offline Krzysiek1973

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Początkujący...
  • View Gallery
    • KESS
« Odpowiedź #14 dnia: 30 Czerwca 2017, 21:58:10 czas Polski »
Dokładnie jaki model oglądałeś, Rage czy fury?
Ja ma używkę z UK i przypadłości o których piszesz nie występują.

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

Pozdrawiam
Krzysiek