12 Maja 2026, 00:54:08 czas Polski

Autor Wątek: Zabudowa ściany w pokoju - meblościanka  (Przeczytany 5295 razy)

fyme

• Gość
Zabudowa ściany w pokoju - meblościanka
« dnia: 15 Czerwca 2017, 11:03:03 czas Polski »
Witam, zostałem poproszony o wykonanie meblościanki prawie do samego sufitu w pokoju przez znajomą mojej żony. Pokazała zdjęcie znalezione w internecie i stwierdziła że chciałaby coś w tym stylu. Zrobiłem więc projekt w Sketchupie. Meblościanka ma szerokość 3600 mm oraz wysokość 2650 mm i wygląda tak:

Główne założenie to jak najwięcej miejsca na magazynowanie (głównie ciuchy) oraz by było gdzie powiesić telewizor. Wymyśliłem więc sobie że górne szafki będą posiadać klapy otwierane do góry za pomocą Aventosów. Reszta klasycznie na boki. Po przeliczeniu kosztów samych Aventosów został przez znajomą podniesiony prozaiczny ale jakże ważny aspekt ceny. Po prostu okucia są dla niej zbyt drogie. Popełniłem więc kilka poprawek i zamiast klap na górze pojawiły się zwykłe fronty otwierane jak reszta na boki:

Projekt nadal wygląda dobrze a zamiana Aventosów na zwykłe zawiasy znacząco obniżyła koszt materiałów. Pomyślałem by jednak zamiast tylu małych frontów u góry zrobić fronty większe i stanęło na czymś takim:

Jedna szafa zawiera same półki natomiast druga będzie miała drążek do wieszania ubrań. Projekt zaakceptowany natomiast pojawiło się kilka kwestii o które chciałbym podpytać. Płyta na korpusy szafek została wybrana i jest to EGGER H1145 ST10 Dąb Bardolino naturalny lub KRONO D3025 PR - Dąb Sonoma zależnie od dostępności. Fronty natomiast mają być białe. I tu mam zagwozdkę bo fronty lakierowane odpadają ze względu na koszt. Z tej samej przyczyny odpadają również inne rozwiązania typu płyta akrylowa. Szukam więc białej płyty która będzie nadawała się na fronty ale nie będzie kosztowała krocie. Płyta nie musi być w połysku natomiast byłoby dobrze gdyby po kliku myciach nadal wyglądała jak front. Rewelacją była by płyta łatwa w utrzymaniu ponieważ raz że w domu jest dwójka małych dzieci a dwa że znajoma prosiła o fronty bez uchwytów. Możecie coś polecić?

Kolejna sprawa to właśnie fronty bez uchwytów. Wymyśliłem by wykorzystać do tego TIP-ON 956 lub TIP-ON 956A. Niestety nie dane i było sprawdzić ich w akcji więc podpytam jak się sprawują w praktyce? Warto w nie inwestować?

Jeśli TIP-ON to pojawia się kolejne pytanie, mianowicie znalazłem w katalogu że sprawdzają się przy frontach do wysokości 1300 mm czyli w zasadzie pasują lecz najlepsze efekty dają mocowane blisko punktu nacisku dłoni i tu pojawia się problem z zastosowaniem ich w prawej szafie. Szafa nie ma pionowej przegrody więc nie ma gdzie przymocować tip on. Jedyne dostępne pozycje to wieniec górny bądź dolny ale oba są sporo po za zalecaną odległością montażu. Drzwi szafy mają prawie 1300 mm i są osadzone 450 mm nad podłogą więc do domyślnego punktu nacisku jest jakieś 500 - 600 mm. Macie na to jakiś patent? A może zamiennik tip on który może być stosowany w takiej odległości od punktu nacisku? A może mimo wszystko TIP-ON 956 lub TIP-ON 956A się sprawdzą?

Zostaje jeszcze kwestia montażu. Założyłem sobie że dolne szafki pod wnęką oraz obie szafy będą stały na podłodze natomiast górne cztery szafki będą wieszane na ścianie. Po pierwsze ze względów bezpieczeństwa bo to wysoka zabudowa a po drugie nie wymyśliłem innego sposobu montażu szafek nad wnęką. Po prostu boje się że jeśli nie będą powieszone to załadowane będą ciągnąć mocno w dół odkształcając się co będzie miało duży wpływ choćby na szczeliny zamontowanych na nich frontów. Co prawda wymyśliłem sobie że wnęka będzie obłożona "opaską" z płyt oraz będzie miała podparcie w postaci płyty zasłaniającej kable ale czy to wystarczy?
Jeśli jednak wieszanie to standardowe wieszaki stosowane zazwyczaj w szafkach kuchennych wystarczą? Macie jakieś swoje typy?

Mam nadzieje że mimo przydługiego postu ktoś pochyli się nad kwestiami poruszanymi przeze mnie i wspomoże radą i stosowanym przez siebie rozwiązaniem. A może podsunie jakiś swój pomysł na taką zabudowę :)

Podsyłam również link do modelu w sketchupie, być może ktoś zechce obejrzeć projekt i sprawdzić czy nie popełniłem jakiś kardynalnych błędów ;)

Meblościanka

przemek77

• Gość
Odp: Zabudowa ściany w pokoju - meblościanka
« Odpowiedź #1 dnia: 15 Czerwca 2017, 11:14:36 czas Polski »
na fronty możesz zastosować białą płytę w połysku mirror gloss firmy kronospan , w miarę ładnie wygląda , taka tania wersja lakieru lub akrylu . Co do tip on możesz zastosować bez problemu tip on w wieńcu górnym lub dolnym , tylko musi to być wersja długa .

fyme

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 15 Czerwca 2017, 11:19:23 czas Polski »
 Widzę że mirror gloss jest " przystępna cenowo " więc podpytam znajomą czy jej pasuje. Odnośnie tip on w zasadzie i tak skłaniałem się ku wersji drugiej ponieważ front odskakuje "dalej" więc jest wygodniej a jeśli twierdzisz że się sprawdzi to tym lepiej :)

przemek77

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 15 Czerwca 2017, 11:22:21 czas Polski »
Jeszcze jedna uwaga . Przy większych drzwiach , jeśli któryś z rogów przy tip on  nie będzie dochodził do korpusu ze względu na wypaczenie płyty , to możesz śmiało zamontować zawias ze sprężyną i front ładnie się będzie domykał do linii .

fyme

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 15 Czerwca 2017, 11:26:52 czas Polski »
Dzięki za cenną wskazówkę :) zwłaszcza że blum podaje by montować tip on przy zawiasach bez sprężyny i zapewne tak bym zrobił męcząc się później z wyregulowaniem krzywej płyty.

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #5 dnia: 15 Czerwca 2017, 11:42:44 czas Polski »
Co do samego umiejscowienia tiponów to nie bardzo rozumiem gdzie tkwi problem.
Co do zawieszek to sugeruję Camar 801 lub 806.

A z ciekawości ile za Anentosy Cie policzyli i które liczyłeś ?
Samo sie nie zrobi ale mogłoby sie samo wnosić.

fyme

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 15 Czerwca 2017, 11:47:41 czas Polski »
Już tłumaczę a zasadzie pokażę zalecenia bluma odnośnie montażu.

A że nie mam doświadczenia z montażem tip onów wolałem podpytać czy nie stosowanie się do zaleceń nie będzie skutkowało problemami.

Za AVENTOS HK-S 20K2E01 bo o takich myślałem zawołali 70 PLN co przy ośmiu klapach dało sumę której nie zaakceptowała znajoma. Być może by przeszło ale koszt samych formatek plus okucia i niepewna sprawa z frontami wymusiły oszczędności.
« Ostatnia zmiana: 15 Czerwca 2017, 11:52:34 czas Polski wysłana przez fyme »

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #7 dnia: 15 Czerwca 2017, 11:52:34 czas Polski »
Nie będzie bo jak widzę w Twoim projekcie wszędzie da się zamontować by działało.

Ps. Nie wiem czy HKSy by dały radę. Nie widzę wymiarów klap.
« Ostatnia zmiana: 15 Czerwca 2017, 11:55:43 czas Polski wysłana przez SpecPiotr »

fyme

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 15 Czerwca 2017, 11:53:42 czas Polski »
Tyle że niezgodnie z zaleceniami :) ale jak będzie działać to super. Dzięki

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #9 dnia: 15 Czerwca 2017, 11:56:32 czas Polski »
A czemu niezgodnie z zaleceniami ? W którym miejscu ?

Będzie hulało tylko tak jak Przemek mówi kup długie.
« Ostatnia zmiana: 15 Czerwca 2017, 11:58:49 czas Polski wysłana przez SpecPiotr »

fyme

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 15 Czerwca 2017, 11:59:01 czas Polski »
Nie wiem czy HKSy by dały radę. Nie widzę wymiarów klap.

896 x 448 mm natomiast w zasadzie nie zagłębiałem się w temat podnośników ponieważ ta opcja odpadła w przedbiegach

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #11 dnia: 15 Czerwca 2017, 12:03:31 czas Polski »
Hks przeznaczony jest do małych frontów i przy tych wymiarach by nie poszło. Tu już HK lub HKXS.
Ale temat zamknięty choć szafa byłaby konkretn wtedy :)

fyme

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 15 Czerwca 2017, 12:03:49 czas Polski »
A czemu niezgodnie z zaleceniami ? W którym miejscu ?

Zakładany przeze mnie punkt nacisku dłoni jest po za zalecanym wymiarem montażu przez bluma

fyme

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 15 Czerwca 2017, 12:07:01 czas Polski »
Tu już HK lub HKXS.

Dopytam z ciekawości czy przy takiej szerokości frontu (896mm) wystarczył by  1 siłownik? Myslę o HK-XS

przemek77

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 15 Czerwca 2017, 12:09:33 czas Polski »
Fyme , fronty standardowo montujesz na zawiasach bez sprężyny , a jeden ze sprężyna dodajesz w razie czego jako alternatywę  ;).
Są jeszcze tip on firmy titus , które montuję się do frontów z zawiasami ze sprężyną