15 Maja 2026, 19:06:01 czas Polski

Autor Wątek: Stolnica  (Przeczytany 5951 razy)

Offline bartii9512

Odp: Stolnica
« Odpowiedź #15 dnia: 31 Stycznia 2014, 23:18:27 czas Polski »
prostopadłą krawędź zawsze do czegoś można dosunąć (ściana, lodówka, itp.) a przy kształcie trapezowym zawsze zostanie przestrzeń "ni w kij ni w oko"  :D
Postanowiłem więc wziąć to pytanie na chłopski rozum a ze lubię gotować to odpowiem tak: ugniatając ciasto na makaron nie chciałbym mieć lodówki czy ściany z prawej czy lewej strony bo po prostu wadził bym łokciami, więc skoro to prosty kąt nie jest potrzebny to czemu ma nie wyglądać ładniej? :D

Offline lemonmint

« Odpowiedź #16 dnia: 31 Stycznia 2014, 23:21:05 czas Polski »
Jak przechylisz na bok to okruszki lecą do tyłu a nie na podłogę. Houk!

Offline bartii9512

« Odpowiedź #17 dnia: 31 Stycznia 2014, 23:25:52 czas Polski »
Rozwaliłeś mi system kolego haha :d na to bym nie wpadł

Offline MarcinW

« Odpowiedź #18 dnia: 31 Stycznia 2014, 23:27:43 czas Polski »
ugniatając ciasto na makaron nie chciałbym mieć lodówki czy ściany z prawej czy lewej strony bo po prostu wadził bym łokciami
w czasie pracy masz rację. Ale przecież nie będzie wykorzystywana przez cały czas. i od czasu do czasu raczej będzie leżała "swobodnie" a wtedy można ją ładnie "upakować" żeby nie zawadzała - o to mi chodziło

Offline MarcinW

« Odpowiedź #19 dnia: 31 Stycznia 2014, 23:28:26 czas Polski »
to brzmi logicznie   :)                  

Offline bartii9512

« Odpowiedź #20 dnia: 31 Stycznia 2014, 23:32:13 czas Polski »
ugniatając ciasto na makaron nie chciałbym mieć lodówki czy ściany z prawej czy lewej strony bo po prostu wadził bym łokciami
w czasie pracy masz rację. Ale przecież nie będzie wykorzystywana przez cały czas. i od czasu do czasu raczej będzie leżała "swobodnie" a wtedy można ją ładnie "upakować" żeby nie zawadzała - o to mi chodziło

no dobra, wygrałeś  :D
« Ostatnia zmiana: 31 Stycznia 2014, 23:35:28 czas Polski wysłana przez bartii9512 »

Offline MarcinW

« Odpowiedź #21 dnia: 31 Stycznia 2014, 23:41:44 czas Polski »
nie chodzi o zwycięstwo:) wyrażałem tylko swój punkt widzenia :)
a podyskutować i porównać poglądy zawsze dobrze bo można się czegoś dowiedzieć jak np. z tymi okruszkami :)

Offline lemonmint

« Odpowiedź #22 dnia: 31 Stycznia 2014, 23:54:28 czas Polski »
No, przecież musi być jakiś powód. ;D Ten chyba lepszy niż żeby kucharz wiedział gdzie przód a gdzie tył.
Poza tym to czysta geometria. Zobaczcie co się dzieje z przednią krawędzią przy pochylaniu na bok? Cofa się,(podnoszona krawędź) okruszki też. Houk!
« Ostatnia zmiana: 31 Stycznia 2014, 23:57:31 czas Polski wysłana przez lemonmint »

Offline wiewiór

« Odpowiedź #23 dnia: 02 Lutego 2014, 10:09:23 czas Polski »
...a może łatwiej się wymiata "okruszki" z kąta rozwartego?? ::)

Offline Mack

« Odpowiedź #24 dnia: 02 Lutego 2014, 10:46:35 czas Polski »
mi się wydaje, że stolnice mają kształt trapezowy z powodów ergonomicznych. Narysujcie sobie wasz zasięg rąk i zauważycie że nie wykorzystujecie skrajnych kątów.  A w trapez łatwiej zrobić niż takie zaokrąglane po łuku.