21 Kwietnia 2026, 00:56:27 czas Polski

Autor Wątek: Pytanie do elektryków - rodzaje silników  (Przeczytany 11681 razy)

Offline hycel

Pytanie do elektryków - rodzaje silników
« dnia: 01 Lutego 2014, 15:26:57 czas Polski »
Witam.
Jako ,ze wciąż jestem na etapie kupowania nowych maszyn ,pojawiły się problemy
czysto techniczne .
   Czy silnik bez szczotkowy to to samo co indukcyjny i asynchroniczny ?.
Jeżeli nie, to jakie są różnice , i co one dają .
    Pozdrawiam.
« Ostatnia zmiana: 25 Września 2024, 21:29:37 czas Polski wysłana przez Lirorobert »

Offline wiewiór

Odp: Pytanie do elektryków
« Odpowiedź #1 dnia: 01 Lutego 2014, 15:45:42 czas Polski »
Silniki BEZSZCZOTKOWE(bldc) w porównaniu do silników szczotkowych i indukcyjnych mają wiele zalet, ale również i wad. Na przykład te pierwsze dzięki temu, że nie mają szczotek, nie wymagają tak częstych zabiegów konserwacyjnych jak silniki szczotkowe. Dzięki temu można je bez problemu montować w ograniczonych warunkach przestrzennych i tam, gdzie dostęp do nich jest utrudniony.

Zwiększa to również ich żywotność. Dzięki płaskiej charakterystyce momentu obrotowego w funkcji prędkości silniki BLDC mogą pracować z różną prędkością przy obciążeniu znamionowym. W przypadku silników szczotkowych im większa jest prędkość, tym tarcie na szczotkach jest większe, co w konsekwencji zmniejsza użyteczny moment obrotowy. W silnikach indukcyjnych mniejszy moment obrotowy jest uzyskiwany przy małych prędkościach.

Dzięki temu, że nie ma spadku napięcia na szczotkach, sprawność silników BLDC jest większa w porównaniu do silników szczotkowych. Dzięki temu, że uzwojenia silników BLDC są umieszczone na stojanie, który jest połączony z obudową, ciepło generowane w silniku jest lepiej rozpraszane. W silnikach szczotkowych ciepło wytwarzane w tworniku jest rozpraszane w szczelinie powietrznej.

Stosunek mocy do rozmiarów jest w wypadku silników BLDC większy niż w tych szczotkowych. Inercja wirnika dzięki zamocowanym na nim magnesom stałym jest w silnikach bezszczotkowych mniejsza niż w szczotkowych, co poprawia charakterystykę dynamiczną tych pierwszych. Brak szczotek i komutatorów sprawia również, że silniki BLDC osiągają większe prędkości.

Ponadto iskrzenie szczotek w silnikach szczotkowych jest przyczyną zaburzeń elektromagnetycznych, które mogą zakłócać działanie urządzeń elektronicznych w pobliżu. W silnikach indukcyjnych prąd rozruchowy może stanowić nawet siedmiokrotność prądu znamionowego, dlatego wymagają one specjalnego przełącznika startowego. W silnikach BLDC taki element nie jest potrzebny. Koszt budowy silników BLDC jest natomiast większy. Złożone, a przez to droższe, są również ich kontrolery.

..jesli wolno spytać w jakiej maszynie wystepuje w/w

Offline hycel

« Odpowiedź #2 dnia: 01 Lutego 2014, 16:03:57 czas Polski »
Witam .
  Dziękuje za tak błyskawiczną i wyczerpującą odpowiedz.
Przeglądając katalogi i odpowiednie strony www. nie
zawsze producent podaje informacje o typie zamontowanego silnika .
W środę ,Panowie przeprowadzający u mnie prezentacje sprzętu Mafell
na moje pytanie ,jaki silnik ,odpowiedzieli ,cyt ,,ale nasz pan pytaniem zatkał",koniec cyt.
Ostatnio interesuje się pilarką stołową Metabo TS 254 , nigdzie nie mogę dotrzeć
do informacji o silniku.
                       Pozdrawiam.

Offline wiewiór

« Odpowiedź #3 dnia: 01 Lutego 2014, 16:39:51 czas Polski »
Widzę , że nie dopisałem najważniejszego, to silnik prądu stałego.

Offline JarekO

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +26/-4
  • Centrum dowodzenia
  • View Gallery
    • Domidrewno.pl
« Odpowiedź #4 dnia: 01 Lutego 2014, 21:47:43 czas Polski »
wiewiór dzięki za opis, sam z ciekawością poczytałem... zawsze to kropla wiedzy więcej w głowie!
----------------------------------------
Pozdrawiam
Jarek

Offline studio tata

« Odpowiedź #5 dnia: 01 Lutego 2014, 21:57:28 czas Polski »
silnik pradu stalego ???
lubie silniki indukcyje ,za ich cichsza prace
nawet te o malej mocy
« Ostatnia zmiana: 01 Lutego 2014, 22:00:50 czas Polski wysłana przez studio tata »

Offline Joshi

« Odpowiedź #6 dnia: 03 Lutego 2014, 01:21:18 czas Polski »
Mafell w swoich zagłębiarkach mocno podkreśla te nowe silniki jako bez szczotkowe, kiedy zamawiałem swój egzemplarz to handlowiec nie potrafił mi też odpowiedzieć na to pytanie a sam nie wiedziałem czym się cechuje taki silnik...

wiewiór, a jakie minusy takie silniki posiadają?

Offline wiewiór

« Odpowiedź #7 dnia: 03 Lutego 2014, 13:26:40 czas Polski »
 O wadach, których prawie brak.....
Aby uzyskać większy moment obrotowy, na wirniku montuje się magnesy ziem rzadkich, na przykład neodymowe lub samaro-kobaltowe. Ich wadą w porównaniu do "zwykłych" magnesów jest większa cena.
Iskrzenie szczotek w silnikach szczotkowych jest przyczyną zaburzeń elektromagnetycznych, które mogą zakłócać działanie urządzeń elektronicznych w pobliżu. W silnikach indukcyjnych prąd rozruchowy może stanowić nawet siedmiokrotność prądu znamionowego, dlatego wymagają one specjalnego przełącznika startowego. W silnikach BLDC (bezszczotkowych)taki element nie jest potrzebny. Koszt budowy silników BLDC jest natomiast większy. Złożone, a przez to droższe, są również ich kontrolery.
Obecnie dzięki ogromnemu postępowi, jaki dokonał się w technologii tranzystorów, bardzo niskim kosztom produkcji oraz nowym alternatywom dla elektronicznych modułów sterujących, idea masowego stosowania bezszczotkowych napędów prądu stałego wydaje się być warta  rozważenia.
Obecnie dostępne są o wiele doskonalsze i bardziej wszechstronne kontrolery do silników bezszczotkowych, takie jak np. produkowane przez firmę ST Microelectronics układy z rodziny ST7MC. Są to  tanie, 8-bitowe układy z wbudowanym trójfazowym kontrolerem BLDC. Zaletą tych i innych tego typu sterowników jest to, że część ich mocy obliczeniowej jest wykorzystywana do realizowania dodatkowych funkcji, takich jak np. bloki sterowania PID albo obsługa we/wy. Umożliwia to realizację dodatkowych funkcji, które normalnie wymagałyby zainstalowania dodatkowego modułu sterującego.
ale w dalszym ciągu do zalet należy zaliczyć:
● bardzo duża sprawność,
● liniowa charakterystyka mechaniczna,
● wysoki stosunek momentu rozwijanego do gabarytów,
● brak komutatora,
● bardzo mała inercja wirnika.

..to tak w skrócie

Offline hycel

« Odpowiedź #8 dnia: 03 Lutego 2014, 16:27:26 czas Polski »
Witam .
  Czy w maszynach na napiecie 230 v, prądu zmiennego , stosuje się
siniki bez szczotkowe . Bo  z tego co zrozumiałem powyższe silniki stosuje się
tylko w narzędziach akumulatorowych . Proszę mnie poprawić.

,,Zagubiony " Pozdrawia.

Offline studio tata

« Odpowiedź #9 dnia: 03 Lutego 2014, 16:42:48 czas Polski »
tak , ja mam w ukosnicy zasilanej na 230v

Offline lemonmint

« Odpowiedź #10 dnia: 03 Lutego 2014, 17:33:51 czas Polski »
Silnik bezszczotkowy dotyczy silników zasilanych prądem stałym z elektronicznym komutatorem. (ang. BrushLess Direct-Current motor).  Taki na prąd zmienny (AC) to raczej indukcyjny.
« Ostatnia zmiana: 03 Lutego 2014, 17:35:38 czas Polski wysłana przez lemonmint »

Offline studio tata

« Odpowiedź #11 dnia: 03 Lutego 2014, 18:16:45 czas Polski »
silnik indukcyjny tez jest bez szczotek

Offline wiewiór

« Odpowiedź #12 dnia: 04 Lutego 2014, 16:13:38 czas Polski »
Tak , ale jest to silnik na prąd zmienny i ma zupełnie inną konstrukcję niż bezszczotkowy prądu stałego.
Byc może w tej ukośnicy jest układ prostujący?

Offline studio tata

« Odpowiedź #13 dnia: 04 Lutego 2014, 17:38:14 czas Polski »
a czemu tak uparcie trzymasz sie silnika na prad staly w zyciu codziennym wystepuja tylko w zabawkach , wkretarkach i lokomotywach ?
indukcyjne sa  bezsczotkowe
komplikacja wystepuje w przypadku silnika jednofazowego
gdzie
 w instalacjach jednofazowych konstruuje się układy uzwojeń, w których płynie prąd z przesunięciem fazowym, co uzyskuje się przez zasilanie jednej fazy uzwojenia przez kondensator lub dodatkowe uzwojenie zwarte. Prędkość wirowania silnika zależy od prędkości wirowania pola stojana. Prędkość wirowania pola stojana zależy od częstotliwości napięcia zasilania oraz od konstrukcji uzwojeń (tzw. liczby par biegunów).
... zas
efekt wirowania pola jest uzyskiwany automatycznie w instalacjach trójfazowych,

Offline lemonmint

« Odpowiedź #14 dnia: 04 Lutego 2014, 17:45:23 czas Polski »
w zyciu codziennym wystepuja tylko w zabawkach , wkretarkach i lokomotywach ?
z wiki..
Ze względu na niezawodność, oraz możliwość sterowania prędkości silniki BLDC są stosowane w napędach dysków optycznych (CD, DVD, BD), dyskach twardych, gramofonach, większości pojazdów o napędzie elektrycznym (np. segway, samochodach hybrydowych), wszystkich wentylatorach komputerowych i urządzeniach w których iskry powstające na szczotkach mogłyby doprowadzić do zaprószenia ognia czy wybuchu. Dzięki możliwości stosowania szczelniejszych obudów oraz możliwości lepszej kontroli są one również popularne w ogólnie rozumianym modelarstwie zdalnie sterowanym.