29 Kwietnia 2026, 13:06:31 czas Polski

Autor Wątek: elewacja drewniana  (Przeczytany 14834 razy)

Offline Veglu

elewacja drewniana
« dnia: 07 Czerwca 2017, 00:10:42 czas Polski »
witam
jestem nowym użytkownikiem forum, nie wiem gdzie miałbym ten wątek rozpocząć, padło że tutaj
zamierzam zrobic elewację z drewna na swoim domu, chcę to zrobić sam, całość, czyli ocieplenie, konstrukcja i elewacja
macie w tym temacie jakieś doświadczenia, czym ocieplaliście, jaka konstrukcja jaka deska elewacyjna
planuje ocieplenie wełną, konstrukcję z aluminium i dopiero deska
realizację zaczynam w sieprniu ale chciałbym się do tego przygotować

Fulicarius

• Gość
Odp: elewacja drewniana
« Odpowiedź #1 dnia: 07 Czerwca 2017, 00:19:16 czas Polski »
Zajrzyj w wątek I zlotu forum DiD to zobaczysz tam zdjęcia mojej elewacji :)
Ocieplone wełną, drewniany stelaż, deska sosnowa pióro-wpust malowana 2x drewnochronem przed montażem i raz po ;)

Offline Elvis26

« Odpowiedź #2 dnia: 07 Czerwca 2017, 20:51:40 czas Polski »
W zeszłym roku obudowywałem ściany wiatrołapu deską elewacyjną, stelaż z kantówek 5x5 mocowany do ściany, pomiędzy wełna elewacyjna 4, na całość nabiłem folię, potem kontrłaty 1 cm i deska bodajże świerkowa na pióro-wpust (niecałe 50 zł za metr). Całość pociągnięta 1 raz penetrinem i 2 razy impregnatem altax. Szczególnie ważne jest żeby zostawić dylatację pomiędzy deskami a ociepleniem 1,5cm - 2 cm. Powietrze musi cyrkulować pod elewacją. Znajomy planuje w ten sposób obić ściany na werandzie, z tym że będzie wykorzystywał grubą deskę szalunkową.

Z kolei w domku w górach mam elewację z 4 centymetrowej deski modrzewiowej, tutaj było ocieplane akurat styropianem, ale wełna się lepiej nadaje.

Offline Veglu

« Odpowiedź #3 dnia: 07 Czerwca 2017, 21:25:41 czas Polski »
ładnie się prezentują Wasze domki
ja mam dom z płaskim dachem, dosyc nowowczesny
ocieplenie planuje 20 cm wełną, dlatego też myślę że stelarz aluminiowy będzie idealny, unikne mostków
na fotce rzut tej elewacji zaprojektowany przeze mnie. (tylko piętro moja robota, reszta architekci)

meridox

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 07 Czerwca 2017, 21:34:45 czas Polski »
chociaż jeden wstawił zdjęcie żony jak się opala toples ;)

Elwis26 ten mały domek ma taras betonowy domyślam się że ściany są murowane i tylko elewacja jest drewniana, i tu moje pytanie jakie są tego plusy i różnica w kosztach miedzy takim rozwiązaniem a gdyby konstrukcja ścian też była cała drewniana?

Offline Veglu

« Odpowiedź #5 dnia: 07 Czerwca 2017, 22:58:48 czas Polski »
szukając kiedyć tego typu połączeń trafiłem na cos takiego:

nie korzystałem jeszcze z tego i nie wiem jak się cenowo prezentuje ale jest dosyć ciekawe

Offline Elvis26

« Odpowiedź #6 dnia: 12 Czerwca 2017, 23:30:43 czas Polski »
Elwis26 ten mały domek ma taras betonowy domyślam się że ściany są murowane i tylko elewacja jest drewniana, i tu moje pytanie jakie są tego plusy i różnica w kosztach miedzy takim rozwiązaniem a gdyby konstrukcja ścian też była cała drewniana?

Szczerze mówiąc to nie wiem, ten domek wybudował mój tato i nigdy nie dopytywałem go o takie rzeczy.

Offline WojtekSKL

« Odpowiedź #7 dnia: 18 Czerwca 2017, 10:50:32 czas Polski »
Tez mam zamiar sciany parteru pokryc deską elewacyjną. Deski już sa tylko nie mam pomysłu na przymocowanie tak zeby nie było widac wkrętow. Jakies propozycje?

Wysłane z mojego SM-G925F przy użyciu Tapatalka

kozio

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 18 Czerwca 2017, 11:15:48 czas Polski »
Jakie masz te deski? Daj przekrój.

Offline marcin6391

« Odpowiedź #9 dnia: 18 Czerwca 2017, 13:10:36 czas Polski »
Gwoździe do desek elewacyjnych, można wkręty i zamaskowac, można sztyfty ,itp....
Sposobów jest wiele

Offline Morświn

« Odpowiedź #10 dnia: 18 Czerwca 2017, 20:36:32 czas Polski »
Są systemy niewidocznego mątażu.

Offline WojtekSKL

« Odpowiedź #11 dnia: 23 Czerwca 2017, 21:20:02 czas Polski »
Znalazłem. Jak do boazerii tylko większe np. D6 robusta.

Offline Veglu

« Odpowiedź #12 dnia: 23 Czerwca 2017, 23:32:02 czas Polski »
Wojkon a z czego będziesz rboił konstrukcjję pod elewację
z jakiego drewna masz deski?
poniżej masz link gdzie są pokazane dwa sposoby ukrytego montażu
http://www.komplexmarket.pl/porady/elewacje-drewniane/montaz-desek-elewacyjnych-thermory
lub
http://www.vitis.net.pl/system-dobrego-montazu-elewacji-drewnianych/
jednak jak kiedyś liczyłem nie jest to tani montaż

Offline WojtekSKL

« Odpowiedź #13 dnia: 26 Czerwca 2017, 00:11:52 czas Polski »
Wojkon a z czego będziesz rboił konstrukcjję pod elewację
z jakiego drewna masz deski?
poniżej masz link gdzie są pokazane dwa sposoby ukrytego montażu
http://www.komplexmarket.pl/porady/elewacje-drewniane/montaz-desek-elewacyjnych-thermory
lub
http://www.vitis.net.pl/system-dobrego-montazu-elewacji-drewnianych/
jednak jak kiedyś liczyłem nie jest to tani montaż
Sosna jak deski na elewację. Mam juz ocieplone styropianem i zaciągnięte klejem. Na to grunt i stelarz 2.5x4. Tylko najlepiej by było montowac od góry...

mefjuu

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 29 Września 2017, 11:18:39 czas Polski »
Podepnę się pod temat. Szukam jakiejś sensownej siatki którą zamontuję w dolnej szczelinie za deskami elewacyjnymi. Szczelina ma tyle co kontrłata, czyli 2,5 cm,
Siatka ma to chronić przed niepożądanymi gośćmi za deskami. Są siatki stalowe z drobnym oczkiem ale wydaje mi się, że trochę za dużym, ok 7 x 7 mm. Wiem, że niektórzy stosują też patent z blachą perforowaną - tam jest oczko np. 3 mm.
Ktoś zna jakieś inne patenty? Zastanawiam się też czy nie użyć by zwykłej elewacyjnej siatki z włókna szklanego...